Boardul directorilor executivi ai FMI a analizat politica salariala a guvernului roman pentru anul acesta, in cadrul reuniunii dedicate consultarii anuale cu Romania, din 23 mai. "Politica salariala a Romaniei pentru 2007 include o majorare accentuata a salariului minim si trei runde de cresteri ale salariilor guvernamentale, care sunt incompatibile cu obiectivul pentru inflatie si care s-ar putea rasfrange negativ asupra sectorului privat", se spune intr-un comunicat al Fondului citat de NewsIn.

FMI cere, prin urmare, autoritatilor de la Bucuresti sa majoreze salariile doar o data pe an. FMI avertizeaza Romania asupra riscului largirii dezechilibrului de cont curent extern si asupra posibilitatii unei noi accentuari a presiunilor inflationiste, ca urmare a cererii interne solide, alimentata de expansiunea rapida a creditelor, de politica fiscala prociclica si de majorarea salariala.

Politica salariala ambitioasa este incompatibila cu obiectivul de inflatie spune reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola. Reprezentantul Fondului a avertizat asupra largirii deficitului de cont curent si asupra posibilitatii de accentuare a presiunilor inflationiste din cauza cererii puternice generate de cresterea salariillor. Fernandez Ansola a mai observat ca atunci cand cresterea economica depaseste potentialul este nevoie de politici fiscale impotriva "supraincalzirii".

Fondul a cerut o politica fiscala mai restrictiva in care tintele fiscale pe termen mediu sa fie mai prudente , dar pe de alta parte a salutat intarirea gestionarii sistemului fiscal, a remarcat Fernandez Ansola. Reprezentantul FMI a mai cerut restrangerea cheltuielilor bugetare si a recomandat ca eficienta fiscala sa fie credibila pe termen mediu