Aproximativ 33% din angajatii romani au primit cresteri salariale in perioada iunie 2009 – iunie 2010, in vreme ce ponderea polonezilor care au beneficiat de majorari salariale este cu 4% mai mare decat in Romania. In schimb, doar 12% dintre respondentii lituanieni au declarat ca au primit un avans la salariu in ultimul an.

“Ne asteptam ca salariile (din Romania – n.red.) sa nu creasca in acest an, ba chiar ar putea scadea cu pana la 20%. Conform acestui sondaj, in ultimele 12 luni, 40% dintre angajatii chestionati nu au avut parte de o modificare salariala, 33% au beneficiat de o mica crestere si salariile a 27% dintre ei s-au micsorat din cauza situatiei actuale a pietei. 64% dintre acestia sunt dispusi sa-si diminueze asteptarile salariale”, spune Ivana Vacokova, country manager la Grafton Recruitment Romania.

Salariul mediu net inregistrat la nivel national s-a ridicat in aprilie la 1.436 de lei, potrivit datelor consemnate de Institutul National de Statistica (INS).

  • Ne va fi mai bine?

Analiza evidentiaza ca aproximativ un sfert dintre angajati sunt in asteptarea unei imbunatatiri a pietei pentru a-si putea schimba locul de munca, ceea ce arata ca rata de uzura prin care angajatorii trec nu va ramane la fel pe o perioada lunga de timp.

De asemenea, angajatii din cele sase tari din regiunea Europei Centrale si de Est, sunt contienti ca perioada de criza nu va trece foarte curand. 40% dintre respondenti sunt de parere ca piata fortei de munca isi va reveni abia peste doi ani.

Chiar daca nu vad o revenire a pietei fortei de munca si a economiei locale, 60% din respondenti romani sunt multumiti de locul de munca actual, in vreme ce 14% din angajatii de pe piata locala prefera sa-si pastreze locul de munca actual in lipsa altor oferte de job.

In ciuda situatiei actúale a pietei, candidatii din Romania prefera contractele incheiate pe o perioada nedeterminata de timp. Peste jumatate (51%) dintre acestia un sunt dispusi sa accepte un contract pe o perioada determinata.

Citeste integral studiul pe wall-street.ro.