"Cum vom iesi din criza? Raspunsul este unul tehnic - doar Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele de urmat. Se pare ca am evitat o a doua Mare Criza (n.r. criza din 1929-1933). Sunt convins ca o redresare totala nu va putea avea loc pentru cel putin inca doi ani, posibil mai mult", a precizat Krugman, profesor la prestigioasa universitate americana Princeton.

Dupa ce perioada cea mai dificila a criziei economice a trecut, lumea se confrunta cu o perioada de stagnare economica durabila (n.r. opusul a ceea ce orice tara isi doreste pentru economia sa), comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii 1990, a adaugat Paul Krugman, potrivit Wall-Street.

In trecut statele isi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, insa acum "am aveam nevoie sa gasim o alta planeta unde sa exportam, altfel nu vom putea sustine revenirea economica prin exporturi, in contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce inseamna ca suntem intr-o situatie destul de dificila", a adaugat laureatul Nobel.

Economistul este de parere ca este foarte probabil ca Asia sa cunoasca o revenire mai rapida decat Statele Unite sau Europa, datorita refacerii rapide din sectorul exportului de produse manufacturiere, scrie Adevarul.

Totodata, Krugman estimeaza ca este improbabil ca alte solutii - cresterea cheltuielilor de consum, a investitiilor companiilor si revenirea sectorului imobiliar - sa poata sustine revenirea economiei americane sau a celei mondiale.

CIteste si:

Sondaj: Recesiunea din SUA va lua sfarsit in al treilea trimestru din 2009


Consilier Obama: Recesiunea din economia americana da semne de temperare