Prezent miercuri la o conferinta de presa prilejuita de lansarea unei petitii anticoruptie de catre mai multi europarlamentari din diferite grupuri politice, Ribeiro a remarcat, referindu-se la ultimele rapoarte publicate de Comisia Europeana saptamana trecuta, ca "nu este pentru prima data cand aceste tari (Romania si Bulgaria - n.r.) primesc o asemenea evaluare", transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Consider ca Parlamentul European ar trebui sa dea un semnal clar atat Consiliului (statelor membre - n.r.), cat si Comisiei ca institutiile UE vor fi foarte stricte si severe cu Bulgaria si Romania", a spus Jose Ribeiro e Castro.

"Este un fapt binecunoscut ca procesul de aderare a Bulgariei si Romaniei a fost intarziat din cauza suspiciunilor privind coruptia din aceste tari, precum si a lipsei de independenta a sistemului judiciar", a explicat Ribeiro.

"Daca aceste tari, la doi ani dupa aderare, continua sa nu aiba rezultate, UE trebuie sa dea un semnal puternic", a insistat europarlamentarul din grupul popularilor europeni (PPE-DE).

Intrebat daca are in vedere inghetarea fondurilor, Ribeiro a evitat sa dea un raspuns clar. "Situatia de acum necesita mai mult decat simple vorbe. Am avut parte de vorbe in trecut si tot discursul politic a fost deja epuizat cu Bulgaria si Romania. Avem nevoie de semnale mai clare", a conchis el.

Prezenta la evenimentul de lansare a petitiei anticoruptie, Jana Mittermaier, sefa biroului din Bruxelles al Transparency International, a spus ca organizatia sa "continua sa fie profund ingrijorata din cauza nivelului coruptiei din Bulgaria si Romania."

"Credem ca mecanismul de cooperare si verificare nu trebuie ridicat inainte de a fi inregistrate rezultate concrete si ireversibile in lupta anticoruptie. Acelasi lucru este valabil cu privire la sanctiunile impotriva Bulgariei", a subliniat Mittermaier.

Fondurile europene pentru Romania si Bulgaria risca sa fie mai putine sau chiar suspendate