Implicarea computerului in industria cinematografica si-a cunoscut apogeul in ultimii 15 ani, cand se stie ca James Cameron lucra asiduu la Avatar. Acel buget urias a fost absorbit pur si simplu de echipa de graficieni, care au facut o treaba extraordinara. Actorii au avut destul de putin de lucru si gurile rele au spus chiar ca si Cameron, in afara de scrierea scenariului, nu a avut un volum de munca urias.

La Oscaruri, Avatar a luat pe merit premiul pentru efecte vizuale. Cel putin in mod 3D, filmul a fost realmente impresionant. S-a rupt de orice productie si a deschis un drum nou. Surprinzator, un titlu mult asteptat, Clash of the Titans, se spune ca a fost luat de la zero in varianta 3D pentru a se putea compara cu Avatar. Este oare buna aceasta implicare exagerata a CGI-ului in filme? Pentru a dezbate corect problema, va invitam sa urmariti o evolutie fascinanta a efectelor speciale, de la inceputurile industriei si pana astazi...

Porivit Yuppy, in 1895, regizorul Alfred Clark deschidea o noua era. Scena in care regina Maria a Scotiei a fost executata a fost realizata prin punerea actorilor sa stea nemiscati, timp in care trupul actritei a fost inlocuit cu o papusa. Efectul a parut atat de reusit, incat unii spectatori au crezut ca executarea a fost reala... De la Clark au inceput, usor - usor, sa apara noi efecte, precum si animatia stop-motion:

Citeste pe Yuppy alte exemple fascinante de efecte speciale.