Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie (AEACE) a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, acuzandu-l de abuz in functie impotriva intereselor publice si de neglijenta in serviciu.

Prof. Gheorghe Radulescu, secretarul general al organizatiei, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca plangerea a fost inregistrata cu nr. 80/C3, la cabinetul procurorului general adjunct, fiind insotita de "un dosar cu peste 150 de pagini cu probe si cu probleme punctuale".

Motivele plangerii sunt numeroase: nu s-a realizat analiza simularii tezelor unice din semestrul al II-lea din anul scolar 2006-2007, care ar fi demonstrat dificultatile imense ridicate de obiectivitatea acestui sistem de evaluare; nu a existat un studiu de impact sau o nota de fundamentare si nu au fost consultati partenerii sociali in CES. "Am aflat ca majoritatea inspectorilor generali s-au opus tezelor unice, in sedinta de la Calimanesti din iulie 2007. Am sa cer procurorului sa analizeze procesul-verbal al sedintei", a declarat Radulescu. El a adaugat ca au fost dificultati in plata profesorilor, pentru ca organizarea tezelor unice necesita costuri de patru ori mai mari decat la testele nationale, cheltuielile nefiind prevazute in bugetul ministerului.