Foie-gras-ul presupune un proces de productie controversat din perspectiva doctrinei drepturilor animalelor.

Gastele de Tuoulouse si ratele Mulard sunt hranite intensiv in mod fortat (metoda numita gavage) pentru a acumula la nivelul ficatului o cantitate suplimentara de grasimi pentru a provoca marirea acestuia.

In Bulgaria, al doilea producator de foie-gras din Europa si din lume, se bazeaza pe segmentul medium al pietei internationale. Sunt aproximativ 5.000 de persoane care lucreaza in sectorul productiei de foie-gras, in special detinatori de ferme si companii mici si mijlocii.

De curand, un grup de europarlamentari ecologisti au adus in discutie interzicerea productiei si comercializarii de foie-gras in toate tarile UE invocand faptul ca modul de productie presusune incalcarea drepturilor animalelor.

In acest moment in Uniunea Europeana producerea de foie-gras este legala doar in cinci state Franta, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Spania fiind interzisa in celelalte 22 de membre, potrivit agrointel.ro.