Info
x
As vrea sa fiu ceea ce nu sunt
|
Ion_Albu1940 34 mesaje Membru din: 20/03/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 12:49
"As vrea sa fiu ceea ce nu sunt" poate genera multa nefericire, iar lumea in care traim ne ofera multe sanse pentru a ajunge aici.
O prelucrare dupa Anthony de Mello clarifica mai bine procesul. "Intr-o zi, plimbandu-se prin padure, un om gasi un pui de vultur de abia iesit din gaoace. Dandu-si seama ca daca l-ar fi lasat acolo, singur si parasit, l-ar fi condamnat la moarte sigura, omul lua puiul acasa si-l puse intr-un cotet, impreuna cu niste pui de gaina. Puiul de vultur crescu alaturi de acestia si, bineinteles, invata sa se poarte ca o gaina: scormonea pamantul pentru a gasi viermi si insecte, manca semintele pe care i le dadea stapanul, cloncanea si cotcodacea, iar daca batea din aripi nu se ridica mai mult de cateva zeci de centimetri. Au trecut astfel cateva luni, timp in care vulturul nu se indoi nici o clipa ca locul lui ar fi altundeva decat in curtea stapanului, printre celelalte gaini. Mai mult, era convins ca el insusi este o gaina. Pana cand, intr-o zi, privind spre cerul albastru si fara nori, vazu un alt vultur planand maiestuos, aproape fara a-si misca aripile robuste. Vulturul a inteles dintr-o data care este adevarata lui natura. Si-a dat seama ca nu exista obstacole care sa-l impiedice sa zboare, in afara de cele din mintea lui, si, dupa cateva tentative, s-a ridicat in zbor spre infinit, intr-adevar liber. ************ ********* ********* * Fara indoiala, cea mai mare parte a cititorilor cunoaste aceasta povestioara facuta celebra de Anthony de Mello, si foarte mult folosita in cartile de self help, traning-uri, speech-uri motivationale s.a.m.d. Si eu am folosit-o intr-un articol, acum mult timp. Totusi, ceea ce este mai putin cunoscut este efectul pe care intamplarea aceasta l-a avut asupra celorlalti locuitori ai curtii. Dupa ce au vazut ca fostul lor tovaras de joaca si de seminte si-a luat zborul, pierzadu-se in imensitatea cerului, multe din gaini au devenit constiente de trista lor situatie si au inceput sa viseze sa devina vulturi. Incepura sa circule, la inceput aproape clandestin, apoi mai deschis, niste filosofii ciudate care argumentau ca fiecare gaina avea inauntrul sau un vultur care astepta sa fie eliberat. "Conditia de gaina nu este decat rezultatul unor credinte limitante", substineau niste gaini-profete, "schimbati credintele, si cerul va fi al vostru". Aparusera tot felul de carti in domeniu, cu titluri gen "Cum sa devii un vultur in 30 de zile", "Vulturocibernetica ", "Analiza vulturactionala" , "Minunile zborului", "Declanseaza vulturul din tine" samd. Pentru cei care aveau bani de cheltuit, aparusera si seminarii (de Programare Gainolingvistica) si cursuri audio si video, unde se invata cum sa vizualaizezi lumea vazuta de sus, cum sa recunosti sunetele celorlalte pasari (sa te pui in rapport), cum sa percepi senzatia vantului in aripile tale (condita de vultur nu poate fi atinsa fara concentrare asupra canalelor senzoriale potrivite). Mai interesant, aparuse si o metoda de analiza (gainogramma) , care depista 9 feluri de a fi gaina, si in consecinta 9 drumuri diferite spre a deveni vultur. Aparusera si niste tehnici, cum ar fi Echilibrul Gainoemotional si CFT (chicken freedom technique), care te invatau ce se intampla daca apesi pe niste puncte de pe cap si piept spunand "Iubesc si respect aripile mele", si anume ca iti va trece frica de inaltime (principalul obstacol in drumul de dezvoltare spre conditia de vultur). O gaina mai intreprinzatoare decat celelalte puse la cale un sistem de multilevel marketing care consta intr-un complex sistem de puncte care se obtineau vanzand cursuri si seminarii celorlate gaini, argumentand ca ridicarea in ierarhia sistemului era metoda cea mai sigura pentru a se apropria de starea de vultur. Cine frecventa un numar suficient de cursuri putea sa devina "gainocoach certificat", si ii ajuta pe ceilalti sa mearga mai rapind pe drumul dezvoltarii. Nu e nevoie sa spun ca atunci cand cineva, in lipsa totala a unor rezultate concrete, isi exprima indoielile asupra sensului pe care l-ar avea toata treaba asta, era imediat acuzat - din partea celor mai exaltati si convinsi - ca este stapanit de credinte limintante si blocat de gandul negativ. Mai ales, i se repeta in continuu: "Aminteste-ti de fostul nostru tovaras, care dupa o viata de gaina a putut sa zboare; pune angajament si credinta, si o sa reusesti si tu." ************ ********* ********* * Chiar daca, asa cum am zis, am folosit-o si eu, povestioara aia m-a enervat in permanenta pentru ca presupune ca un vultur e mai bun decat o gaina si face o confruntare stupida intre doua fiinte cu potentialitati, talente si forte diferite. Si aici nu este vorba de a lua apararea cui are mai putine talente sau cui este mai slab, ci de a ma impotrivi unui intreg sistemul social conceput sa produca nemultumirea permenenta, lipsa de satisfactie propunand modele imposibil de egalat si industria adiacenta care iti vinde "solutii" in timp ce alergi dupa aceste modele imposibile. E acelasi mecanism prin care ti se arata cel care a castigat un miliard la loto, si te convinge ca o sa ti se intample la fel. E acelasi mecanism prin care ti se arata o supervedeta, si ti se spune ca daca cumperi setul de machiaj (parfum/rochie/ cercei.) o sa fii ca ea. E mecanismul prin care o societate care are din ce in ce mai mult devine din ce in ce mai nesatisfacuta si nemultumita. Eu, sincer, cred ca un vultur este un vultur, si o gaina o gaina. Si cred ca pot exista vulturi prosti si gaini superbe, si ca o confruntare este asolut fara sens. Si cred ca fiecare ar trebui sa isi exploateze potentialul fara sa se confrunte cu altcineva in afara de sine, mai ales cu modele impuse de cineva care are ca singurul scop sa iti vinda "solutiile" lui. Bineinteles, eu primul cred - si toata activitatea mea se bazeaza pe asta - ca fiecare dintre noi are potentialitati fantastice, si nu pierd ocazia de a reaminti credinta asta si de a ajuta lumea - pe cat pot - sa intre in contact cu aceste potentialitati. Eu primul predau si aplic tehnicile psihologice care imbunatatesc performanta si ajuta in dezvoltara personala. Dar cand vad lumea care se chinuie sa se conformeze la niste modele imposibile, urmand sfaturile vanzatorilor de "american dream" (de multe ori mai confuzi decat discipolii), ma gandesc ca poate trebuie cineva care sa atraga atentia. Si sa aminteasca ca fiecare dintre noi e unic, ca fiecare dintre noi are atatea talente si posibilitati incat, daca si le-ar exploata nu i-ar mai ramane timp pentru a invidia pe altcineva. Nu urma modele, fii tu un model! ************ ********* ********* * Ultimele stiri din cotet imi confirma ca niste gaini s-au imbogatit, altele tot cauta tehnica potrivita pentru a se ridica in zbor, si altele asteapta venirea Marelui Gaina ( GURU) care ii va scoate din conditia lor. Din cate am aflat, nimeni dintre ei nu s-a mai ridicat de la pamant mai mult decat niste zeci de centrimetri." Raporteaza abuz de limbaj |
|
stejerean_vasile 672 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Bistrita |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 13:21
De la: Ion_Albu1940, la data 2010-04-04 12:49:35"As vrea sa fiu ceea ce nu sunt" poate genera multa nefericire, iar lumea in care traim ne ofera multe sanse pentru a ajunge aici. pacat ca asa ceva nu se preda la scoala. Raporteaza abuz de limbaj
Omerta Vision
|
|
Fosta membra 9am.ro 6522 mesaje Membru din: 23/09/2009 Oras: Iasi |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 13:49
VAI!! un intreg citat ptr...citeva cuvinte..mai!!! ma dor ochii.
inveti singur la un moment dat.dupa ce te inveti cu propria ta conditie umana,dupa ce iti faci singur citeva traume psihice pina la urma ..apare ca o revelatie: e atit de simplu sa fii ceea ce esti...e simplu sa recunosti..nu stiu dar invat,nu-mi trebuie deci nu vreau,n-am ce sa spun deci tac....etc... te inveti cu tine insuti..incet incet pina ajunga sa-ti placa.De -abia atunci pot sa spui despre tine ca ti-ai gasit in sfirsit un loc in univers fara sa te pierzi. Raporteaza abuz de limbaj |
|
stejerean_vasile 672 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Bistrita |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 13:56
De la: a_anca, la data 2010-04-04 13:49:51VAI!! un intreg citat ptr...citeva cuvinte..mai!!! ma dor ochii. s-a meritat intreg citatul. chestia este ca de cele mai multe ori te invata altii cum ar trebui sa fi...iar daca iesi din sfera lor esti eretic.
Raporteaza abuz de limbaj
Omerta Vision
|
|
Fosta membra 9am.ro 6522 mesaje Membru din: 23/09/2009 Oras: Iasi |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 14:30
stii ce ? cred ca mult timp sintem altceva decit..noi.Pina cind ceva sau cineva ne descopera exact cum sintem si ne aduce la suprafata.Exista ceva...exista un moment cind se initmpla asta.
sau poate doar eu insist prea mult pe trairi si senzatii..ptr ca la mine nimic nu se intimpla daca nu simt...sint o leguma daca nu simt nimic.Nu sint eu...Eu am nevoie de simtiri si trairi puternice ptr a exista ,ptr a fi..ceea ce sint.Altfel..sint doar un om.care -si duce in tacere traiul pe pamint. Trairile puternice pot insemna orice:ura,patima,iubire,durere... You bleed gest to know you are alive... In sfirsit..nu trebuie sa fie valabil ptr toata lumea.asta sint doar eu si nu intotdeauna e bine. Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Aprilie 2010, ora 17:00
Eu sint mindru de ce sint
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
lyly 500 mesaje Membru din: 20/08/2008 Oras: Petrosani |
Postat pe: 5 Aprilie 2010, ora 11:42
Omul este ceea ce gandeste.
E de mare insemnatate ce gandeste, ce citeste si ce asculta. Citind va sti ce se intampla in lume, va deveni mai cultivat, mai intelept, mai bun, va fi de folos tarii si va trai cum se cuvine. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 3915 mesaje Membru din: 13/01/2010 |
Postat pe: 5 Aprilie 2010, ora 11:58
Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare
Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Ebony 14969 mesaje Membru din: 5/01/2009 Oras: Timisoara |
Postat pe: 7 Iulie 2010, ora 19:11
De la: 9am180342, la data 2010-04-05 11:58:55Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare
|
Fosta membra 9am.ro 8928 mesaje Membru din: 25/04/2010 |
Postat pe: 7 Iulie 2010, ora 19:15
De la: 9am180342, la data 2010-04-05 11:58:55Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare Asta e postarea mea... pe vremea cand... aveam alt cont... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 7 Iulie 2010, ora 19:17
De la: M_Elody, la data 2010-07-07 19:15:19De la: 9am180342, la data 2010-04-05 11:58:55Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare aha.....
|
Fosta membra 9am.ro 23741 mesaje Membru din: 25/04/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 7 Iulie 2010, ora 19:19
Deja am fost...
Nu te teme ca ai prea mult bun simt
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2010, ora 14:59
De la: Ingrid, la data 2010-07-07 19:19:16Deja am fost... ..... .....
|
Fosta membra 9am.ro 3484 mesaje Membru din: 3/06/2010 Oras: Iasi |
Postat pe: 9 Iulie 2010, ora 15:48
De la: Ingrid, la data 2010-07-07 19:19:16Deja am fost... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 3484 mesaje Membru din: 3/06/2010 Oras: Iasi |
Postat pe: 9 Iulie 2010, ora 15:54
eu nu as vrea sa fiu altceva decit ceea ce sunt.am jucat intotdeauna un singur rol ,pe al meu cu riscurile impuse...mi-am asumat fiecare cuvint spus,tot ceea ce am facut si voi face iar daca ar fi eu sa ma condamn ptr ceva este ca...sint prea mult eu insami si nu stiu sa mint nici pe mine nici pe cei din jurul meu.
daca ar fi sa aleg altceva in viata m-as alege tot pe mine ,dar poate as alege o alta lume...sau as alege sa am aripi...
|
Fosta membra 9am.ro 136 mesaje Membru din: 23/07/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Iulie 2010, ora 16:25
De la: 9am180342, la data 2010-04-05 11:58:55Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare Daca da idin coate si din toate si mai ai si un pic de inteligenta ,te vezi laTV,FUNDULETE' GEMULETE
http://www.youtube.com/watch?v=rzORw7-RLCs&feature=related
|
|
gerard 1100 mesaje Membru din: 11/06/2010 |
Postat pe: 10 Iulie 2010, ora 01:27
|
ametist8 93 mesaje Membru din: 6/10/2008 |
Postat pe: 26 Septembrie 2010, ora 11:04
"Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti. Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare"
"Viata poate fi atat de usoara cand te bucuri de lucrurile simple, cele care vin de la sine, pentru care nu trebuie sa bati jumatate de oras sau jumatate de tara, doar ca sa mai realizezi inca odata ca nu are rost. Apoi mai urmeaza alte lucruri pe care le faci, cu toate ca esti constient ca e in...zadar, dar o faci. Ca, asa-i omul... Merge pana in panzele albe si cand ajunge acolo, parca ar lua-o de la capat. Zice de atat de multe ori "regret", dar stie ca nu ar regreta nimic. Daca ar putea sa mai treaca o data prin asta, ar face-o, poate la fel de entuziasmat." Raporteaza abuz de limbaj |
|
OprisVasile 570 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 Octombrie 2010, ora 21:14
...da.....
poti sa fi ceea ce nu poti sa fi ?...evident ca nu ... dar poti sa nu fi ceea ce poti sa fi ?...la fel de evident ca da ... care e diferenta dintre cele doua situatii si care este elementul comun ? diferenta e ratiunea ...elementul comun este dorinta ... din nefericire dorintele si ratiunea nu se impaca niciodata la oameni ( sau poate din fericire ...cine stie ?) de aici si tendintele intre aceste doua extreme ... un om ambitios este catalogat fie ca vrea sa devina ceva ce nu poate sa fie fie ca nu este ceea ce ar trebui sa fie .... in fond problema e aceiasi .... iti lipseste ceva ....in primul caz inteligenta in al doilea caz ambitia .... rezumand omul nu este destul de inteligent si ambitios .... dar aceste calitati sunt judecate dupa criteriile celorlati nu dupa cele individuale deci sunt subiective .... caci la urma urmei un om este atat de inteligent si ambitos cat ii permite mediul social sa fie ...altfel cade in extreme .... mizantropie si egocentrism ... ajungem astfel la o concluzie surprinzatoare : balansul acesta fin intre inteligenta si ambitiei ne fereste de extreme si ne modeleaza caracterul inca de mici ..."ambitia mea e sa devin doctor ...pot sa ajung caci am note bune " . Raporteaza abuz de limbaj |
|
ametist8 93 mesaje Membru din: 6/10/2008 |
Postat pe: 3 Decembrie 2010, ora 12:51
Fragment din Interviul cu Emil Constantinescu
"Rep.: Care-s păcatele de azi ale românului? E.C.: Românul nu există ca atare decât în sloganurile demagogice sau electorale. Există o multitudine de caractere individuale printre care predomină cele pozitive, din nefericire mai puțin vizibile, în timp ce se bucură de o largă exprimare mediatică partea mizerabilă a societății. Păcatele vin fie dintr-un trecut mai îndepărtat fie din prototipul omului nou pe care Ceaușescu chiar a reușit să-l impună printr-o selecție inversă după criterii de origine socială sau obediența politică. Ce ne macină la nivel individual și național este oximoronul superioritate/inferioritate un complex tipic societăților imature. Rep.: Cum vedeți dvs. lumea de azi? Care-s miturile în care lumea crede? E.C.: Lumea de azi se degradează rapid nu numai la noi ci în întreaga societate globalizată. Lumea postmodernă a dăruit mai multă libertate grupurilor minoritare și indivizilor și o largă posibilitate de comunicare, ceea ce este un lucru bun. Din păcate, în lipsa unor criterii de valoare și a unor modele spirituale, se ajunge repede la derizoriu. Televiziunile comerciale joacă un rol nefast. Reconstrucția și promovarea elitelor intelectuale și morale este un deziderat urgent. Credința în mituri este din păcate tot mai rară. Miturile sunt înlocuite de superstiții ca un surogat al credinței. Singurul mit care mai pare a persista la noi este cel al Salvatorului. El oglindește de fapt neputința persoanelor de a-și construi propria viață și absența spiritului comunitar confundat adesea cu opusul său colectivismul, o grea racilă comunistă. Societatea românească se va schimba în bine numai când un număr rezonabil de persoane din diferite categorii sociale vor prețui respectul de sine fără a mai căuta vinovatul în președinte, în clasa politică sau în conspirația mondială. Rep.: De ce standardele ne scad în cultură-media, gîndire globală, iată China, Rusia sînt băgate în seamă numai și numai pentru că produc ieftin-au resurse, este normală o astfel de poziționare de putere? Ce nu vedem noi, contemporanii, propriei noastre căderi? E.C.: Standardele scad ca o urmare firească a civilizației de consum și a goanei după profit. Nu trebuie să ne neliniștim. China și Rusia nu sunt numai furnizoare de materii prime sau produse industriale mai ieftine ci și deținătoarele unor culturi vechi care au îmbogățit universul spiritual al omenirii. Senzația de cădere în viitor este urmarea firească a creșterii vitezei evenimentelor care sporesc incertitudinea. Incertitudinea poate fi gestionată dacă o privim ca o altă față a lumii, așa cum au făcut fizica, matematica, literatura și chiar economia. Ce nu vedem este partea luminoasă a lumii în care trăim, frumusețea naturii, a muzicii, a artei, bucuria iubirii care toate ne pot face fericiți. Fericirea este până la urmă ce altceva decât arta de a trăi frumos si împăcat cu tine însuți." Raporteaza abuz de limbaj |
|
OprisVasile 570 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Decembrie 2010, ora 08:49
De la: ametist, la data 2010-12-03 12:51:59 Fragment din Interviul cu Emil Constantinescu adevarat ...foarte adevarat .... multumesc. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 14360 mesaje Membru din: 27/05/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Decembrie 2010, ora 10:35
'As vrea sa fiu ceea ce nu sunt'
sfatul doctorului----cumpara-ti un cal alb
Voi fi la fel de dur ca adevarul si la fel de neindurator ca dreptatea.----,,Minciuna premeditata nu mai e chestie de fantezie,tine de caracter''-Tudor Musatescu----Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza.----- -----Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost -----DUMNEZEU iubeste ingerii rebeli , adevaratii creatori care fac orice societate sa progreseze,ii ajuta si-i ocroteste, in schimb ii este indiferenta soarta oricarui ignorant mistico-religios------Este mult mai aproape de DUMNEZEU un ateu decat un miorlaitor ignorant mistico-religios,indiferent de confesiunea sau religia propovaduita ----Este mult mai bine, zic eu, să îți faci lectura pe vapor decât să faci sex cu fundul.-TRAIAN BASESCU
|
|
Fosta membra 9am.ro 14360 mesaje Membru din: 27/05/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 4 Decembrie 2010, ora 10:37
De la: circotas, la data 2010-07-09 16:25:11De la: 9am180342, la data 2010-04-05 11:58:55Ne dedicam prea mult luptei pentru fericire incat uitam sa ne bucuram , sa fim fericiti.Si nu ne gandim ca de fapt fericirea e formata din lucruri atat de marunte incat uneori in graba le calcam in picioare prajitura de ciolan,nu te tine nici un an,ia ciocolata postavaru s-ai tunu ca si paru'----toata viata....
Voi fi la fel de dur ca adevarul si la fel de neindurator ca dreptatea.----,,Minciuna premeditata nu mai e chestie de fantezie,tine de caracter''-Tudor Musatescu----Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza.----- -----Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost -----DUMNEZEU iubeste ingerii rebeli , adevaratii creatori care fac orice societate sa progreseze,ii ajuta si-i ocroteste, in schimb ii este indiferenta soarta oricarui ignorant mistico-religios------Este mult mai aproape de DUMNEZEU un ateu decat un miorlaitor ignorant mistico-religios,indiferent de confesiunea sau religia propovaduita ----Este mult mai bine, zic eu, să îți faci lectura pe vapor decât să faci sex cu fundul.-TRAIAN BASESCU
|
|
|
|