Previziunea neta de angajare masoara diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor.

La polul opus se situeaza tari precum Norvegia, cu o preziune neta de angajare de 15%, sau Polonia (+9%).

Romania inregistreaza cel mai abrupt declin privind angajarile, in scadere cu 33% fata de primele trei luni ale anului trecut.

“Rezultatele anuntate de studiul Manpower indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca, atat la nivel national, cat si la nivel mondial. In timp ce in primele patru trimestre de la lansarea studiului in tara noastra s-au inregistrat consecutiv valori solide si in crestere ale previziunii, situatia pentru ultimele doua trimestre analizate este mai putin optimista”, spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, reprezentanta locala a Manpower.

La nivel national, din ce in ce mai putini romani isi vor gasi o slujba, in conditiile in care angajatorii din sapte sectoare de activitate din cele 10 analizate anunta previziuni negative privind intentiile de angajare pentru trimestrul urmator. Astfel, aproape doua treimi dintre angajatori (64%) isi mentin constant numarul personalului, in timp ce 14% dintre acestia estimeaza ca vor creste volumul angajarilor in trimestrul al treilea. Totodata, analiza citata arata ca 21% dintre angajatori previzioneaza o scadere a activitatii de angajare.