Dezvoltarea campului Deventi, care ar putea oferi jumatate din necesarul anual de gaze naturale al Bulgariei pentru doi sau trei ani, face parte din efortul tarii de a-si reduce dependenta totala de energia din Rusia.

Sofia incearca sa gaseasca metode pentru diviersificarea surselor de aprovizionare cu gaz, dupa ce disputa intre Rusia si Ucraina din ianuarie a dus la intreruperea livrarilor catre Bulgaria si alte 12 state europene pentru doua saptamani.

Luna trecuta, Direct Petroleum Bulgaria, parte a companiei americane Direct Petroleum Exploration Inc, a anuntat ca a demarat explorarile de testare a campului Deventi, de langa orasul Plevna, in apropiere de granita cu Romania.

Primele rezultate au aratat ca gazele naturale au o calitate foarte buna, cu o concentratie scazuta de sulf, a mai spus ministrul energiei.

Bulgaria, una dintre cele mai afectate state de intreruperea livrarilor de gaz rusesc din ianuarie, primeste aproximativ 95-98% din necesarul de gaze naturale din Rusia, restul provenind din zacamantul sau maritim Galata, din Marea Neagra.