"Trebuie sa ne asteptam la atentate cu explozibil, care vor avea consecinte enorme", comise de islamisti radicali "locali", instalati in tari europene, a afirmat Uhrlau pentru cotidianul berlinez Der Tagesspiegel.

"Al-Qaida nu mai este in pozitia de a pregati si executa linistita atentate de o amploare asemanatoare celor din 11 septembrie" 2001 de la New York si Washington, a adaugat Uhrlau.

"Succesul numeroaselor operatiuni ale fortelor de securitate internationale exercita o presiune constanta asupra structurii Al-Qaida", a mai spus el. "Planificarea unui atentat ar fi greu de realizat, in special in Europa", a subliniat seful serviciilor de informatii.

Liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, si adjunctul sau Ayman al-Zawahiri reprezinta "sursa de inspiratie ideologica pentru sustinatorii jihadului din intreaga lume", dar "pe plan operational, ei nu pot trece la atac", a dat asigurari Uhrlau, subliniind ca celulele Al-Qaida din Irak si nordul Africii sunt independente. Cei doi lideri "compenseaza slabiciunile lor prin mesaje video si audio care sunt difuzate pe internet", a adaugat oficialul.

Uhrlau a atras totusi atentia asupra riscului reprezentat de "terorismul intern" din tarile europene, inspirate de gruparea algeriana Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI).

El a facut referire la islamisti europeni care sunt antrenati in zona frontaliera pakistanezo-afgana si a avertizat ca "pericolul creste odata cu recrutarea de teroristi din tarile europene cu minoritati nord-africane, cum sunt Spania, Belgia sau Franta, de catre Al-Qaida din Magrebul Islamic".

Uhrlau se indoieste ca schimbarea presedintelui din Afganistan va creste sansele de a-l aresta pe ben Laden sau al-Zawahiri si a amintit ca traditia "pastunilor interzice tradarea unui oaspete aflat sub protectia lor". "Mai ales in beneficiul americanilor necredinciosi, chiar daca ei ofera 50 de milioane de dolari" recompensa, a adaugat el.