Problema personalului este de departe cea mai grava situatie, care tinde sa se accentueze din cauza ca Romania nu a reusit sa se adapteze la situatia in care pe piata exista exces de capital si deficit de forta de munca. „Capitalul se duce acolo unde exista forta de munca", a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

La randul sau, Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), spune ca nu s-a facut nimic pentru aplanarea problemei lipsei acute a personalului, care se manifesta de la muncitori pana la middle management. Aceasta a generat cresterea salariilor peste nivelul productivitatii si o mare fluctuatie de personal. „Majorarea salariilor nu are loc in acelasi ritm cu cresterea productivitatii.

Acest lucru duce la denaturarea planurilor de afaceri si a pietei", a aratat Ciomag.Nivelul investitiilor straine in acest an va atinge sapte miliarde de euro, in scadere cu circa doua miliarde euro fata de 2006, an in care a avut loc privatizarea BCR.