Oxigenul reprezinta in jur de 21% din aerul respirat de oameni, fiind un ingredient vital cu ajutorul caruia organismele vii transforma cel mai eficient mancarea in energie, folosind respiratia aeroba. Cu toate acestea, atmosfera de pe Pamant nu a fost de la inceputuri bogata in oxigen, iar explicatia aparitiei lui a ocolit generatii intregi de oameni de stiinta, scrie “The Independent“.

Acum, cercetatorii de la Universitatea Alberta, Canada, au gasit insa o explicatie convingatoare pentru acumularea subita a oxigenului in atmosfera, produsa acum circa 2,7 miliarde de ani, cand viata consta doar intr-o serie de microbi unicelulari.

“Marele Eveniment de Oxidare” a avut loc, cred ei, cand un grup de microbi care distrugeau oxigenul a inceput sa dispara de pe fata Pamantului, pasand dominatia unor microbi producatori de oxigen.

Declansatorul acestui fenomen a fost imputinarea nivelului de nichel din oceane, care a dus la cresterea masiva a oxigenului si, implicit, la aparitia vietii pe Terra.