Potrivit prefectului de Constanta, Danut Culetu, membri ai Comisiei Europene vor veni la Bucuresti pentru a se interesa direct de situatia juridica a taxei lui Mazare. "Am aflat ca in Romania exista o astfel de taxa, am primit o plangere in acest caz. In acest moment, cazul este in analiza", a declarat pentru HotNews.ro Maria Assimakopoulou, purtatoarea de cuvant a comisarului Laszlo Kovacs. Comisia Europeana a fost sesizata de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care a primit plangerea referitoare la ilegalitatea taxei din partea Prefecturii Constanta.

Prefectul Constantei a declarat ca va ataca din nou taxa de acces. "Vineri (n.r. - astazi) o sa avem o intalnire cu reprezentantii Comisiei Europene si o sa incercam o noua actiune in instanta pe legislatia europeana referitoare la dreptul de libera trecere", a declarat Danut Culetu. "Noi am contestat-o in permanenta, deoarece e abuziva si discriminatorie", adauga acesta.

Taxa a fost introdusa in 2003 si a functionat pana in 2005, in baza unei hotarari adoptate de Consiliul Local. Prefectura Constanta a atacat in contencios-administrativ hotararea. In prima faza, instantele din Constanta au anulat "taxa Mazare". Ulterior, primarul a facut recurs, iar in 2007 Curtea de Apel Constanta a decis ca taxa este legala. Astfel, din 12 iunie aceasta a fost reintrodusa.