"Motivul pentru care am recompensat tinerii cu arme este sa ii incurajam sa participe la razboiul sfant care are loc in Somalia impotriva dusmanilor lui Allah", a declarat seicul Abdullahi Alhaq, in timpul unei ceremonii de vineri seara, arata NewsIn.

Concursul, organizat de Shebab, miscare apropiata al-Qaida, a avut loc in Kismayo, oras din sudul Somaliei, in timpul lunii Ramadanului. Cinci cartiere din localitate au participat la competitie, care a cuprins intrebari din stiinta, cultura si Coran.

Invingatorii, o echipa din cartierul Farjano, au primit cate o pusca de asalt AK-47, doua grenade de mana, o mina antitanc si materiale de birou. Premiul le-a fost inmanat in cursul unei ceremonii la care au asistat sute de locuitori. "Echipa invingatoare a primit arme si material de birou cu o valoare de 1.000 de dolari", a precizat seicul Abdullahi Alhaq, aplaudat de multime.

"A fost un eveniment mare, pentru ca nu am vazut niciodata elevi recompensati cu arme dupa o competitie culturala", a declarat pentru AFP Mohamed Hersi, un vanzator din Kismayo.

Shebab este o alianta islamista care a preluat controlul asupra portului Kismayo, unul dintre cele mai mari din tara, iar anul trecut a impus legea islamica, interzicand practicarea sportului, DVD-urile si hainele occidentale.

Ceilalti concurenti, care au pierdut, se vor multumi cu un AK-47 si munitie.