Fabrica de bere Timisoreana s-a 'nascut' la 1718 din doua mari motive: satisfacerea necesitatii trupelor austriece si suplinirea carentei de apa. Construirea fabricii de bere a fost decisa da printul Eugeniu de Savoya.

Timp de un secol si jumatate, fabrica de bere a fost 'exploatata' de autoritatile militare, in a caror proprietate era. Dupa o serie de consienori, in 1874, actuala fabrica Timisoreana este cumparata de Casa de Economii din Timisoara, devenind prima societate pe actiuni din Banat, noteaza Wall-Street.

Binecunoscuta zicala "orice sut in posterior este un pas inainte", a fost 'testata' si la Timisoara. Dupa incendiul din 1890, in care fabrica a fost grav afectata, mare parte din instalatii si din tehnologii au fost complet pierdute, ceea ce a facut necesara retehnolocizarea. Dupa retehnologizare fabrica a devenit una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei. In acest mod, in perioada anilor '20, la fabrica Timisoreana a fost introdus primul filtru de bere din Romania si a devenit furnizorul oficial de bere al Casei Regale.

Daca intre cele doua razboaie mondiale, fabrica de bere a continuat ca societate pe actiuni, producand sotimente de bere precum Casino, Record, Corvin a la Munchen sau English Port, din 1948, fabrica este nationalizata. In anii '60 fabrica de bere din Timisoara devine a doua unitate de productie din lume ce functiona cu automatizarea completa a tuturor utilajelor.

Cititi intreaga poveste aici.