Info
x
Mancarea da dependenta, la fel ca si drogurile!
|
Letitia_Parvan 21 mesaje Membru din: 9/02/2011 Oras: Braila |
Postat pe: 5 Aprilie 2011, ora 12:38
Am citit un articol si vreau sa-l impartasesc cu voi.
Potrivit ultimelor studii, creierul uman reactioneaza in fata mancarii, exact cum reactioneaza in fata drogurilor. Totusi, gurmanzii, pofticiosii sau dependentii de mancare, nu sunt mai grasi decat oamenii care sunt exaltati in fata mancarii. Totul este influentat de nivelul de dopamina din creier. „Aceste rezultate sustin teoria cum ca consumul compulsiv de mancare ar putea fi declansat, in parte, de o anticipare sporita a recompenselor oferite de mancare”, sustin autorii noii cercetari, de la Universitatea Yale. Creierul oamenilor care sunt dependenti fie de mancare, fie de droguri elibereaza mai multa dopamina, o substanta chimica cerebrala asociata cu fericirea, in regiunea numita sistem mezolimbic. Această zona este responsabila pentru procesul de intarire a recompensei, care este responsabil la randul sau de sentimentele placute pe care le avem dupa ce mancam sau facem sex. Drogurile care creaza dependenta sporesc nivelul de dopamina si, implicit, sentimentul de recompensa si dorinta de a relua consumul, ceea ce pare sa se întample si in cazul dependentei de mancare. Simptomele acesteia din urma includ: a manca mai mult decât ai planuit, a manca pana in punctul in care ti-e rau fizic si a folosi mancarea pentru a inabusi anxietatea sau depresia. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 1479 mesaje Membru din: 28/04/2010 |
Postat pe: 5 Aprilie 2011, ora 12:56
De la: Letitia_Parvan, la data 2011-04-05 12:38:28Am citit un articol si vreau sa-l impartasesc cu voi. Sunt persoane care dupa sex nu se simt fericite,ci vinovate Moto-Sa mancam pana crapam si pt asta au luat si bani?:)) Raporteaza abuz de limbaj
Si suferinta e buna la ceva.O altfel de viata daca am avea, altfel ne-am bate joc de ea
|
|
luludaki 288 mesaje Membru din: 27/12/2010 |
Postat pe: 7 Aprilie 2011, ora 22:38
Stii,toti functionam cu o chestie pe nume creier si acum fiecare dupa cat il duce capul.Eu am sa vorbesc despre tigari pentru ca am fumat destul de mult iar cu un an in urma eram chiar inraita.Stiam ca nu-mi fac decat rau.Aveam o perioada mai prosta si foloseam acesta scuza ca ma simt mai bine.Am constientizat ca am fumat prea mult si ca nu mai trebuie sa ma joc cu sanatatea si am inceput lupta.Azi am facut 3 luni de cand nu am mai fumat si ma simt bine.E vorba de controlul mintii tale.M-am luptat sa ma las.Cum aveam un motiv cerseam o tigara de o cunostiinta.Pana la urma m-am starduit si am stat departe de acele locuri si acele persoane.
Trebuie sa-ti controlezi mintea.Din moment ce mass media incearca sa ne manipuleze pe noi prin tot felul de chestii sunt contienta ca si noi ne putem controla propria minte. Acum nu mai am nicio tentatie si sunt foarte fericita
Raporteaza abuz de limbaj |
|
dan_dumitru_sotto 42 mesaje Membru din: 14/11/2007 |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 12:31
Este aceeasi dependenta ca si la droguri..Din pacate in alimente sunt folosite substante psihosomatice-"amelioratori de gust",care CREEAZA dependenta.Nu neaparat "placerea de a manca",de fapt niste hormoni.
Pe de alta parte nu este singura cauza,a dezechilibreleor alimentare.Sunt oameni care,pur si simplu se refuleaza si abuzeaza in alimentatie,la fel cum alcoolicii abuzeaza de alcool,dependentii de droguri de droguri,etc.. Cred ca una din solutii,ar fi sa ne uitam foarte atent la ce mancam:pana si painea contine substante,care pot crea dependenta. Ca o chestie funny,s-a inventat si un nume pentru acest sindrom: "sindromul mancarii chinezesti";dar despre acest lucru in episodul urmator..
|
nonameman13 618 mesaje Membru din: 15/03/2011 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 13:42
De la: luludaki, la data 2011-04-07 22:38:29 Stii,toti functionam cu o chestie pe nume creier si acum fiecare dupa cat il duce capul.Eu am sa vorbesc despre tigari pentru ca am fumat destul de mult iar cu un an in urma eram chiar inraita.Stiam ca nu-mi fac decat rau.Aveam o perioada mai prosta si foloseam acesta scuza ca ma simt mai bine.Am constientizat ca am fumat prea mult si ca nu mai trebuie sa ma joc cu sanatatea si am inceput lupta.Azi am facut 3 luni de cand nu am mai fumat si ma simt bine.E vorba de controlul mintii tale.M-am luptat sa ma las.Cum aveam un motiv cerseam o tigara de o cunostiinta.Pana la urma m-am starduit si am stat departe de acele locuri si acele persoane. Felicitari Luludaki, pentru mine fumatul e ultimul bastion dintre vicile mele. Beau o data pe luna, poate chiar mai rar si de cluburi m-am lasat. Dar la tigari inca nu am reusit... dar o sa se intample si asta .
Raporteaza abuz de limbaj
"Traieste-ti viata" a devenit cel mai nou viciu...
|
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 15:55
Frate,mancam ca sa traim.Nu?Nu va mai incredeti in teorii prostesti.Pana la urma ce-si face omul cu mana lui lucru manual se cheama.E adevarat ca suntem bombardati cu tot felul de rahaturi prin alimente,dar asta lumea in care traim si momentan mai avem de unde alege.Nu mi-a placut niciodata sa fiu in randul modei sa cumpar fructe si legume din supermarket cand pot sa merg sa iau de la o batranica din piata.Pot sa zic ca sunt o foarte mare pofticioasa ,dar daca sar calul stiu unde sa ma opresc.Mananc orice.De sarbatori si mese festive chiar nu pot manca mare lucru pentru ca nu am pofta de mancare si ma simt nemaipomenit pe cand altii se plang ca am mancat exagerat de mult.Trebuie sa-ti impui o limita tu ca om.Eu cel putin mi-am impus.
Daca iti folosesti capul sa-ti controlezi comportamentul poti spune ca te diferentiezi de animale. Nu poti mereu sa apelezi la macare,alcool,tutun de fiecare data cand ai o problema. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 15:57
Oare de ce nu s-a inventat dependenta de sport, de natura, de libertate?Mi-ar placea sa fiu dependenta de libertate.
|
Oksana_ 1552 mesaje Membru din: 13/06/2010 |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 17:56
De la: Letitia_Parvan, la data 2011-04-05 12:38:28 Mare descoperire Si un studiu cam inutil. Pana la urma e nevoie ca respectivii cercetatori sa isi justifice activitatea si sa cheltuiasca intr-un fel sau altul sumele maricele de bani venite din granturi si sponsorizari extra.Cuvintele cheie sunt "anticipare sporita a recompenselor"..fie ca e vorba de mancare sau altceva. Nu m-ar mira ca peste putin timp sa apara un studiu de tipul "animalele de companie dau dependenta" Singura diferenta e ca subiectii se entuziasmeza la pet'uri si nu la mancare.
|
|
|
|
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:06
De la: luludaki, la data 2011-04-07 22:38:29 Stii,toti functionam cu o chestie pe nume creier si acum fiecare dupa cat il duce capul. Asta e un mod simplist de a vedea problema dependentilor de mancare ..cel putin. Intervin multi factori. In principal dezechilibre endocrine independente de controlul tau. Iar unul extra-cerebral e legat de pancreas-insulina -sensibilitate periferica la glucoza etc Daca te-ai nascut cu deficiente sau le-ai dobandit pe parcursul vietii...iti este mult mai greu sa ramai in zona de echilibru. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:13
De la: dan_dumitru, la data 2011-04-08 12:31:55Este aceeasi dependenta ca si la droguri..Din pacate in alimente sunt folosite substante psihosomatice-"amelioratori de gust",care CREEAZA dependenta. Nu e aceeasi dependenta ca la droguri. Un "amelioratorde gust"- nu va reusi niciodata sa dea dependenta fizica cum da un psihotrop pt ca au mecanisme de actiune biomoleculara diferite . Poveste lunga si neinteresanta... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:28
De la: Oksana_, la data 2011-04-08 18:13:51De la: dan_dumitru, la data 2011-04-08 12:31:55Este aceeasi dependenta ca si la droguri..Din pacate in alimente sunt folosite substante psihosomatice-"amelioratori de gust",care CREEAZA dependenta. Intr-adevar acesti "amelioratori de gust" nu au cum sa creeze o dependenta similara cu dependenta de droguri. Totusi aceasta dependenta este periculoasa. De ce? Pentru ca dorinta de a manca este de fapt o nevoie iar problema apare atunci cand omul nu face diferenta intre nevoie si dorinta. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Fosta membra 9am.ro 7327 mesaje Membru din: 26/08/2009 Oras: Timisoara |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:34
De la: nonameman13, la data 2011-04-08 13:42:15De la: luludaki, la data 2011-04-07 22:38:29 Raporteaza abuz de limbaj
Sa fii ce vrei tu sa fii,nu ce vor altii,Sa faci ce vrei tu sa faci,nu ce fac altii,Sa gandesti cum gandesti tu,nu cum o fac altii,N-o sa ma vezi sa uit cine sunt da` o sa-i vezi p altii
|
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:50
Am si eu o mica mare problema :D
Mama a lucrat intr-o cofetarie 12 ani,iar eu de mic am fost invatat cu dulciuri care mai de care De vreo 3 ani si-a schimbat locul de munca,iar organismul meu a luat-o razna,imi cere dulce aproape zilnic,sau cel tarziu la 2 zile...asta nu cea mai mare problema...problema cea mai mare este cantitatea :| pap 4 Poiana fara probleme,si parca tot as mai vrea... Ce ziceti ? Raporteaza abuz de limbaj
Sa fii ce vrei tu sa fii,nu ce vor altii,Sa faci ce vrei tu sa faci,nu ce fac altii,Sa gandesti cum gandesti tu,nu cum o fac altii,N-o sa ma vezi sa uit cine sunt da` o sa-i vezi p altii
|
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 18:56
De la: nonameman13, la data 2011-04-08 18:28:17 Pt ca aceste substante "pacalesc" organismul. Clasa amelioratorilor de gust cuprinde diverse molecule- cu structura diferita => mijloacele prin care dau toleranta si dependenta sunt diferite. Clorura de sodiu (sarea de bucatarie) are mecanismul ei; ciclamatii & aspartatii (falsi indulcitori) fac altceva. Altele au o structura asemanatoare unor molecule din organism si in mod direct / indirect determina eliberea altor molecule interne ce sunt asociate cu "starea de bine". Problema este ca cercul ...devine vicios De aici comparatia cu drogurile . Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 22:11
De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D Hm...pai dupa cum vad tu mergi la sala si e ceva normal sa consumi asa de multa.Stai linistit.Eu cand facem sport mancam exagerat de mult si dulciuri cat incapea.E normal daca esti sportiv si mai ales atat de tanar ca organismul sa ceara.Si eu mancam ciocolate de pocneam si mancare gatita ,dar de multe ori la 10 noaptea eram la Mc,asta pentru ca era si vis a vis de clubul la care stateam. Esti inca in crestere!
|
ser 4151 mesaje Membru din: 1/03/2011 |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 22:19
De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D ce sa zic...vezi sa nu racesti!
nimeni nu se poate numi om mare,daca si-a pierdut sufletul de copil!
|
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 22:33
De la: ser, la data 2011-04-08 22:19:23De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D Ah,rautate ce esti tu! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 22:36
De la: ser, la data 2011-04-08 22:19:23De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica Raporteaza abuz de limbaj
|
|
yuppy016083 371 mesaje Membru din: 30/01/2015 |
Postat pe: 8 Aprilie 2011, ora 23:08
De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D dulciurile creeaza dependenta...stiu asta..incearca sa papi altceva...cand simti nevoia de dulce...nu sint bune...provoaca boli cum ar fi..diabetul...eu nu pap..beau dulce. .cum ar fi cioco
|
Postat pe: 9 Aprilie 2011, ora 00:44
De la: Oksana_, la data 2011-04-08 18:13:51De la: dan_dumitru, la data 2011-04-08 12:31:55Este aceeasi dependenta ca si la droguri..Din pacate in alimente sunt folosite substante psihosomatice-"amelioratori de gust",care CREEAZA dependenta. De unde stii ca "amelioratorii de gust",sau cum s-or fi chemnad ei,nu creeaza dependenta?!Esti cumva medic,sau faci cercetari in domeniu?!;sau poate vorbesti de pe dealuri,in necunostinta de cauza,sau cine stie,doar asa de flori de mar... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Aprilie 2011, ora 03:43
De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D Nu-i problema man... cateva abdomene intre ciocolate si esti bine
|
|
Postat pe: 9 Aprilie 2011, ora 18:39
De la: dan_dumitru, la data 2011-04-09 00:44:40De la: Oksana_, la data 2011-04-08 18:13:51De la: dan_dumitru, la data 2011-04-08 12:31:55Este aceeasi dependenta ca si la droguri. Prima data citeste tu corect ce am scris eu ... si dupa vei primi cate explicatii doresti. Daca nu iti place ce am scris esti liber sa aduci contraargumente, dar in terminologie de specialitate ..ca sa nu discutam "povesti". Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Aprilie 2011, ora 22:34
De la: nonameman13, la data 2011-04-09 03:43:07De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 15:46
Prima data citeste tu corect ce am scris eu ... si dupa vei primi cate explicatii doresti. Daca nu iti place ce am scris esti liber sa aduci contraargumente, dar in terminologie de specialitate ..ca sa nu discutam "povesti". [/quote] Whatever..Cum vrei tu,Oksana!Ramai la convingerile tale,eu la ale mele.. In speta,m-am referit la substante gen glutamat monosodic,care au efecte negative asupra organismului si creeaza dependenta.Studiile pe care le-am avut in vizor sunt facute in decursul a mai multor ani de cercetari,cu mai mult inaintea isteriei e-urilor,lansata pe piata in urma cu nu cu mult timp in urma. Din pacate,aceste studii nu circula in mainstream-ul de informatii,ci mai mult pe acele "unbeaten path",unde poti gasi foarte multe informatii neaccesibile publicului larg,dar de interes major. Pentru carcotasii de pe forum: ,nu e vorba neaparat de teorii ale consipratiei sau "alte povesti".Cheers! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Cornelia_leia 329 mesaje Membru din: 25/11/2008 Oras: Brasov |
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 17:05
da, sunt convinsa ca mancarea da dependenta datorita compusilor chimici pe care ii contin alimentele si cu care corpul uman se paote obisnui la fel cum se obisnuieste cu oricare drog
|
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 17:44
De la: dan_dumitru, la data 2011-04-10 15:46:39 Studiile pe care le-ai avut in vizor au fost tocate marunt de catre altii inainte cu tone de articole (da un ochi pe BMJ de exemplu) fiind interzis de mult timp in unele tari..asa ca..sa fim onesti- nu ai dat dumeata gaura la macaroana in povestea cu acidul glutamic. Daca glutamatul e principalul neurotransmiator excitant cerebral si este implicat in reglarea lui GABA, GABA care regleaza eliberarea dopaminei are sens. Numai ca NU poti compara efectele acestei cascade cu efectele produse de ingerarea unor molecule simpatomimetice( care iti influeneaza eliberarea de dopamina intr-o maniera mult mai 'brutala' (vezi asa-zisele 'droguri'derivati de amfetamina) Toleranta si dependenta psihica se instaleaza muuuult mai rapid Bye ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 21:40
De la: Oksana_, la data 2011-04-10 17:44:05[quote nvut in vizor au fost tocate marunt de catre altii inainte cu tone de articole.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
ser 4151 mesaje Membru din: 1/03/2011 |
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 21:48
De la: nonameman13, la data 2011-04-09 03:43:07De la: Goku, la data 2011-04-08 18:50:26Am si eu o mica mare problema :D si o naveta de bere dupa!
nimeni nu se poate numi om mare,daca si-a pierdut sufletul de copil!
|
|
Postat pe: 10 Aprilie 2011, ora 22:01
De la: ser, la data 2011-04-10 21:48:51De la: nonameman13, la data 2011-04-09 03:43:07[quote Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Cornelia_leia 329 mesaje Membru din: 25/11/2008 Oras: Brasov |
Postat pe: 11 Aprilie 2011, ora 13:52
De la: cornelia_leia, la data 2011-04-10 17:05:42da, sunt convinsa ca mancarea da dependenta datorita compusilor chimici pe care ii contin alimentele si cu care corpul uman se paote obisnui la fel cum se obisnuieste cu oricare drog Ma refer la adaosuri(E-uri) Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|

.
Si un studiu cam inutil. Pana la urma e nevoie ca respectivii cercetatori sa isi justifice activitatea si sa cheltuiasca intr-un fel sau altul sumele maricele de bani venite din granturi si sponsorizari extra.
dar le-am lasat la fel de repede cum m-am apucat :))
:)))
dulciurile creeaza dependenta...stiu asta..incearca sa papi altceva...cand simti nevoia de dulce...nu sint bune...provoaca boli cum ar fi..diabetul...eu nu pap..beau dulce.
.cum ar fi cioco