Numaratoarea inversa s-a terminat, iar Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

  • De ce avea nevoie Romania pentru a iesi din recesiune?

Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB sa creasca in doua trimestre consecutiv. In trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.

Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii "indreptatesc" o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior. El a precizat atunci ca acest lucru inseamna "iesirea din recesiune, nu din criza".

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3%.

  • Ce estimau analistii si ce "a iesit"?

Florian Libocor, economistul-sef al BRD, crede ca industria a avut contributia majoritara la formarea valorii adaugate brute, dar si exporturile au mentinut stacheta sus in timp ce consumul individual isi revine mai repede, scrie Wall-Street.ro

De asemenea, economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, a explicat ca industria a fost singurul segment care a contribuit la cresterea economica din primul trimestru. "Aceasta cifra este un semnal pozitiv ca economia Romaniei va incheia anul 2011 pe plus. Este momentul de relansare a economiei. Noi estimam o crestere de 0,6% in acest an, pana la maxim 1%. Nu exclud scenariul unei cresteri de 1,5%, dar cred ca este foarte putin probabil”, a explicat Chidesciuc.

www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';if(typeof flowplayer == 'undefined') { document.write(''); document.write('');}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split('.');var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4177ee15b6ce9d5ea3d3f1856c767573/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));