"Teoretic, ca ultima masura, nu exclud reintroducerea vizelor pentru unele tari" din UE, a declarat un inalt oficial din administratia prezidentiala ucraineana, Andri Goncearuk, citat de Interfax.

Presedintele Viktor Iuscenko a semnat joi un decret prin care ii acorda Guvernului "o luna pentru a studia" problema acordarii de vize cetatenilor ucraineni de catre tarile UE.

Apoi, Guvernul va prezenta o serie de propuneri pentru a "asigura respectarea principiului reciprocitatii" in acest sector, potrivit decretului publicat pe site-ul presedintiei.

Ucraina a eliminat in anul 2005 vizele pentru cetatenii europeni si din alte tari occidentale.
La randul sau, Kievul a semnat un acord cu UE care vizeaza sa faciliteze acordarea de vize cetatenilor ucraineni si care a intrat in vigoare in luna ianuarie. Textul nu este, insa, respectat "in totalitate", a subliniat Goncearuk.

Unele consulate europene au recurs la serviciile unor intermediari, care le cer ucrainenilor si alte documente decat cele prevazute prin acord, ceea ce creste pretul vizelor, a explicat oficialul, fara a preciza despre reprezentantele caror tari este vorba.

In plus, cazurile refuzarii vizelor sunt frecvente, iar cele ale acordarii de vize pentru doi sau cinci ani sunt foarte rare, a adaugat responsabilul, in conditiile in care multi ucraineni se plang ca sunt victime ale unei birocratii umilitoare in consulatele europene.

Problema vizelor va fi abordata la urmatorul summit Ucraina-UE, care va avea loc in Franta, in 9 septembrie.