Circa 250 de militari au fost ucisi intr-o saptamana de bombardamente, potrivit sursei, care a citat informatiile furnizate de un ofiter israelian. Potrivit sursei, alti 300 militanti au fost ucisi in faza terestra a operatiunii, demarata la 3 ianuarie.

Ofiterul citat, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a spus ca Hamasul a primit "o lovitura foarte dura", aparand o "scadere a capacitatii de lupta" a gruparilor armate in fata fortelor terestre israeliene. Un alt ofiter a vorbit despre 250 de morti in randul civililor palestinieni. El a precizat totusi ca majoritatea pierderilor palestiniene sunt in randul membrilor Hamas.

Armata israeliana "nu si-a atins niciun obiectiv" militar in Fasia Gaza, a declarat, pe de alta parte, liderul in exil al Hamas, Khaled Mechaal, intr-un discurs pentru postul public de televiziune sirian."Va pot spune cu tarie ca, pe plan militar, inamicul a esuat total, nu si-a atins niciun obiectiv", a declarat Mechal. "Ma adresez sionistilor, israelienilor si ii intreb: "De ce ati declansat acest razboi? Sa ucideti copii, nevinovati?", a intrebat el.

Armata israeliana a comis un "Holocaust" in teritoriul palestinian, a subliniat el. Mechaal a pus patru conditii pentru a se negocia un armistitiu, in timp ce o delegatie a gruparii sale examineaza, la Cairo, o initiativa de incetarea a focului prezentata de Egipt.

Liderul Hamas in exil a cerut "incheierea gresiunii israeliene", retragerea din Fasia Gaza, ridicarea blocadei asupra acestei regiuni si deschiderea tuturor punctelor de trecere. "Inamicul a dorit sa invadeze Fasia Gaza pentru a pune capat puterii Hamas, pentru a opri atacurile cu rachete asupra sudului Israelului si pentru a impune o noua realitate, deschizandu-se astfel calea distrugerii cauzei palestiniene", a subliniat Mechaal. "Ce a ramas din obiectivele inamicului?", a intrebat el. "Inamicul a esuat comitand un veritabil Holocaust in Fasia Gaza", a acuzat el.

Mechaal considera ca guvernul israelian a lansat aceasta ofensiva pentru a castiga alegerile legislative din 10 februarie. "Liderii vostri vor sa castige alegerile", le-a transmis el israelienilor. "Sangele palestinian a devenit un mijloc pentru a se castiga alegeri", a subliniat el. "Insa Israelul a pierdut razboiul din punct de vedere moral si umanitar, ca si credibilitatea pe plan international", a afirmat Mechaal.
Planul egiptean consta in trei puncte: incetarea focului pe o perioada limitata, deschiderea punctelor de trecere si reconcilierea intre palestinieni.

Mahmoud Abbas, care detine puterea in Cisiordania, a cerut sambata desfasurarea unei forte internationale in Fasia Gaza, pentru a proteja civilii, propunere respinsa de Mechaal, care spune ca "orice forta internationala impusa poporului palestinian este o forta de ocupatie".