Viitorul presedinte executiv al celei mai mari banci dupa active din Romania, britanicul Dominic Bruynseels, vine de pe o functie de top management in banca Barclays si isi va prelua atributiile pe 1 iulie, dupa primirea avizului bancii centrale.

Pana in momentul preluarii functiei de presedinte executiv, Bruynseels va deveni din 1 mai consilier al comitetului executiv, calitate in care va colabora strans cu actualul presedinte executiv, Manfred Wimmer, pentru a asigura transferul atributiilor.

"Consiliul de supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) l-a numit pe Dominic Bruynseels (48 de ani) presedinte executiv al BCR", se spune in comunicatul bancii, care mentioneaza ca numirea este in conformitate cu planurile anuntate atunci cand Manfred Wimmer a preluat in decembrie 2007, cu titlu de interimat, functia de presedinte executiv al BCR.

"Numirea domnului Bruynseels in functia de Presedinte executiv survine ca urmare a incheierii Programului de Integrare si Dezvoltare din BCR in aprilie 2008 - conform calendarului prevazut, de 12-18 luni", se mai arata in comunicatul BCR.

Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) au aprobat, vineri, repartizarea profitului din 2007 si fixarea unui dividend de 0,46678484 lei/actiune, in crestere cu aproape 0,54% fata de cel 0,46427922 lei/actiune aferent anului 2006.

BCR a obtinut anul trecut un profit net de 491,88 milioane lei (stabilit conform Standardelor Romanesti de Contabilitate – RAS), iar valoarea dividendelor propuse spre distribuire este de 369,9 milioane lei si reprezinta 40% din profitul anual net stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), conform actului constitutiv al BCR.

Profitul net al BCR, calculat in IFRS, a crescut anul trecut cu 22,3%, la 924,8 milioane lei (276,5 milioane euro), in timp ce profitul net al actionarului majoritar al BCR, banca austriaca Erste, a avansat cu 26% pana la 1,174 miliarde euro, peste asteptari si obiective.

Cine este noul sef de la BCR

Potrivit biografiei publicate de BCR, Bruynseels si-a inceput cariera bancara in cartierul de afaceri City din Londra si a ocupat diverse pozitii in banca Barclays timp de 27 de ani, incepand de la nivel de sucursala, apoi la nivel regional, central si international. El a fost responsabil de planificarea financiara si operationala, precum si de dezvoltarea retelei si a canalelor de distributie integrate.

"Am fost impresionat de oamenii pe care i-am intalnit la Erste Bank si BCR, ca si de pozitia excelenta pe care banca o are pe piata", a spus Bruynseels, cu ocazia anuntului numirii sale in noua functie.