Info
x
Un nume de zeu dac pentru o planeta noua
|
DanubianKnight 746 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Mai 2010, ora 00:09
Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei.
Raporteaza abuz de limbaj
Ezie dele mezenai (inscriptie pe un inel tracic, secolul V I.Ch.)
|
|
REGATZEANUL 106 mesaje Membru din: 9/10/2009 Oras: Galati |
Postat pe: 7 Mai 2010, ora 23:30
DA E O IDEE,INSA NE-AU CALARIT TOTI DE LA ROMANI INCOACE INCIT AM AJUNS SA FIM CRESTINATI SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT ASADAR SA DUS SINGELE DE ZEU DAC CIT SI ZEII DACI IN BIBLIE NO SA-I VEDEM VOR FI TOT AI LOR,ASA CA CE FOLOS CHIAR DE VA AVEA O FINALITATE EFORTUL TAU NU VA UMFLA INIMA DE MINDRIE NIMANUI,TOT LA MOASTELE VREUNUI BETIV STAFIDIT SE VOR CALCA IN PICIOARE. E O COMEDIE GROTEASCA CE SE INTIMPLA CU TARA ASTA
DE LA MINE PENTRU TINE,DACA TOT SARI GARDU CU PRIVIREA MACAR APLICA SI IN OGRADA TA CE VEZI,SI O SA VEZI CE O SA IASA.!
|
|
Fosta membra 9am.ro 5243 mesaje Membru din: 11/08/2009 |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 00:03
De la: REGATZEANUL, la data 2010-05-07 23:30:43DA E O IDEE,INSA NE-AU CALARIT TOTI DE LA ROMANI INCOACE INCIT AM AJUNS SA FIM CRESTINATI SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT ASADAR SA DUS SINGELE DE ZEU DAC CIT SI ZEII DACI IN BIBLIE NO SA-I VEDEM VOR FI TOT AI LOR,ASA CA CE FOLOS CHIAR DE VA AVEA O FINALITATE EFORTUL TAU NU VA UMFLA INIMA DE MINDRIE NIMANUI,TOT LA MOASTELE VREUNUI BETIV STAFIDIT SE VOR CALCA IN PICIOARE. E O COMEDIE GROTEASCA CE SE INTIMPLA CU TARA ASTA Ar trebui sa-i schimbam numele -sa nu ne mai faca de ras ! Noi sa fim mandri ca suntem romani iar tara sa o pitim ca sa nu ne mai faca de ras ! Sa-i spunem - "" Tara ASTA ""
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 127 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 17:13
De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Am observat ceva si as fi vrut un raspuns..daca stie cineva binenteles.. Ce inseamna 30/11/-0001?..Am observat ca si tu ai indreptul datei de inregistrare pe fourum.. Vroiam sa vad de cat timp am contul....si nu era specificat decat aceasta informatie care nu mi se pare clara.... Interesanta aceasta idee..nu m-am gandit insa la ce ar folosi rezultatul pozitiv pentru cei ca noi?! Nu prea am inteles ... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 19:07
In prezent, conform definitiilor oficiale adoptate de Uniunea Astronomica Internationala, sistemul solar este compus din opt planete (Mercur, Venus, Pamantul, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun) si cinci planete pitice (Ceres, Pluto, Eris, Haumea si Makemake). Diferenta dintre cele doua categorii este doar masura in care respectivele planete si-au curatat, sau nu, orbitele de prezenta unor alte corpuri, de genul asteroizilor si cometelor. Cu exceptia lui Ceres (cel mai mare obiect din marea centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter) si a lui Pluto (descoperit in 1930), toate celelalte planete pitice, precum si majoritatea celorlalti cam 70 de candidati la acest statut, au fost descoperiti cam de prin 2002 incoace. Dintre aceste corpuri nou-descoperite, numai Eris- o planeta mai mare si mai masiva decat Pluto, dar si mai indepartata, care a fost identificata in 2006- si luna sa, Dysnomia, mai poarta nume provenite din mitologia clasica greco-romana. Haumea este numele unei zeite hawaiene, iar Makemake e numele unui zeu din Insula Pastelui. Cat priveste principalii candidati la statutul de planeta pitica, Orcus este numele unui zeu etrusc, Qoauar al unei deitati a unei populatii amerindiene care traia in regiunea Los Angelesului de azi, iar Sedna (obiectul cel mai indepartat, ii trebuie circa 10 mii de ani ca sa faca o rotatie completa in jurul Soarelui), numele zeitei eschimose a marii. Altii inca nu poarta un nume oficial, iar cel mai important este cel poreclit deocamdata Alba ca Zapada si care face obiectul petitiei. Acum, oricat de nemultumiti veti fi fiind de Romania zilelor noastre, situatia noastra actuala nu se poate compara cu cea a hawaienilor, care au ajuns minoritate in propriul lor arhipelag, sau cu cea a indienilor americani, decimati si deportati in rezervatii departe de pamanturile lor stramosesti. Iar civilizatia dacilor merita chiar mai mult decat cea a eschimosilor sa dea numele macar unei planete pitice.
Cat priveste folosul care ar putea veni din asta el este atat simbolic (recunoasterea acordata civilizatiilor antice ale dacilor, tracilor si rudelor acestora, cat si gest de respect si de reparatie fata de o Europa de Sud Est si, mai ales, o Romanie mult prea nedreptatite in secolul 20), cat si practic pe termen mediu si lung (orice copil de scoala si orice pasionat de astronomie din intreaga lume ar intalni acest nume, si implicit si etimologia lui, si daca doar 0.01% dintre acestia ar fi suficient de curiosi sa afle ceva mai multe despre civilizatia care a dat numele respectiv, tot am avea cateva milioane de straini care ar sti ceva mai mult, si mai pozitiv, despre romani si despre trecutul lor istoric). Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Fosta membra 9am.ro 127 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 20:16
De la: DanubianKnight, la data 2010-05-08 19:07:47In prezent, conform definitiilor oficiale adoptate de Uniunea Astronomica Internationala, sistemul solar este compus din opt planete (Mercur, Venus, Pamantul, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun) si cinci planete pitice (Ceres, Pluto, Eris, Haumea si Makemake). Diferenta dintre cele doua categorii este doar masura in care respectivele planete si-au curatat, sau nu, orbitele de prezenta unor alte corpuri, de genul asteroizilor si cometelor. Cu exceptia lui Ceres (cel mai mare obiect din marea centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter) si a lui Pluto (descoperit in 1930), toate celelalte planete pitice, precum si majoritatea celorlalti cam 70 de candidati la acest statut, au fost descoperiti cam de prin 2002 incoace. Dintre aceste corpuri nou-descoperite, numai Eris- o planeta mai mare si mai masiva decat Pluto, dar si mai indepartata, care a fost identificata in 2006- si luna sa, Dysnomia, mai poarta nume provenite din mitologia clasica greco-romana. Haumea este numele unei zeite hawaiene, iar Makemake e numele unui zeu din Insula Pastelui. Cat priveste principalii candidati la statutul de planeta pitica, Orcus este numele unui zeu etrusc, Qoauar al unei deitati a unei populatii amerindiene care traia in regiunea Los Angelesului de azi, iar Sedna (obiectul cel mai indepartat, ii trebuie circa 10 mii de ani ca sa faca o rotatie completa in jurul Soarelui), numele zeitei eschimose a marii. Altii inca nu poarta un nume oficial, iar cel mai important este cel poreclit deocamdata Alba ca Zapada si care face obiectul petitiei. Acum, oricat de nemultumiti veti fi fiind de Romania zilelor noastre, situatia noastra actuala nu se poate compara cu cea a hawaienilor, care au ajuns minoritate in propriul lor arhipelag, sau cu cea a indienilor americani, decimati si deportati in rezervatii departe de pamanturile lor stramosesti. Iar civilizatia dacilor merita chiar mai mult decat cea a eschimosilor sa dea numele macar unei planete pitice. :)Stii ca puteai fi un pic mai "dragut"...in a formula un raspuns? Inteleg ca citesti, cunosti si te pasioneaza acest subiect...insa ar trebui sa te gandesti ca nu toti avem acelasi pasiuni sau interese... Consider ca putem avea orice hobby..pasiune ..dar nu inseamna ca trebuie sa ducem la extrem asta!...de asta probabil nici nu ma implic foarte mult in asfel de idei... Reformulez intrebarea care se pare a fost gresit inteleasa..... Chiar consideri ca ne va aduce ceva aceasta petitie?...SIMBOLIC?...IN OCHII CUI, VREI SA SPUI SIMBOLIC? Sa fim seriosi..un nume patat nu poate fi recunoscut dintr-o data de celelalte tarii..dar ma bucur ca unii inca au speranta.... Si ma refeream financiar ..ne ajuta cu ceva aceasta recunoastere? Ne scapa tara de datori? Ne aduce o medalie?.... Imi place intentia ta....insa vroiam doar sa sugerez..ca orice am face..nu se schimba nimic.... As intreprinde o actiune numai in cazul in care ii vad foloasele reale..nu iluzi... Desigur...putem incerca sa schimbam ceva... O zi frumoasa sa scces! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 662 mesaje Membru din: 23/10/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 20:49
De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Cu toate ca in Roamnia sunt MUUULTI PROSTI ... nu cred ca s-ar strange mia mult de 100 de samnaturi. trbui sa fi PREA PROST sa semnezi asa ceva. Semnatul in sine nu ar fi rau .. ci timpul pierdut pt asa ceva ...
|
|
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 21:01
De la: _maressalul_, la data 2010-05-08 20:49:15De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Esti incorigibil !
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 662 mesaje Membru din: 23/10/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 21:04
De la: karpov, la data 2010-05-08 21:01:23De la: _maressalul_, la data 2010-05-08 20:49:15De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Karpoave ... cand te fac un sah in Tineretului ?
|
|
9am039127cismariuion_gmail_com 59 mesaje Membru din: 27/04/2009 |
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 23:41
Nu prea sunt cunoscuti zei daci mai exact ar fi Gebelezis care de faspt este zeul suprem la daci, iar Zalmolxis a fost intemeiatorul cultului religios al dacilor despre el se stie ca ar fi fost initiat in tainele religioase in vechiul Egipt si ar fi fost si discipol al lui Pitagora.In consecinta nu prea vad ce zeu ar putea da numele vreunui corp ceresc care sa fie al dacilor.De altfel si dacii ca si popoarele din nordul Chinei antioce credeau intr-un singur zeu intruchipat prin cerul senin.
|
Postat pe: 8 Mai 2010, ora 23:44
De la: _maressalul_, la data 2010-05-08 21:04:04De la: karpov, la data 2010-05-08 21:01:23De la: _maressalul_, la data 2010-05-08 20:49:15De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Haules Baules ! Eu stau in zona nerva traian ! Nu ma lasa mamica mea sa vorbesc cu strainii !
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Mai 2010, ora 03:22
Deci dacii credeau in cerul senin. Mai aflu si eu ceva paci.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
andrisan_cristina 18 mesaje Membru din: 21/01/2009 |
Postat pe: 9 Mai 2010, ora 18:40
Ma intreb cat de ortodox este acest lucru?
|
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 00:06
De la: SolRe, la data 2010-05-08 20:16:32De la: DanubianKnight, la data 2010-05-08 19:07:47 Recitind ce am scris, nu prea imi dau seama cu ce nu am fost dragut. Dar daca cumva te-am jignit cu ceva (?) ai scuzele mele. Bun, ca sa-ti explic sensul demersului meu, ai auzit precis vorbindu-se mult despre brandul de tara. Asta este o realitate, si, cum reclama e sufletul comertului, iti poate aduce foarte multi bani. Brandul de tara nu se construieste insa copiind solganurile altora ("land of choice" a fost sloganul Croatiei muuult inainte de a-l folosi Udrea), ci promovandu-ti valorile. Care, culmea, de la cultura Schela Cladovei, una din cele mai vechi si mai interesante societati agricole din Europa, pana la Brancusi si Enescu, nu ne lipsesc. Doar ca noi suntem un popor de complexati, care tot casca gura la altii si nu-si da seama cat de divers si de unic este ce are el. In plus, sunt convins ca ai auzit adeseori chestia aia cu campionii care sunt ambasadorii Romaniei... insa cu tot respectul pentru valorile sportive si pentru campionii nostri, istoria si cultura se vand de fapt mult mai bine si mai cu folos. Cu sportul, te inscrii in aceeasi liga cu Nigeria; cu mostenirea istorica si culturala te afirmi ca tara europeana. Ai spus ca orice am face, nu se schimba nimic. Nu e chiar asa. Uita-te la cazul irlandezilor. Acum 100 de ani, erau cea mai dispretuita natie din Europa. Chestia asta apare pana si in "Winnetou" de Karl May. Foarte relevant este romanul neterminat al lui Kafka, "America", care a fost publicat si in traducere romaneasca (asa ca ar trebui sa-l poti gasi pe la anticari). Acolo, in primul capitol apare un personaj roman, angajat cu o functie destul de importanta pe un vas al marinei comerciale germane. Personajul nu este tocmai simpatic, in sensul ca este viclean si manipulativ, dar in acelasi timp este harnic, riguros, competent si bine vazut de superiori. Insa stai sa-l vezi pe personajul irlandez, care apare cam din al doilea sau al treilea capitol... prost, betiv, hot, derbedeu. Acum irlandezii sunt o foarte respectabila natiune europeana, si asta in conditiile in care au produs si inca mai produc terorism, iar alcoolismul ramane la cote inalte. Ce s-a schimbat? Au invatat sa-si vanda marfa: muzica, dansurile (destul de simplute daca stai sa le analizezi), cultura celtica (care se reflecta inclusiv in superproductii de tipul "Stapanul Inelelor"). Dar daca stai sa analizezi putin lucrurile, realizezi ca exceptand niste megaliti fascinanti din epoca de piatra si un real, dar scurt moment de glorie culturala intre crestinarea lor de catre Sfantul Patrick si invazia vikinga, istoria si cultura irlandeza nu sunt chiar atat de importante. Celtii pre-crestini din Irlanda nu s-au ridicat niciodata la gradul de civilizatie al galilor din Franta, incepand in Evul Mediu au fost dominati de englezi atat de mult timp si atat de total incat si-au pierdut pana si limba (azi doar o mica parte a irlandezilor mai vorbesc irlandeza, si nici aia tot timpul), iar marii scriitori pe care i-au dat umanitatii (Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce etc.) apartin literaturii engleze. Probabil vei spune de ce m-as agita eu si altii, simpli cetateni, pentru brandul Romaniei. Ma rog, dincolo de un patriotism pe care nu ma jenez sa mi-l recunosc, este vorba si de interesul meu direct. Vezi tu, chiar daca as emigra la un moment dat, oriunde lume tot nu voi fi perceput ca fiind localnic, ci ca roman. Or, daca tot ceea ce se stie despre Romania se reduce la cersetori, curve, hoti, Ceausescu si Casa Poporului, eu am o problema, caci imaginea tarii si a poporului se vor reflecta, orice as face eu, si asupra mea. Asadar, am tot interesul sa afle despre Old European Civilization (concept lansat de un mare istoric american de origine lituaniana, Marija Gimbutas, pentru civilizatiile din neoliticul si eneoliticul sud-est european), despre daci, despre manastirile din Bucovina si din Oltenia, despre stilul brancovenesc si arhitectura in lemn din Maramures, despre stilul neoromanesc al lui Ion Mincu s.a.m.d. Si, dupa parerea mea, niciun mijloc, oricat de bizar ar parea el, de a promova aceste valori, nu este de lepadat. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 00:10
De la: _maressalul_, la data 2010-05-08 20:49:15De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: www.petitieonline.ro/petitie/petition_for_the_official_naming_of.... Toate detaliile se afla in cuprinsul petitiei. Intr-adevar. Mai bine sa-si bata joc de tine maimutoiul ala frantuzesc pentru ca tot ce stie Occidentul despre tine este ca esti un cersetor. Esti, intr-adevar, destept. Asta fac desteptii. Dupa ce fac treaba mare, stau cu poponetul in soare si se usuca. Nu de alta, dar e pacat de timpul necesar ca sa te stergi cu niste hartie. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 00:12
De la: karpov, la data 2010-05-08 23:44:39 Telefoane mobile, emailuri, twitter, Hi5... atatea metode de a-ti aranja intalniri, si tot degeaba. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 00:28
De la: 9am039127cismariuion_gmail_com, la data 2010-05-08 23:41:25Nu prea sunt cunoscuti zei daci mai exact ar fi Gebelezis care de faspt este zeul suprem la daci, iar Zalmolxis a fost intemeiatorul cultului religios al dacilor despre el se stie ca ar fi fost initiat in tainele religioase in vechiul Egipt si ar fi fost si discipol al lui Pitagora.In consecinta nu prea vad ce zeu ar putea da numele vreunui corp ceresc care sa fie al dacilor.De altfel si dacii ca si popoarele din nordul Chinei antioce credeau intr-un singur zeu intruchipat prin cerul senin. Dacii nu au fost monoteisti. Cunoastem numele mai multor zei, in afara de Gebeleizis si Zalmoxis, precum Bendis si Derzelas; in plus este atestat in mod direct (chiar de izvorul care i-a facut pe unii sa creada in monoteismul dacilor) cultul lui Ares (posibil chiar sub acest nume, care este de origine traca). Mai sunt posibile cultele lui Sabazios/Bachus (Dyonisos la greci) si Hermes, ambele de provenienta reala traca, si, poate, al lui Apollo (zeu de origine hittita/luwita, dar al carui cult se pare ca s-a raspandit la traci si la "hiperboreeni" in mod direct si in paralel cu adoptarea lui de catre greci). Cat priveste povestea cu Zalmoxis ca discipol al lui Pitagora, Herodot insusi, primul care mentioneaza aceasta poveste spusa lui de colonistii greci de la Bosfor si Dardanele, se indoieste de ea, considerand ca Zalmoxis a trait de fapt cu mult inaintea lui Pitagora (si dand de inteles ca Pitagora a fost cel care s-a inspirat din zalmoxism). Indoiala lui Herodot era justificata tinand seama de obiceiul inca de atunci al grecilor de a inventa informatii care sa le dea lor un element de superioritate. In cazul lui Zalmoxis, orgoliul grecesc era prea mare ca sa admita ca marele lor ganditor mistic s-ar fi putut inspira dintr-o doctrina barbara, asa ca au inventat o poveste care sa indice ca barbarii si-au luat doctrina de la Pitagora. Acelasi lucru s-a intamplat mai tarziu in cazul lui Alexandru cel Mare, a carui dinastie isi va fi proclamat originea din orasul grecesc Argos, dar multi greci se indoiau de aceasta pretentie, sau de relevanta pe care o mai avea originea in cauza dupa cateva secole de mariaje ale regilor macedoneni cu printese barbare. Asa ca, ca sa-l elenizeze pe Alexandru, a fost lansata pe piata informatia falsa conform careia Alexandru era de fapt fiul lui Aristotel (desi este cat se poate de evident ca era fiul lui Filip al II-lea). Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 00:36
De la: andrisan_cristina, la data 2010-05-09 18:40:07Ma intreb cat de ortodox este acest lucru? Nu are nicio treaba. Asa cum nu au nici zilele saptamanii de luni (Lunes dies- ziua lunii) pana vineri (Veneris dies- ziua zeitei Venus). Este vorba pur si simplu de o traditie astronomica de a da planetelor nume mitologice, pe care crestinismul nu a contestat-o, si de conventia adoptata de Uniunea Astronomica Internationala pentru obiectele de mari dimensiuni aflate pe orbite in jurul Soarelu, dincolo de planeta Neptun (si anume sa le fie atribuite numele unor deitati din miturile Creatiei, indiferent despre ce mitologie discutam). Acum, sa numesti o planeta Dumnezeu, Tatal, Fiul sau Sfantul Duh ar fi o impietate, nu crezi? Raporteaza abuz de limbaj
|
|
drakossis 43 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 12:10
Nu pot sta deoparte la o asa discutie. Danubian knight e dac pur (Danubianknight= calaretul danubian de ce nu scrii romaneste si daca te dai roman-verde sa spui pe limba ta). Imi place initiativa ta , mai ales ca ai adus-o in discutie si pe Marija Gimbutas de care foarte putina lume stie. Eu recomand si a se citi Creanga de Aur a lui M. Sadoveanu. Sunt student la istorie si lucrarea me de licenta se va baza pe divinitatea daca Gebeleizis. Cultul dacic este putin cunoscut, foarte putin stiu ca nu era monoteist dar nici politeist (normal ca se vor auzi voci care sa corecteze doar din dorinta de a se auzi ) ci se bazau pe acelasi cult solar ca si vechiul egip si mai ales pe trinitate (la egipteni Osiris, Isis si Horus) la daci Gebeleizis- Tatal suprem ce locuia in cer, Bendis - mama divina (mama natura, Gaya de la greci, care in crestinismul misogin si-a pierdut sexul si a devenit androginul Sf. Duh) si Zamolxes - fiul pamantean pe care l-a urmat Isus. Voi reveni cu completari alta data...
|
tomi 34 mesaje Membru din: 27/08/2008 Oras: Ploiesti |
Postat pe: 12 Mai 2010, ora 16:45
1001 leacuri pentru 101 de boli. Poti si tu sa deprinzi arta autovindecarii... Vrei sa stii mai multe? ...Vei afla pe www.cartinaturiste.ro
|
Postat pe: 16 Mai 2010, ora 01:05
De la: drakossis, la data 2010-05-12 12:10:46Nu pot sta deoparte la o asa discutie. Danubian knight e dac pur (Danubianknight= calaretul danubian de ce nu scrii romaneste si daca te dai roman-verde sa spui pe limba ta). Imi place initiativa ta , mai ales ca ai adus-o in discutie si pe Marija Gimbutas de care foarte putina lume stie. Eu recomand si a se citi Creanga de Aur a lui M. Sadoveanu. Sunt student la istorie si lucrarea me de licenta se va baza pe divinitatea daca Gebeleizis. Cultul dacic este putin cunoscut, foarte putin stiu ca nu era monoteist dar nici politeist (normal ca se vor auzi voci care sa corecteze doar din dorinta de a se auzi ) ci se bazau pe acelasi cult solar ca si vechiul egip si mai ales pe trinitate (la egipteni Osiris, Isis si Horus) la daci Gebeleizis- Tatal suprem ce locuia in cer, Bendis - mama divina (mama natura, Gaya de la greci, care in crestinismul misogin si-a pierdut sexul si a devenit androginul Sf. Duh) si Zamolxes - fiul pamantean pe care l-a urmat Isus. Voi reveni cu completari alta data... Groaznic. Scrisesem un enorm raspuns, pentru ca subiectul imi place, ca sa ma trezesc deconectat si cu raspunsul pierdut. Mai intai pseudonimul. Nu are nicio legatura cu masura in care ma dau eu, sau nu roman verde. Am folosit pentru prima data acest pseudonim acum 5 ani pe un site de limba engleza, unde nu avea niciun sens sa scriu in romaneste Cavalerul Danubian, inspirandu-ma intr-adevar din destul de misteriosul cult antic al Calaretilor Traci (denumiti de istoricii romani si Cavaleri Danubieni, cu referire stricta la forma pe care acest cult a imbracat-o in Dacia romana a secolelor 2-3). Mi-a placut conceptul, si am continuat sa-l folosesc. In plus, denumirile de Calaret Trac/Cavaler Danubian/Thracian Rider sunt folosite in literatura tracologica romana si straina cu un sens precis, in timp ce termenul de DanubianKnight, in engleza, nu apare in lucrarile stiintifice. Or, ceea ce vreau eu sa indic prin acest pseudonim este o afinitate pentru antichitatea traco-daca si pentru civilizatia romaneasca in general, o declaratie de identitate romaneasca inteligibila si strainilor, dar nu vreau sa arunc o lumina megalomanica asupra propriei persoane prin referirea la mine cu denumirea efectiva a unei deitati, fie ea antica si nu tocmai exact cunoscuta (teoriile asupra identitatii Calaretului Trac variaza de la Apollo, conform teoriei iugoslavului Kazarow, pana la Derzelas, zeul traco-dac adoptat si de grecii din Histria, care ii construisera si un templu in oras). Observ ca esti un adept al teoriei lui Vasile Parvan despre henoteismul dacilor. Din punctul meu de vedere este posibila, dar nu si confirmabila in stadiul actual. In fond, ea se bazeaza pe acelasi unic izvor roman pe care se bazau si legionarii cand vorbeau despre monoteismul dacilor, cel care spunea ca dacii (din perioada regatului) nu se inchina decat lui Marte (in fapt, lui Ares, zeul razboiului si parintele mitic al neamului trac). Cu siguranta insa, in conditiile in care, in secolul 3, mama daca a imparatului roman Gallienus era "preoteasa a zeilor de munte", nu putem vorbi de monoteism si, poate, nici de henoteism. Acest izvor de fapt nu face altceva decat sa confirme ca dacii il adorau si ei pe Ares (zeu trac adoptat si de greci, si nicidecum zeu grec, cum se crede de obicei), ca acesta, zeul cel mai popular intre tracii de rand, era destul de popular si la daci si ca, in perioada regatului dac, marcata de avant politic si militar, de expansionism si de conflict tot mai acerb cu imperiul roman, probabil si pe fundalul reformei religioase a lui Deceneu, cultul lui Ares a crescut in importanta. Influentele egiptene sunt evidente in orfism si zalmoxism, ca si in doctrina crestina a Sfintei Treimi, dar nu putem confirma astfel de triade divine (nu inseamna ca nu au existat, din moment ce au fost introduse in Grecia) in Dacia (din lipsa dovezilor). In plus, Bendis nu este zeita mama a pamantului, ci zeita lunii si a padurilor, similara cu Artemis/Diana si cu Selene. Nu stim cum o numeau dacii pe zeita mama a pamantului; stim ca in sudul traco-frigian era numita Cybele, dar numele acesta nu e confirmat in nord. Cat priveste prezenta elementelor de mitologie daca in crestinismul popular romanesc, ele sunt neindoielnice si semnificative, dar nu e acum nici locul, nici momentul unei detalieri. In orice caz, este clar ca profetii inviati si deificati Orfeu (care a fost si martirizat) si Zalmoxis au pregatit convertirea rapida si benevola a dacilor si a tracilor mai mult sau mai putin romanizati la crestinism. Oricum, ca sa revin la subiect, daca nu ai facut-o deja, te rog sa-mi semnezi petitia. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
drakossis 43 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 16 Mai 2010, ora 14:55
Am semnat petitia, deoarece si eu sunt interesat de popularizarea dacismului in randul tineretului, pentru a ne cunoaste stramosii si pentru ai cinsti asa cum se cuvine. Dar....
½Henoteismul (din germanã Henotheismus, francezã hénothéisme) este o formã primitivã de religie, care face trecerea de la politeism la monoteism, în care una din divinitãþile adorate devine principalul obiect de cult. Este religia în care credincioºii se închinã unei singure divinitãþi, fãrã a exclude existenþa altora.½ def- wikipedia HENOTEÍSM s.n. Formã primitivã de religie, care face trecerea de la politeism la monoteism, în care una din divinitãțile adorate devine principalul obiect de cult. – Din germ. Henotheismus, fr. hénothéisme. HENOTEÍSM s.n. Formã de religie în care credincioșii se închinã unui singur zeu, fãrã a exclude existența altora. [Pron. -te-ism. / < fr. hénothéisme, germ. Henotheismus, cf. gr. heis, henos – unu, theos – zeu]. nu are nici o legatura cu forma conf-DEX Deci nu are nici o legatura cu ideea de trinitate pe care am demonstrat-o si pe care o voi promova (asa cum ai spus si tu asta a facilitat fff mult adoptatrea foarte facila a trinitatii crestine). Nu dacii credeau in cultul lui Marte sau Ares ci grecii si romanii credeasu ca locul nasterii zeului razboiului era teritoriul Daciei, si in nici un caz in timpul regatului nu s-a crezut in altceva decat Zamolxianism (Deceneu nu a fost nicicand un preot al cultului lui Marte) astfel ca toti mesagerii sacrificati prin aruncare in cele trei sulite (iar ideea de trinitate) erau trimisi la Gebeleizis in cer, apropo asa este Cybele (sau Kybele, în greacã Κυβέλη - Kubelē, în latinã Cibelis, iar în românã Cibela), era o zeitate de origine frigianã nici decum daca. Ma bucur ca vad ca mai exista oameni interesati de originile naturale nu doar de cele imprumutate de origine orientala (a se citi manele). sper sa mai avem discutii constructive. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Mai 2010, ora 22:45
Dupa parerea mea, ideea de existenta a unor triade divine la daci nu se poate nici confirma, nici infirma, in stadiul actual al cunostintelor noastre despre religia dacilor. Poate fi cel mult o ipoteza de lucru, plecand in mod indirect de la referirile autorilor antici la influentele egiptene asupra profetilor daci Zalmoxis si Deceneu, dar niciunul din acesti autori nu intra in amanunte suficient de mult. Pe de alta parte, stim ca in religia egipteana diversele triade existau intr-un cadru perfect monoteist, si de altfel au inspirat aparitia unor triade similare in la fel de politeista religie greco-romana.
Deci, fara a exclude posibilitatea unor triade, este cert ca dacii nu aveau doar trei zei. Pe langa Gebeleizis, Bendis si profetul deificat Zalmoxis, exista Derzelas, un zeu vindecator, preluat si de grecii din Histria care i-au construit si un templu, si posibila sursa a cultului Calaretilor Traci (alta posibila sursa fiind, conform teoriei Kazarow, Apollo, zeu de origine hitita/luwita care a fost preluat in mod independent de greci si de traci). Mama daca a imparatului Gallienus, din secolul 3, era "preoteasa a zeilor de munte". In ce priveste afirmatia ta ca nu dacii credeau in Ares/Marte, ea este contrazisa de Virgiliu, de Ovidiu (care si-a sfarsit viata in exil in Tomis, asadar in tara getilor, putin dupa domnia lui Burebista), de Dion Chrysostomos (care a vizitat Dacia in timpul domniei lui Decebal) si de Jordanes (care chiar daca a trait in secolul 5 si a incercat sa atribuie istoria dacilor poporului sau got, era totusi nascut pe malurile Dunarii si a lasat chiar detalii privind ritualurile inchinate de daci lui Marte). De fapt, Ares, pe care romanii l-au numit Mars, nu este un zeu grec, ci trac. In realitate, niciodata printre greci Ares nu si-a pierdut imaginea de zeu strain (si de aici imaginea proasta pe care acestia i-au creat-o). Zei traci care au fost mai bine asimilati, precum zeul vinului si al fertilitatii, Sabazios/Sabos/Bacchus, au primit si un nume grecesc (Dionysos), pe cand Ares si-a pastrat numele sau trac. De aici si presupunerea mea ca dacii il adorau pe Ares chiar sub acest nume, intrucat in materie de nume proprii nu se poate sesiza nicio diferenta intre cele dace si cele trace. Exista, e adevarat, si teoria conform careia dacii foloseau pentru acest zeu un nume mai apropiat de cel roman, si anume Maris, si ca raul Mures (Maris in daca) ar fi avut o legatura mitica cu acesta. In plus, in masura in care dacii se considerau traci- iar titlul regal al lui Burebista pare sa indice asta- vedeau in Ares stramosul lor mitic, tracii fiind descendentii zeului Ares si ai izmei (nimfei) Traca. In plus, desigur tot la nivelul teoriilor care pot fi intr-o zi confirmate sau infirmate, putem lua in considerare in completarea panteonului dac ceea ce stim despre panteoanele popoarelor strans inrudite cu acestia. Chiar daca inca de la Herodot stim ca existau deosebiri ale religiei practicate de geti de religia practicata de tracii sudici, cu siguranta ca existau si mari asemanari. Avem clar atestate divinitati comune, in primul rand Bendis, dar si Derzelas si acel Ares/Maris, despre care am discutat mai devreme. Gebeleizis este foarte asemanator zeului celest traco-moes Zbelthurdos. Astfel ca este foarte posibil ca alti zei atestati la traci sa se fi regasit si la daci, chiar daca nu avem inca o atestare directa, precum Hermes, protectorul aristocratiei, sau zeii Cabiri ai asa-numitelor Mistere din Samothrace (al caror mit prezinta stranii asemanari cu scenariul "Mioritei", balada care eu sunt convins ca nu are nimic de-a face cu acel fatalism contraproductiv denuntat de niste intelectuali de doi bani, ci cu un paganism stravechi, in care sacrificiul asumat activ reprezenta o forta a creatiei si regenerarii). In acest context m-am referit eu la Cybele. Frigienii erau ramura cea mai sudica a grupului etno-lingvistic traco-illir, in timp ce dacii erau ramura cea mai nordica a acestei familii. Mai mult, si dacii, si frigienii descindeau din tracii timpurii ai perioadei Marii Migratii Egeene (populatie care s-a fragmentat in daci, moesi, traci meridionali, paioni, frigieni de-abia prin secolul 9 I.Ch.). Asadar, nu este exclus ca dacii sa fi numit zeita-mama a pamantului cu un nume asemanator celui folosit de frigieni, chiar daca cultul acestei zeite in Dacia a evoluat, foarte probabil, diferit de ceea ce s-a intamplat in Frigia. In fine, mi se pare putin incorect sa spui ca singura religie a dacilor in perioada regatului era zalmoxismul. In primul rand, asemenea altor creatii profetice indo-europene precum orfismul trac, zoroastrianismul si budismul, zalmoxismul foarte probabil nu era exclusivist si nu solicita abandonarea celorlalte credinte odata cu adeziunea la el. Doar zoroastrianismul a adoptat o astfel de atitudine intoleranta, dar tarziu in istoria sa, pe vremea dinastiei Sasanide, si sub influenta unor religii absolutiste invecinate sau infiltrande, precum iudaismul si crestinismul. In al doilea rand, nu subscriu acelor autori care cred ca Strabon a relatat mitul lui Zalmoxis doar copiindu-l pe Herodot si ca acest zeu nu mai era adorat in Dacia secolelor 1 i.Ch. - 1 d.Ch. (asa cum nu subscriu nici la teoriile care presupun ca, intrucat doar Herodot il mentioneaza pe Gebeleizis, ulterior secolului 5 i.Ch., cand a trait Herodot, Gebeleizis ar fi devenit un deus otiosus, un zeu "ucis", iar acestuia i s-ar fi substituit Zalmoxis; instinctul imi indica ca fiind corecta presupunerea lui Eliade ca in crestinismul popular romanesc sub figura Sfantului Ilie nu se afla profetul biblic, ci se ascunde zeul Gebeleizis). Incheind paranteza, nu avem nicio sursa directa care sa ne spuna in numele carui zeu vorbea Deceneu. Strabon da de inteles ca acesta continua traditia lui Zalmoxis, dar mai mult a lui Zalmoxis profetul; de fapt, ca mare preot Deceneu probabil ca deservea intregul panteon, si nu doar un zeu anume. Insa Deceneu nu a fost un simplu preot, sau doar un mare preot, in sensul in care a fost succesorul sau Comosicus sau Vezina, in vremea lui Decebal. Strabon ni-l descrie pe Deceneu ca legislator, profet mai mult sau mai putin deificat si reformator religios, si tot astfel ni-l descrie si Jordanes. De asemenea, in vremea lui si ca urmare a reformelor lui apar celebrele sanctuare circulare si rectangulare. Or, intotdeauna in istorie, aparitia brusca a unui nou tip de arhitectura religioasa implica o schimbare profunda in respectiva religie. Asadar, in epoca regatului dac, avem de-a face cu o religie modificata, care putea varia de la un zalmoxism reformat pana la o doctrina complet noua aflata fata de zalmoxism in exact acelasi raport in care se afla crestinismul fata de mozaism. Zalmoxismul traditional s-a mentinut probabil doar in unele regiuni periferice, iesite din orbita Sarmizegetusei imediat dupa moartea lui Burebista, precum zona getica sud-dunareana sau Slovacia de azi. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 22 Mai 2010, ora 22:47
De la: DanubianKnight, la data 2010-05-22 22:45:27Pe de alta parte, stim ca in religia egipteana diversele triade existau intr-un cadru perfect monoteist, si de altfel au inspirat aparitia unor triade similare in la fel de politeista religie greco-romana. Scuze, am vrut sa zic "cadru perfect politeist"! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 5 Decembrie 2010, ora 00:41
Multumesc tuturor celor care au semnat petitia pentru denumirea unei planete pitice descoperita in anul 2007 in indepartatele regiuni trans-neptuniene ale sistemului solar dupa zeul dac Gebeleizis, conform conventiilor Uniunii Astronomice Internationale (www.petitieonline.ro/petitie-p06606049.html). Joi, 2 decembrie, am expediat respectiva petitie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire catre California Institute of Technology (Caltech), in Pasadena, California, in atentia profesorului Michael E. Brown, conducatorul echipei descoperitoare a planetei in cauza, precum si catre Secretariatul Uniunii Astronomice Internationale, la Paris. Asadar, asa cum a spus Caesar in momentul cheie al trecerii Rubiconului, alea jacta est, zarul a fost aruncat. Eventualele noi semnaturi la petitia in discutie le voi comunica separat.
|
|
9am244089 12 mesaje Membru din: 5/12/2010 |
Postat pe: 5 Decembrie 2010, ora 09:51
De la: DanubianKnight, la data 2010-05-04 00:09:03Toti cei care sunteti de acord ca intre numele romane, grecesti, galice, vikinge, etrusce, amerindiene, eschimose, polineziene s.a.m.d. ale diverselor corpuri ceresti din sistemul solar sa se afle si nume provenite din mitologia traco-dacica, sunteti invitati sa semnati petitia urmatoare, prin care se solicita descoperitorilor americani sa propuna Uniunii Astronomice Internationale numele zeului dac Gebeleizis, pentru o planeta pitica nou descoperita: Tanar Sportiv TANAR BISEXUAL OFER CLIPE MAGICE MASAJ EROTIC SEX TOTAL CUNILINGUS 69 URO SADOMASO BAIETILOR SI ......FETELOR DORITOARE.VA ASTEPT INTR-UN CADRU INTIM NU VETI REGRETA-MICHEL 04 Dec 15:32 Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 5 Decembrie 2010, ora 18:44
Doar ca sa nu ramana laba anterioara ultimul mesaj.
|
|
Fosta membra 9am.ro 10086 mesaje Membru din: 11/06/2010 |
Postat pe: 25 Februarie 2011, ora 14:18
Un nume de zeu dac ? Pai Iisus nu merge ? Sau nu era inca inventat ? Oricum pagina e defecta asa ca il invoc pe mult prea fericitul Zalmoxes , sa ne ajute sa trecem pe pagina cealalta ! Si minunea se infaptui !
|
De la: _KARPOV, la data 2011-02-25 14:18:28 Raporteaza abuz de limbaj |
|
De la: _KARPOV, la data 2011-02-25 14:18:28 Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|