Richard Batista, doctor respectat in Long Island, si Dawnell, de profesie asistenta, s-au casatorit in 1991 si au impreuna trei copii.

In 2001, Dawnell Batista, acum in varsta de 44 de ani, a suferit un blocaj renal. Disperat sa-si salveze sotia, dar si mariajul, chirurgul nu a stat pe ganduri.

“Era sotia mea, iar prioritatea numarul unu a fost sa-i salvez viata dar si viitorul copiilor nostri”, a declarat Richard, in varsta de 49 de ani.

Barbatul inca isi aduce aminte de ziua in care a avut loc operatia: “Nu am trait niciodata un asemenea sentiment, Dumnezeu imi este martor, am fost atat de fericit ca am putut sa o salvez si as face din nou acest lucru".

Dawnell a supravietuit, dar mariajul a esuat. In 2005, aceasta a intentat divort Sotul o acuza de relatii extraconjugale, dar si de faptul ca il impiedica sa-si vada copiii.

“Nu este durere mai mare decat tradarea din partea unei persoane pe care ai iubit-o si careia ti-ai devotat toata viata. I-am salvat viata iar acum, acest divort ma omoara”, a declarat barbatul.

Doctorii sustin ca o operatie de returnare a organului nu numai ca nu este etica, dar este aproape imposibila, iar judecatori cu experienta declara ca nu au mai auzit de o astfel de cerere.

Acestia nu ii dau sanse de castig doctorului deoarece nu este vorba de o propietate conjugala sau de un bun ce poate avea un pret. Mai mult, in Statele Unite este ilegal sa cumperi sau sa vinzi un organ.