"Decizia a fost ca preturile sa fie ajustate in timp, intr-o prima faza pentru companii si mai tarziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea sa se produca gradual, pana in 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, pana in 2015", a spus Franks, conform MEDIAFAX.

Anterior el a mentionat ca autoritatile se vor alinia deifnitiei europene privind consumatorii casnici si categoriile pentru care se acorda subventii.

De asemenea, seful misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, a aratat ca in perioada urmatoare va trebui stabilite formulele de liberalizare a preturilor.


  • Ce va insemna liberalizarea pietei gazelor din Romania?

Expertul in energie Ionut Purica spune ca in mod clar populatia nu poate prelua o majorare de preturi. “Exista doua feluri de impact: la nivel de consum rezidential, adica in mod direct prin cresterea facturilor, si indirect, pentru ca economia romaneasca este mare consumatoare de energie”, explica Purica. Cu alte cuvinte, daca pretul gazelor va creste, atunci si costurile de productie se vor majora, generand un efect in lant pe care consumatorul final va trebui sa-l suporte din propriul buzunar.

Consumatorii industriali din Romania platesc 6,1 euro/GJ, al doilea cel mai ieftin tarif din Uniunea Europeana dupa Marea Britanie (5,9 euro/GJ), in timp ce media europeana este de 8,4 euro/GJ.