In Lyon, Franta, patru manageri ai Scapa, o companie britanica care produce adezivi pentru industria constructoare de masini, au fost sechestrati de angajatii aflati in greva, in cladirea companiei din Bellegarde-sur-Valeserine, nu departe de granita cu Elvetia. Politia locala nu a indicat cate persoane sunt sechestrate, inca de marti seara, in incinta companiei, insa dupa surse din presa, se pare ca sunt patru persoane: directorul Scapa Europa, cel al Scapa Franta, responsabila de resurse umane a Scapa Franta si directorul financiar, scrie Il Corriere.

"Stim ca au fost in Franta cateva situatii in care au fost luati ostatici", a declarat conducerea societatii din Manchester. "Operatiunea de sechestrare continua in aceasta dimineata", a precizat jandarmeria din Nantua, in estul Frantei, noteaza NewsIn.

"Sunt liberi sa se deplaseze in interiorul cladirii, dar nu sa iasa", a declara o sursa dintr-un sindicat.

Conducerea Scapa intentioneaza sa inchida uzina aflata in apropiere de frontiera elvetiana care are 60 de angajati, "din cauza parbusirii acestei piete in 2008 cu 50%", potrivit conducerii.

Angajatii au protestat impotriva inchiderii companiei, anuntata in februarie, iar sechestrarea celor 4 directori a survenit dupa intreruperea negocierilor cu sindicatele. Directia Generala din Marea Britanie, a definit actiunea ca una “non-violenta”, scrie Il Corriere.

Potrivit site-ului companiei, Scapa are 1.500 de angajati in toata lumea.

In ultimele saptamani, mai multe situatii de acest gen s-au inregistrat in Franta, ceea ce indica o tensiune sociala din ce in ce mai mare.

Acesta este al patrulea caz din ultima luna din Franta cand managerii sunt sechestrati de angajati. Pe 12 martie, administratorul Sony Franta a fost sechestrat de angajati si obligat sa petreaca noaptea in fabrica din Pontox-sur-l’Adour, care se va inchide in aprilie. In orele urmatoare un acord care imbunatatea semnificativ conditiile de concediere al lucratorilor, a fost incheiat. Pe 23 martie a urmat directorul fabricii 3M din Pithiviers, care a fost eliberat la cateva zile dupa ce a acceptat reinceperea negocierilor privind concedierea a 110 angajati.

Pe 30 martie au mai fost sechestrati cinci manageri ai Caterpillar Franta. Acestia au fost eliberati cu conditia a relua negocierile privind restructurarea grupului, care prevedea peste 700 de concedieri. In ziua imediat urmatoare, 31 martie, patronul Ppr, miliardarul Francois Henry-Pinault, a fost blocat pentru o ora la Paris de cateva sute de angajati, care i-au inconjurat masina.

Actiunile cauzare de grava situatie de criza sunt considerate de majoritatea sindicatelor franceze, ca fiind “legitime”. “Nu zic ca le aprob, insa puneti-va in locul acestor lucratori care nu au nimic de pierdut”, a declarat un reprezentat al sindicatului Force Ouvriere, in timp ce sindicatele Cgt si Solidaires evidentiaza faptul ca “violenta prilejuita angajatilor in pericol de a fi concediati este mult mai grava”.

Guvernul de la Paris a fost foarte atent in a critica cele intamplate, insa a definit ca fiind “scandaloase” reducerile de personal decise de multe firme si justificate cu nevoia de taiere a costurilor din cauza crizei. Marti, presedintele Nicolas Sarkozy a cerut sa se puna capat “actiunilor ilegale” (n.r. ale sindicalistilor), dar a recunoscut ca comportamentul multor industriasi este ‘inadmisibil” . Acesta a afimat ca este dificila o interventie in forta a politiei intr-o perioada in care se risca exacerbarea ulterioara a confruntarilor sociale, conchide Il Corriere.