Felul in care strangem si procesam informatia, precum si diversele modalitati pe care le avem pentru a comunica, duc la o evolutie avansata a creierului. Niciodata, sustine autorul, neurospecialistul Gary Small, tehnologia nu a afectat atat de rapid si de dramatic dezvoltarea creierului ca unealta.

Capacitatea creierului de a evolua in urma diversilor stimuli este celebra de mai multa vreme: muzicienii profesionisti, de exemplu, au mai multa materie cenusie in regiunile responsabile cu miscarea degetelor, in timp ce creierele de atleti exceleaza in ceea ce priveste coordonarea mana-ochi.

Studiul a constat in monitorizarea FMRI a 24 de adulti in timp ce acestia citesc o pagina web si cauta informatii pe internet: cautarea de informatii activeaza de doua ori mai mult creierul in tot ceea ce tine de luarea de decizii si rationamente complexe. Totodata cei pentru care internetul este o unealta folosita zilnic au o memorie pe termen scurt mult mai dezvoltata decat restul si totodata sunt capabili de o atentie sporita.

Diferentele sunt cel mai usor de observat intre generatii, cei tineri fiind mai expusi la tehnologie decat batranii. Nativii digitali, carora li se dedica si carti, au o putere decizionala mult mai mare decat restul, fiind obisnuiti cu rezolvarea mai multor sarcini in acelasi timp (multitasking). Desi nu s-ar crede, majoritatea celor nascuti cu internet socializeaza in viata reala mai mult decat traditionalistii, fiind si mult mai rapizi in stabilirea si intretinerea contactelor sociale, concluzioneaza cei de la Newsweek.