In calitate de tara producatoare de petrol si gaze naturale, autoritatile norvegiene considera ca au obligatia morala de a reduce emisiile de carbon ce cauzeaza incalzirea globala. Unii ecologisti doresc ca o parte din banii proveniti din comertul cu petrol sa fie investiti pentru colectarea si stocarea emisiilor de carbon.

"Suntem de parere ca exista o tendinta in randul marilor investitori de a forma fonduri mai mici de investitii pentru anumite scopuri", a declarat Henriette Westhrin, secretar al Ministerului Finantelor, in cadrul unui seminar pe tema energiei regenerabile. "Problemele de mediu ar putea fi o posibila optiune", a mai adaugat aceasta.

In acest an, fondul a obtinut aprobarea de a investi in sectorul imobiliar pentru a-si mari portofoliul de obligatiuni de la 40% la 60% din investitiile totale, cu pretul obtinerii unui venit fix. Decizia de a opta pentru obligatiuni, in contextul unei volatilitati crescute a burselor la nivel global, a afectat performantele financiare trimestriale inregistrate in 2008.

Rezultatele financiare din al doilea trimestru al fondului suveran de investitii al Norvegiei se asteapta sa fie anuntate marti.