Latura profitabila a sistemului financiar austriac din fosta Europa comunista, care a contribuit cu 42% la profiturile de anul trecut, a devenit un risc. Evolutia situatiei a urcat chiar costurile imprumuturilor pentru guvern si a scumpit, in ultimele luni, asigurarea impotriva creditelor neperformante, informeaza NewsIn.

Clienti din Albania pana in Rusia datoreaza bancilor austriece 290 miliarde dolari. Expunerea acestora este mai mare decat a Italiei, Germaniei si Frantei si aproape echivalenta cu imprumuturile acordate de Spania Americii Latine, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

Ministerul de finante a acceptat saptamana trecuta sa consolideze capitalul grupului financiar Erste Bank Group cu 2,7 miliarde euro, chiar daca banca, a treia din Europa emergenta, este bine capitalizata si finantata.

In realitate, majoritatea banilor au scopul de a sustine creditarea din tari ca Romania, unde Erste detine cea mai mare banca, sau Ungaria, unde este al saselea jucator de pe piata.

"Aceasta miscare nu are, insa, nimic de-a face cu caritatea. Bancile austriece respective sunt reprezentative pentru intregul sistem din Europa Centrala si de Est si, daca ar fi necesara o retragere de capital din aceasta zona, am avea de a face cu o adevarata alunecare de teren", mai spune analistul citat.