EVZ informeaza ca la sesizarea lui Dan Voiculescu, Curtea Constitutionala a decis ca legea de functionare a institutiei nu este in acord cu Legea fundamentala. Turnatorul Dan Voiculescu-Felix a desfiintat, practic, CNSAS. Printre beneficiari se mai numara Mona Musca, IPS Pimen si Constantin Balaceanu-Stolnici. Colegiului CNSAS i s-a lua practic atributia de a deconspira fosta Securitate.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) risca sa fie desfiintat sau, in cel mai fericit caz, sa ramana un simplu depozitar al dosarelor fostei politii politice, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au decis ieri, in unanimitate, ca legea de organizare si functionare a institutiei este neconstitutionala.

Colegiului CNSAS i s-a lua practic atributia de a deconspira fosta Securitate, ca urmare unei sesizari facute la Curtea Constitutionala de Dan Voiculescu, titularul unei decizii de colaborare cu fosta politie politica sub numele de cod „Felix“. Daca guvernul sau parlamentul nu vor gasi in 45 de zile o formula legislativa care sa convina deciziei Curtii, CNSAS va fi practic desfiintat, iar verdictele date pana acum vor deveni nule. Dupa mutila rile succesive ale legii in parlament, singura solutie pe care o vad membrii Colegiului CNSAS ar fi o ordonanta de urgenta a guvernului.

Potrivit Cotidianul, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis joi exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in toamna anului trecut de Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu in procesul cu Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS), in urma deciziei de politie politica pe care acesta a primit-o. Andon solicitase atunci Curtii de Apel Bucuresti (CAB), instanta la care pot fi contestate deciziile CNSAS, sa trimita Curtii Constitutionale 12 exceptii care priveau zece articole din Legea nr. 187/1999 (Legea CNSAS) si doua din Ordonanta de Urgenta nr. 16/2006, care completa respectiva lege.CAB a trimis insa doar sapte exceptii mai departe la CCR. In plus, Andon a contestat, paralel, si intreaga lege a CNSAS. Aceasta ultima exceptie a fost admisa ieri de CCR, care, de fapt, le includea si pe cele legate de articolele de lege. „Curtea Constitutionala a examinat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste si a constatat, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile legii, precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2006 sint neconstitutionale, articole care reactualizeaza legea in cauza“, a comunicat ieri institutia, care a precizat ca in cursul zilei de astazi va da publicitatii si motivarea acestei decizii.


Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Felix a daramat CNSAS.