back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Miscarea ---------- kinetoterapia !

 


 
 
Fosta membra 9am.ro

115 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Postat pe: 5 Iulie 2011, ora 14:16


Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

115 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Postat pe: 5 Iulie 2011, ora 14:17

De la: Zoltan, la data 2011-07-05 14:16:11


Vin in ajutorul celor care doresc sa se miste si sa nu ajunga neaparat la kinetoterapeut (de la noul nascut pana la sportivi si cei de varsta a treia .)

Termenul modern de kinesiologie are in zilele noastre o triplã circulaþie ca înþeles :
1. ca ºtiinþã;
2. ca disciplinã;
3. ºi ca profesie.
Porind de la una din definiþiile kinesiologiei , sau particular a kinesiologiei medicale ( evident exista o serie de specialitãþi care se preocupã de kinetologia nemedicalã studiind aspectele motricitãþii umane fãrã relaþia cu boala si kinetoterapia. ) vom afla cã „studiazã structurile ºi mecanismele neuromusculare ºi articukare care asigurã omului activiti motrice normale, înregistrând , analizând ºi corectând mcanismele deficitarea – disfuncþionale ”.
Stricto sensum, kinesiologia are în studiu aparatul locomotor sau mai corect neuro-mio-artro-kinetic .
Fiind cea mai reprezntativã ºi complexã specialitate care abordeazã activitatea fizicã ( miºcarea) ataât la indivizi sãnãtoºicât ºu la ci cu imfirmitãþi, incapacitãþi, ºi handicapuri.
Kinesiologia ºi-a dezvoltat o serie de abordãri interdisciplnare pe problema miºcãrii.
Acestea sunt :
• „Miºcarea” ºi ºtiinþele biologice ;
• „Miºcarea” ºi cordonarea – echilibru;
• „Miºcarea” ca element de legãturã în dualism ( cartezian ) „corp” ºi „minte ”;
• „Miºcarea” ºi medicina;
• „Miºcarea” în contextul societãþii ºi culturii .
• „Miºcarea” ºi robotica , etc.
In concluzie : se acordã o tot mai largã importanþã studierii aprofundate a fiziologiei exerciþiilor terapeutice, abordarea problemelor de biochimie a miºcãrii biomecanica corectã a miºcãrii, componentele neurofiziologice , conceptul unitãþii fizice ºi psihice pe baza cãruia se realizeazã programele de kinetoterapie , terapie ocupaþionalã, activitãþi fzice adaptate, preocuparea pentru stilul de viaþã pentru nivelul de fitness.
În cele de mai sus, s-a putut vedea cu uºurinþã multitudinea de activitãþi umane care au la bazã ca element esenþial „miºcarea” . Empirismul ºi diletantismul ( încã persistã din pãcate !!) în practica acestor activitãþi umane începe sã disparã sau mai bine zis este pe cale sã disparã ( cu organizarea cursurilor de formare profesionalã de cãtre centre de perfecþionare profesionale , cu cadre foarte bine pregãtite ) considerîndu-se cã ãn lumea modernã orice activitate poate beneficia de pregãtire corectã ºi mai eficientã.
Treptat acest rol de educare ºi pregãtire practicã ( care incã nu este destul ) , a fost preluat în special de kinetologie ca „ºtiinþã a miºcãrii” ºi dus la îndeplinire de kinetoterapeuþi dar dupã o pregãtire specialã a acestora .
Aºa au apãrut cursurile masterale, sau alte cursuri postuniversitare în colaborare cu alte universitãþi prin acorduri de colaborare sau cu asociaþii profesionale din strainãtate ( Bobath; Vojta, Kineziotaping; Stretching activ global – posturologia met Souchard , PNF Kabat, si multe altele )

ZP /Yloz

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

115 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Postat pe: 5 Iulie 2011, ora 14:19

Noutati - Idei- Competente-concepte- modele si protocoale - metode - tehnici - mijloace - in domeniu kinetotewrapiei in domeniul terapiilor prin miscare !


Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

115 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Postat pe: 7 Iulie 2011, ora 14:59

De la: Zoltan, la data 2011-07-05 14:19:36Noutati - Idei- Competente-concepte- modele si protocoale - metode - tehnici - mijloace - in domeniu kinetotewrapiei in domeniul terapiilor prin miscare !


Pe 10 iulie ac. o colega de a noastra va fii prezenta la TV , Antena 2 ,
Avem din nou speranta ca vom fii asculatati si vom reusii sa reconstruim macar vechea baza a terapiei prin miscare zis CFM , sau macar sa mai adaugam ceva la ceea de Kinetoterapie .
DE ce ? Pentru ca >>>
Aceasta noua forma de Educatie fizica si Kinetoterapie , ( sistem Bolognea ) este doar o alta forma ducatie fizica la un nivel de profilaxie , in nici un caz KINETOTERAPIE pe vreo forma de afectiune - patologie .
Nu stiu daca cei care conduc azi forumrile kinetoterapiei sau gandit la aceste variante , mai ales ca si ei sunt doctori doar in EDUCATIE Fizica si Sport !
Consider ca in loc de un pas inainte , sa facut un pas mare inapoi in acest domeniu , dar avem doctori adica PhD educatie Fizica si Sport ! ca sa predea la faculatatile de Educatie Fizica si Sport , masaj poate profilaxie , poate refacerea in sport , etc dar nici intr-un caz kinetoterapie in recuperare sau rehabilitare in neurologie - neuropediatrie - cardiologie -orto-traumatologie .

Felicitari colegilor care mai fac cate ceva in acest sens !
Asteptam intrebarile si participare voastra .
ZP.

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

115 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Postat pe: 3 August 2011, ora 13:30

E ceva natural si foarte normal .
xxx

Raporteaza abuz de limbaj
| Varianta pentru tiparire a topicului Miscarea ---------- kinetoterapia !
Mergi la: