Tribunalul International ONU de la Haga considera ca Insula Serpilor nu poate fi considerata parte a liniei de coasta a Ucrainei la marcarea liniei mediene in procesul de delimitare a platoului continental si a zonei economice exclusive la Marea Neagra, potrivit NewsIn.

"Includerea Insulei Serpilor in coasta Ucrainei ar insemna revizuirea din punct de vedere juridic a geografiei zonale", a declarat presedintele CIJ, Rosalyn Higgins, potrivit UNIAN, citata de RADOR.

Romania a depus plangere la Curtea de la Haga in septembrie 2004, pe considerentul ca Insula Serpilor este o stanca nelocuibila, scrie UNIAN. In schimb, Ucraina a dorit sa demonstreze ca lucrurile stau invers si ca lungimea tarmului sau este de 1.058 de kilometri, iar cea a Romaniei de 258 de kilometri. Drept urmare, in mod rational, suprafata platoului continental ar fi trebuit impartita in proportie de 3 la 1, respectiv 53, 3 mii de kilometri patrati pentru Ucraina si 21,9 mii de kilometri patrati pentru Romania, lucru consfintit si in Tratatul de colaborare si prietenie semnat in 1997, scrie UNIAN, care conchide: "Numai ca hotararea judecatoreasca suna altfel".