Raportul observa ca, dupa contractia accentuata a activitatii economice internationale din trimestrul 4 (T4) 2008, piata imobiliara comerciala a inregistrat performante negative in T1 2009 si ca, desi nivelul si viteza declinului au variat de la o piata la alta si de la o regiune la alta, directia a fost aceeasi:

  • in T1 2009, volumul total al tranzactiilor de investitii in EMEA a scazut dramatic la nivelul de 11.5 miliarde de euro (o scadere cu 44% fata de volumul total din T4 2008) in mare parte din cauza efectelor ulterioare colapsului bancii Lehman din toamna trecuta. Valorile de capital au continuat sa scada de-a lungul trimestrului, in vreme ce yield-urile (n.r. castigurile din investitii) au crescut in cele mai multe dintre orasele europene.
  • in Asia, reducerea personalului din servicile de afaceri si din sectorul financiar, combinat cu nevoia reducerilor de costuri au condus la o scadere a cererii pentru spatii de birouri prime, determinand prabusirea ratei de ocupare pe cele mai multe piete. In regiunea Pacificului, increderea investitorilor din Australia si Noua Zeelanda a continuat sa se diminueze si in consecinta activitatea de investitii a scazut cu mult sub valorile medii pe termen lung.
  • in cele doua Americi, din cauza cererii in cadere abrupta, rata de ocupare pentru spatiile de birouri din SUA a scazut cu 70 de puncte de baza (bps) in T1 2009 pana la 14.7%, 45 din cele 57 de piete inregistrand rate de ocupare in scadere de-a lungul acestui trimestru. In Canada, ratele de ocupare au continuat si ele sa scada; in vreme ce nivelul chiriilor inregistreaza in continuare anumite modificari, eroziunea preturilor s-a limitat la proprietatile selecte si la sub-piete si nu s-a raspandit pe scara larga. In cea mai mare parte a ei, America latina inca mai inregistreaza rate de ocupare mari si beneficiaza de cererea stabila si continua pentru proprietati imobiliare.