"Raspunsul economiei la cerere este in mod obiectiv mai dificil de realizat pe termen scurt. Din aceasta cauza o parte din cererea interna suplimentara a fost acoperita din import, dar evolutia sa se incadreaza in limitele prognozate", se arata in studiul CNP. In primele cinci luni ale anului in curs, consumul individual efectiv al gospodariilor a crescut cu 12,5 %,in timp ce cheltuielile statului, sufocate de un deficit bugetar foarte strict, au crescut minimalist. Consumul colectiv efectiv al administratiei publice a crescut cu 5,8% in primele cinci luni ale anului.

Investitiile companiilor romanesti au crescut cu 25,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele prognozei. Cresterea investitiilor poate fi atribuita atat sumelor de bani in plus pe care acesteau le-au avut la dispozitie ca urmare a relaxarii fiscale, cat si datorita afacerilor straine atrase de Romania cu doi ani inainte de aderare. Valoarea ridicata a investitiilor in sectorul privat poate fi pusa si pe seama mediului de afaceri prietenos pentru afaceri creat, pe de o parte de cota unica, pe de alta parte de efectele razboiului noii puteri impotriva coruptiei.

Firmele se modernizeaza Formarea bruta de capital fix a crescut cu 5,2% investitiile realizate in economie au fost in crestere cu 4,8% fata de trimestrul I 2004 (plus 25%), sustinute in special de intensificarea achizitiilor de utilaje cu 7%. Totodata, se observa o modificare a structurii veniturilor in favoarea impozitelor indirecte (indeosebi TVA) si nu o diminuare a acestora, intrucat surplusul de venit disponibil se va reflecta intr-un consum de bunuri mai mare si, implicit, intr-un un plus de impozite indirecte.