La ora actuala, in Romania nu exista oficial o bursa a creantelor. Dar asta nu inseamna ca ele nu se vind. Specialistii sustin ca pretul pe piata pentru o creanta la fondul Proprietatea este de 15-25% din valoarea ei oficiala.

Lansarea fondului Proprietatea, prin care vor fi despagubiti fostii proprietari de case nationalizate care nu-si mai pot dobindi in natura bunurile confiscate, nu i-a lasat indiferenti pe speculatori.

Astfel, multi dintre ei au reluat vechea schema din anii 1993-1995 cind cumparau de pe piata neagra la preturi modice carnetele de actiuni lansate de guvern. Cu o valoare oficiala de 25.000 de lei, evaluate de banci ca titluri de stat cu o suma de 225.000 de lei, carnetele se vindeau cu preturi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei.

Schema se reia

"Cumpararea unei creante nu este un lucru rau si nu este nimic in afara legii in aceasta situatie", sustine Marius Plugaru, director SSIF Iebatrust. "Cumparatorul ofera in general o suma in valoare de 15-25% din valoare creantei. Spre exemplu, o persoana care are titlu de stat la fondul Proprietatea in valoare de un miliard de lei ar putea obtine acum in jur de 250 de milioane de lei de la o alta persoana care considera ca prin cumpararea acestei creante ar putea face o afacere", ne mai spune cum se vinde o creanta seful SSIF Iebatrust.

Potrivit specialistilor pietei de capital, cumpararea unei creante muta riscul de pe umerii mostenitorului de case nationalizate pe cei ai cumparatorului. Si asta deoarece nimeni nu poate spune cu siguranta care va fi pretul pe piata al actiunilor de la fondul Proprietatea, in momentul in care ele vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Ce intra in fond

Fondul va fi alimentat cu pachete de actiuni la circa 100 de societati la care statul mai este actionar, cu obligatiuni emise de Ministerul Finantelor si cu eventualele sume care vor fi obtinute din recuperarea creantelor externe ale Romaniei. Intra si citeva actiuni valoroase (BCR, Petrom, Transelectrica), dar si actiuni la societati cu pierderi si, mai rau, actiuni la societati pe care statul n-a putut sa le vinda in cei 15 ani de privatizare. Nu se stie exact care va fi valoarea totala a activului fondului (pentru ca activele multor societati trebuie reevaluate), dar oficialii au spus ca el acopera cu siguranta cele 4-5 miliarde de euro, cam cit ar fi insumat valoarea despagubirilor in bani, dupa ce se va retroceda in natura absolut tot ce poate fi retrocedat. Iar daca valoarea despagubirilor care trebuie acordate va creste, fondul va fi alimentat cu actiuni noi.

De ce se fac astfel de speculatii