Speculatiile conform carora pachetele de stimulare economica si reducerea dobanzilor de referinta vor revigora economia lumii au ridicat cu 37% indicele MSCI World, al tuturor actiunilor de pe glob, de la nivelul minim al ultimilor 14 ani, atins in 9 martie. Indicele american S&P 500 s-a apreciat cu 34% in aceeasi perioada.

“Observ ca pietele se asteapta la o revenire rapida a economiei, la o recesiune de tip V, pe care o consider extrem de improbabila. Piata priveste situatia actuala ca pe o recesiune obisnuita, dar nu este cazul in aceste momente”, a declarat Krugman in cadrul unui forum din Shanghai.

Laureatul Premiului Nobel pentru economie in 2008 a scris intr-un editorial, din 16 aprilie, pentru cotidianul New York Times, ca semnele de revenire citate de catre oficialii guvernului american si de catre investitori nu reprezinta decat o “periculoasa autolinistire”.

Fondul Monetar International a anuntat la finalul lunii aprilie ca economia globala se va contracta cu 1,3% in acest an, comparativ cu estimarea de crestere de 0,5% realizata in luna ianuarie.