Din acest an, cetatenii straini declarati indezirabili si expulzati din Romania pe motive de "siguranta nationala" obtin cistig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Precedentul a fost creat in iunie anul acesta, prin cazul "Lupsa impotriva Romaniei". Dosarul are la baza o actiune din august 2003, cind un cetatean sirbo-muntenegrean, ce locuia in tara noastra din 1989, casatorit cu o romanca, a fost declarat indezirabil printr-o ordonanta a procurorului, pentru zece ani. Motivatia: "Existau informatii si indicii temeinice ca desfasura activitati de natura a pune in pericol siguranta nationala", documentate de SRI.

Instanta europeana a stabilit ca cetateanului strain i-a fost incalcat dreptul la viata privata si de familie, intrucit ordonanta prin care a fost declarat indezirabil nu i-a fost comunicata, urmarirea penala nu a fost niciodata declansata impotriva sa, iar prin Legea privind regimul strainilor nu i s-au oferit garantiile minimale impiedicarii arbitrariului autoritatilor si i s-a refuzat dreptul la un proces echitabil si la un recurs efectiv. CEDO a dispus ca statul roman sa-i acorde daune morale si materiale in valoare de 15.000 de euro, plus 3.000 de euro onorariul avocatilor.

Romania plateste, turcul primeste

Un al doilea caz, "Kaya impotriva Romaniei", a fost solutionat de CEDO pe 12 octombrie anul acesta, dupa acelasi tipar. In primavara anului trecut, ca urmare a solicitarii SRI, cetateanul turc de origine kurda Saban Kaya, stabilit de cinci ani in Romania, casatorit tot cu o romanca, a fost retinut de politie in baza unei ordonante prin care era declarat indezirabil pentru 15 ani. Motivatia a fost aceeasi: siguranta nationala.