Pe vremuri, Stari Most era una dintre cele mai faimoase imagini reprezentative ale Bosniei, genul de constructie care apare pe timbre si pe cartile postale, cu care o natiune se mandreste. Insa batranul pod al vechii Iugoslavii a fost distrus de fortele armate croate pe 9 noiembrie 1993. Nu a fost foarte clar scopul distrugerii podului, poate doar ca un act de razbunare, deoarece in esenta, podul nu avea nicio semnificatie militara.

Podul, o capodopera a arhitecturii turcesti otomane, a fost comandat de Suleiman Magnificul si proiectat de Mimar Hayruddin, un student al faimoasei Universitati de Arte Frumoase Mimar Sinan. Potrivit Atlas Obscura, constructia a inceput in 1557 si a durat 9 ani. Dupa ce Razboiul din Bosnia a luat sfarsit, podul a fost reconstruit, pietrele din compozitia sa fiind recuperate chiar din albia raului Neretva. O coalitie a catorva organizatii internationale condusa de catre Banca Mondiala si Unesco a finantat reconstructia, care a inceput la 7 iunie 2001.

Inaugurarea a avut loc pe 23 iulie 2004. Podul este cunoscut si pentru competitiile pe care tinerii le fac, aruncandu-se in apa raului din cel mai inalt punct, demonstrandu-si astfel curajul. Acestea au o traditie inca din anul 1968 si se tin in fiecare vara.

Podul este un simbol al unirii celor doua parti a Mostarului, Bosnia si Hertegovina, o legatura fragila pe care toti autohtonii o impartasesc.