In urma cu cativa ani, cand au aparut primele servicii de VOIP (Voice Over Internet Protocol), acestea erau vazute ca o alternativa mult mai ieftina la serviciile traditionale. Insa pentru a le putea folosi utilizatorul "era legat de calculator" prin intermediul firelor de la casti/boxe si microfon.

Pentru a da utilizatorului mai multa libertate, au fost create telefoanele VOIP portabile, a caror baza se conecteaza la calculator prin portul USB, si unele care se ataseaza router-ului conectat la Internet. Daca vreti sa achizitionati un astfel de aparat, trebuie sa stiti ca fiecare provider permite numai utilizarea anumitor modele de telefoane, care vin cu soft-ul deja instalat, cumparatorului revenindu-i sarcina de a instala telefonul si de a introduce numele de utilizator si parola serviciului folosit.

Cel mai folosit serviciu VOIP din lume este Skype, cu peste 7 milioane de utilizatori. Exista trei solutii wireless compatibile cu aceasta aplicatie: SMC Wi-Fi Phone, DUALphone 3088 si Philips VOIP841. Primul dintre ele a fost creat special pentru utilizarea cu Skype si este un telefon care functioneaza oriunde exista o retea de Internet wireless: in oras, in cafenele, la serviciu etc. Cei care doresc sa-l foloseasca doar in casa si dispun de internet prin cablu au la dispozitie router-ul FON (inclus in pachet), cu ajutorul caruia se realizeaza reteaua wireless de care are nevoie telefonul SMC.