Cu siguranta ca fiecare fiinta, fie ea vinovata sau nu, care se trezeste incarcerata, se va gandi prima data la evadare. Ei bine, de-a lungul vremurilor, pe cat de ingeniosi au fost cei care au proiectat inchisorile pe atat de inventivi si detinutii. Chiar daca nu multi au reusit sa-si implineasca visul libertatii, povestea celor care au izbutit totusi sa evadeze merita spusa mai departe, daca nu ca lectie data autoritatilor macar ca dovada a ingeniozitatii umane.

A mers 6.400 de kilometri pe jos pentru a-si recapata libertatea

Witold Glinski (foto), supravietuitorul celei mai mari evadari din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a povestit pentru prima data peripetiile prin care a trecut timp de 11 luni, la mai bine de 50 de ani de la evadare, intr-un interviu acordat Daily Mirror.

Witold si alti sase barbati au fost cei implicati celebra evadare din 1941. Dintre acestia, doar patru au scapat teferi, dupa ce au ajuns la o baza britanica din India. Witold, acum in varsta de 84 de ani, povesteste lumii aventura vietii sale.

Totul a inceput in 1939 pe vremea cand Witold nu avea decat 17 ani si locuia in orasul polonez Glabokia. Intr-o zi trupele rusesti, aliate lui Hitler, i-au arestat pe el si pe familia sa. Tanarul a fost dus in inchisoarea Lubianka, din Moscova, unde a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica.