"In aceasta zi de speranta pentru americani, presedintele Hugo Chavez, in numele poporului venezuelean, felicita poporul american si pe presedintele ales Barack Obama pentru marea sa victorie", a declarat Ministerul venezuelean de Externe, intr-un comunicat.

Presedintele, care l-a expulzat pe ambasadorul american de la Caracas la jumatatea lunii septembrie si a mentinut relatii tensionate cu presedintele in exercitiu George W. Bush, isi exprima convingerea ca aceasta "alegerea istorica a unei persoane de culoare" marcheaza debutul "de noi relatii" cu Washingtonul.

"Suntem convinsi ca a venit momentul pentru noi relatii intre tara noastra si statele din regiune, pe baza repectarii suveranitatii, egalitatii si a unei veritabile cooperari", potrivit sursei citate.

Guvernul venezuelean isi afirma "vointa si hotararea de a construi, pe baza respectarii absolute a suveranitatii, o agenda bilaterala constructiva in beneficiul popoarelor venezuelean si american", conchide Ministerul venezuelean de Externe.