De asemenea, Timosenko i-a dat asigurari lui Merkel ca Ucraina va adopta o pozitie constructiva si va semna contracte de livrare si de tranzit pentru gazelor rusesti, conform Memorandumului semnat de premierii Rusiei si Ucrainei la sfarsitul anului trecut, scrie agentia RBK-Ucraina, care citeaza serviciul de presa al Guvernului de la Kiev.

Potrivit NewsIn, guvernul german a dat la randul sau publicitatii un comunicat in care anunta ca Angela Merkel a avut miercuri dupa-amiaza convorbiri telefonice cu premierii rus, Vladimir Putin, si ucrainean, Iulia Timosenko, si le-a cerut insistent sa negocieze in conflictul pe care il au legat de gaz.

Putin si Timosenko "si-au exprimat disponibilitatea de a autoriza ca experti neutri" din domeniul gazelor si din Uniunea Europeana sa faca verificari de ambele parti ale frontierei ruso-ucrainene, pentru a clarifica "originea problemelor de tranzit" al gazului.

Moscova acuza Kievul ca sustrage din gazul rus destinat Europei.

Putin a fost de acord cu propunerea Gazprom de a inceta toate livrarile de gaz natural prin Ucraina, intrucat Kievul a oprit tranzitul gazelor rusesti prin conductele sale. Intreaga retea de gazoducte care aprovizioneaza Europa via Ucraina este paralizata, determinand UE sa-si inaspreasca tonul pentru a cere o reglementare a crizei.