In trecut, ING estima ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 4,7 lei/euro in vara lui 2009 si la 4,6 lei/euro la final de an, insa prognozele nu s-au dovedit a fi aproapitate de realitate.

La inceputul acestui an ING Bank Romania si-a a revizuit prognozele pentru cursul de schimb pe parcursul lui 2010, estimand un nivel de 4,15 lei/euro la finalul primului trimestru, apoi o depreciere a leului spre 4,25 unitati/euro la jumatatea anului si revenirea spre 4,10 unitati/euro la sfarsitul lui 2010. [Leul atinge maximul ultimelor 9 luni]

"In cazul unei intariri semnificative a leului fata de euro, pe fondul randamentului favorabil si al cresterii apetitului pentru risc la nivel global, activitatea economica ar putea fi afectata. Motivul este ca economia nu a beneficiat suficient de deprecierea leului si acum s-ar putea confrunta cu o intarire a monedei. In aceste conditii, Banca Nationala ar putea fi fortata sa intervina pentru a deprecia leul, acesta fiind principalul motiv pentru care nu vedem cursul sub 4 lei/euro, fara a exclude insa valori sub acest prag, cu caracter temporar", se explica intr-un raport realizat de Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Mai multe detalii despre interventia BNR asupra monedei nationale cititi pe Wall-Street.ro.