"Realizarea acestui plan este suspendata, pentru ca noua administratie americana nu accelereaza programul de desfasurare" a scutului antiracheta in Polonia si Cehia, a spus miercuri un oficial al carui nume nu a fost precizat, informeaza NewsIn.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus, la 5 noiembrie, ca Rusia va desfasura rachete in regiunea Kaliningrad, enclava rusa inconjurata de state UE, pentru a "neutraliza" elementele scutului american ce ar urma sa fie instalate in Europa. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus, cateva zile mai tarziu, ca tara sa nu va desfasura rachetele decat daca SUA amplaseaza elementele scutului.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apararii, citat de RIA Novosti, a declarat ca "nicio masura in vederea desfasurarii de rachete Iskander" in vestul tarii nu a fost luata deocamdata de acest minister.
Varsovia a refuzat sa comenteze "deocamdata" informatiile despre suspendarea proiectului "Iskander", subliniind ca ea provine dintr-o sursa sub acoperirea anonimatului si trebuie "confirmata".

Este vorba despre un "semn" in directia Washingtonului, ce arata ca "Rusia este dispusa sa gaseasca solutii, compromisuri, sa aiba un dialog", a declarat analistul rus Pavel Felgenhauer.

Raporturile dinmtre cele doua mari puteri s-au degradat serios in ultimele luni ale administratiei Bush, din cauza scutului antiracheta, dar si a expansiunii NATO spre portile Rusiei si din cauza razboiului din Georgia din august. Odata cu sosirea administratiei Obama, "speram sa dam un nou imbold relatiilor noastre, dupa o perioada de turbulente", a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in Camera Superioara a Parlamentului.

In decembrie, presedintele Dmitri Medvedev a declarat ca vrea sa stabileasca relatii "mai eficiente si mai solide" cu noua administratie americana. Medvedev s-ar putea intalni cu Obama la 2 aprilie la Londra, in cadrul summitului G20, a spus marti Lavrov.

Purtatorul de cuvant al ministerului sau a confirmat miercuri ca "sunt sanse destul de mari" ca cei doi lideri sa se intalneasca pentru prima data cu aceasta ocazie.

La 19 ianuarie, un responsabil american a declarat la Bruxelles ca Obama ar putea cere o reexaminare a costurilor si eficientei proiectului scutului american antiracheta in Europa. Praga si Washington au semnat anul trecut doua acorduri in vederea instalarii, spre 2012, a unui radar la sud-vest de Praga, ce ar urma sa fie cuplat la zece interceptoare de rachete in Polonia, pentru combaterea unui eventual tir cu rachete cu raza lunga de actiune.