"Cincispreze milioane de metri cubi au fost deturnati in aceasta noaptea (luni spre marti - n.red.), fara preaviz, catre Republica Moldova, prin intermediul Moldovgaz", a afirmat Kalnik, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus, pentru agentia bulgara Focus, si ca Moscova a cerut suspendarea livrarilor catre Balcani: "Comenzile pentru tranzit sunt facute de Rusia, iar Ucraina isi executa obligatiile in calitate de tara de tranzit", a dat el asigurari.

Societatea ucraineana Naftogaz a acuzat inca de luni Gazprom ca a perturbat aprovizionarea cu gaz a mai multor tari din sudul Europei si a Turciei, crescand consumul in R. Moldova, pe unde trece respectivul gazoduct. "De la 1 ianuarie, consumatorii din R.Moldova au inceput sa foloseasca, din motive necunoscute si fara concertare cu Naftogaz, practic tot gazul din gazoductul ce trece prin R.Moldova", a spus societatea. "Volumul total al livrarilor destinate Romaniei, Bulgariei, Turciei, Greciei si Macedoniei a scazut astfel cu zece milioane de metri cubi pe zi", a subliniat Naftogaz. "Aceste actiuni ale Gazprom si ale filialei sale Moldovagaz destabilizeaza aprovizionarea cu gaz si suscita acuzatii nefondate la adresa Ucrainei", potrivit comunicatului companiei.

Insa prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon a calificat aceste acuzatii drept o provocare menita sa camufleze cauzele reale ale scaderii livrarilor spre Europa.

In prezent, SRL Moldovatransgaz, o subdivizie a Moldovagaz, deserveste, exploateaza si intretine sistemul de gazoducte al Republicii Moldova, care include 656,24 kilometri de conducte magistrale si 723,163 kilometri de gazoducte-bransament. Capacitatea de tranzit a gazoductelor magistrale este de circa 44 de miliarde de metri cubi, dar volumul anual de gaze transportat in alte tari constituie 22-23 de miliarde de metri cubi.

Moldovagaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%. La sfarsitul lunii iunie 2008, datoria totala a Moldovagaz catre Gazprom, fara penalitati, era de 1,179 miliarde de dolari, dintre care 1,019 miliarde de dolari constituia datoria Transnistriei. Pretul de achizitionare a gazulului rus este in prezent de 278,71 dolari pentru o mie de metri cubi, dar acesta este actualizat trimestrial, conform unui acord incheiat cu Gazprom, in functie de cotatiile internationale ale petrolului.