Jurnalistii de la „Gandul” scriu in editia de astazi despre dosarul firmei Contransimex SA, unul dintre sponsorii campaniei electorale a Partidului Democrat in 2004.

Conform cotidianului „Gandul”, firma Contransimex SA a obtinut de la cateva banci in perioada 1992-1994, 31 de milioane de dolari pentru achizitionarea de camioane. Creditul extern a fost garantat de catre statul roman. Societatea a cumparat insa masini la un pret aproape dublu, iar Ministerul de Finante a aprobat chiar un studiu de fezabilitate in acest sens. In 1997 insa, Contransimex a intrat in incapacitate de plata.

Desi in contractul cu statul roman exista obligatia ca masinile sa fie ipotecate in cazul in care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reusit sa vanda - cu adaos comercial - o mare parte din lotul de camioane. Mai mult, firma a vandut masinile prin facturi invoice - ca si cum le-ar fi exportat, pentru a evita plata TVA-ului! Institutiile de control ale statului au recunoscut paguba, dar societatea si-a continuat nestingherita activitatea cu toate ca s-a cerut falimentul acesteia. Afacerile derulate de firma au intrat in atentia Parchetului General.

La inceputul anului 2004, Parchetul General, condus la vremea aceea de Ilie Botos, a deschis un dosar penal in legatura cu acest caz. Iar de aici, jurnalistii remarca o serie de coincidente. 2004 a fost an electoral, iar firma Contransimex s-a grabit sa sponsorizeze campania electorala a Partidului Democrat cu peste 4400 de lei. O alta coincidenta - in iunie 2004 procurorul Constantin Ghertea, care, la ora actuala, este cercetat de DNA, pentru abuz in serviciu in alt caz, dupa ce a studiat cazul doar o luna de zile, a dispus neinceperea urmaririi penale fata de administratorul firmei.

Solutia procurorului a fost insa infirmata cateva luni mai tarziu, de catre colegii sai de la Parchetul General. Astfel, dosarul a fost redeschis si trimis la DNA, procurorii declinandu-si competenta in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Insa dosarul nu a mai ajuns pe masa procurorilor anti-coruptie. DNA a confirmat pentru „Gandul” ca procurorii nu au in lucru un dosar al carui obiect de cercetare sa-l constituie firma Contransimex sau administratorul acesteia. Intre timp, Contransimex a obtinut contracte de subantrepriza de peste 15 milioane de euro.