Lista proiectelor culturale castigatoare la editia din acest an a Promocult - Programul de promovare a artei contemporane romanesti in Uniunea Europeana - a fost publicata pe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Cele 32 de proiecte din aproape toate domeniile - arte vizuale, cultura scrisa, film, muzica si teatru - alese de juriile fiecarei specializari in parte urmeaza sa primeasca finantari in valoare totala de 4.600.000 de lei.

Problema intervine insa in momentul in care titlurile acestor proiecte - al caror scop este acela de a „promova arta contemporana in Uniunea Europeana“ - au rezonante care nu trimit nici la elementul contemporan, nici la cel european.

De pilda, la sectiunea de muzica, Fundatia Marconi pentru Comunicare, Relatii Publice si Educatie a obtinut 196.955 de lei pentru proiectul „Drumul-Mitul Jertfei“, Asociatia Pro Familia - 291.967 de lei pentru „Callatis Euro Tour-Balade din Carpati“, iar Asociatia Eroika, pentru un proiect de arte vizuale intitulat „Epoca de aur pentru copii Suedia“, 175.361 de lei.

Secretarul de stat Demeter Andras a declarat pentru Cotidianul ca inca nu poate comunica detalii despre aceste proiecte: „Ma gandesc daca in faza actuala, cand se fac contestatiile, nu stiu daca e momentul. Sigur ca pentru cei interesati, dupa aceea, o sa comunicam niste sinopsisuri ale proiectelor castigatoare“, a mai spus secretarul de stat.

Demeter Andras a adaugat ca oferirea acestor informatii nu intra in atributiile MCC, al carui rol in derularea Programului Promocult a fost cu totul altul: „Eu nu cunosc proiectele respective deloc. Nu stiu nici un aplicant, nu stiu decat procedurile pe care le-am facut noi si in rest, de la primirea acestor proiecte, s-a ocupat o institutie, Administratia Fondului Cultural National. Noi am primit rezultatele, le-am afisat pe site si trebuie sa le aprobam prin ordinul ministrului“, a mai declarat secretarul de stat, precizand ca solutia cea mai buna „ar fi sa-i contactati dumneavoastra pe cei care au depus proiectele si sa-i intrebati“.

Contactat telefonic, muzicianul Dan Dediu, membru al comisiei de jurizare la sectiunea de proiecte muzicale, nu a putut spune nimic nici despre proiectul „Drumul-Mitul Jertfei“, nici despre „Callatis Euro Tour-Balade din Carpati“.