In cartierul Visoi din Cimpulung Muscel exista un edificiu aparte, ridicat, dupa cum arata inscrisul de pe el, in anul 1907. Cladirea a fost numita de primul ei proprietar "Vila Luca" si este, prin arhitectura sa orientala, un unicat. Valoarea cladirii este marita de faptul ca, timp de 9 ani, aici si-a avut domiciliul fortat filosoful Constantin Noica. Desi mostenitorii acestei cladiri au inaintat demersuri pentru a intra in posesia ei, printr-o succesiune de tranzactii, imobilul a devenit proprietatea unei firme din Timisoara, care a demarat aici lucrarile de demolare pentru a construi un supermarket.

Manuscrisele de la "Vila Luca"

Partea cea mai interesanta a cladirii o constituie doua cupole, asezate in planuri diferite, si turnurile ce le sustin. In anii de represiune comunista, imobilul a fost nationalizat si, in doua camere, intre 1949 si 1958, si-a avut domiciliul obligatoriu filosoful Constantin Noica. Aici, in aceasta vila de la marginea orasului, el a scris "Manuscrisele de la Cimpulung" si a purtat o corespondenta asidua cu alti intelectuali pusi de regimul de-atunci la index, printre care si parintele de la Rohia, Nicolae Steinhardt.

Tot aici a mai locuit pentru o perioada de timp si Alexandru Paleologu, fugit din Bucuresti pentru a nu fi arestat, avind numele de clandestinitate Ion Craifaleanu. De altfel, conform unui proiect finantat de Uniunea Scriitorilor, aici urma sa se monteze o placuta omagiala in memoria lui Constantin Noica.