Info
x
Cafenea cu aroma virtuala
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 15 Iunie 2016, ora 16:07
prefacindu-ne ca nu vedem jegul ce se tot lateste pe forum, atit cit a mai ramas din el, va zic SALUT !
daaaa' apropo de forum: NU l-am putut accesa timp de vreo 3 ore , de'am crezut ca -i kaput si asta ! |
|
Fl_Orion999 15216 mesaje Membru din: 2/06/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 07:59
buna dimineata suflete oropsite ....las cafea pt. alinarea tuturor celor cu suflet bun...pt. ceilalti... suc de matraguna....
Raporteaza abuz de limbaj
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine."
(contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
|
|
Musetel 9787 mesaje Membru din: 4/04/2012 |
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 11:16
Mi-am baut cafeaua in viteza. Va spun o vorba draga româneasca si apoi am incalecat pe murgu' meu si va spusei o poveste!
Nea Puiu sa schimbe tactica si jucatorii. Daca trebe, sa ii teleghideze cumva, cu niste sfori de pe banca! Apoi marea lor de jucatori! 'Geaba sunt tineri, mai, ca joaca precum doua cizme stangi! Ne-o furam si de la Albania si mer'em acasa! PAcat de sufletele românesti dezamagite , nu-i asa? Poi se poa', mai baieti, mai! Ia, cu chishoru' pe loabda/minge, nu ma determinati sa aleg sa dorm in loc sa ma uit lameciurile voastre! Apoi invingatori sunteti ori ... cizme, bre? No, cu fotbalu' si cu culcatu' pe teren am terminat! O piesa, ceva? www.youtube.com/watch?v=JW7lv2dc2FA O zi frumoasa!
''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus
''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea
''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 14:52
De la: Musetel, la data 2016-06-16 11:16:14Mi-am baut cafeaua in viteza. Va spun o vorba draga româneasca si apoi am incalecat pe murgu' meu si va spusei o poveste! noi nu prea le avem cu fotbalul, dar cind e cite un asa meci la o asemenea ocazie, e musai sa te uiti si sa strigi din toata inima : Hai Romania ! dar , de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere, asa ca ma duc sa-mi iau o cana de cafea si sa pun pe masa niste zmeura cu zaharul facut , deja, sirop si e asa de buna ca abia ma pot abtine sa nu pun castronul la gura ca sa i-l sorb ..... immmmm
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 17:53
De la: gabigabi2, la data 2016-06-16 14:52:05De la: Musetel, la data 2016-06-16 11:16:14Mi-am baut cafeaua in viteza. Va spun o vorba draga româneasca si apoi am incalecat pe murgu' meu si va spusei o poveste! Strigat-am si ''Hai Andone!'', intra mai repede in teren, dar tot degeaba! In fine, nici nu se compara cu ce echipa aveam in trecut! Cand faceam pariuri cu tati in perioada aceasta de campionat, ce faine vremuri... Mi-e dor de el... Era stelist. Am cu cine semana, tinand cu Steaua! Mai este sirop pe zmeura aia sau punem ch3cooh si scoatem de o zmeurata, aain? Mama, ce visinata si cornata facea tati... Mai, ce am azi? Tati, te iubesc! Stiu ca ma receptionezi acolo sus! Bun asa... Aici e o vreme de geaca... Senza cravatta, da da: www.youtube.com/watch?v=bqfbyPmD7aA Mda... tatei ii placeau cravatele. Mai ales cele alese de mine. Am pastrat una de a sa, pe care i-o luasem odata din aeroport, la Bxl... Chiar nush ce am azi, pe bune... O fi lipsa de Soare? Neah, mi-e dor de el, atat! Voi... care pe unde mesteriti? Blacku' prin Allemagne, Florion prin capitala, Gabita prin bucatarie, don Nelo e cu catelu la plimbare, io bat tasta.... imediat ma apuc de cratite. LOL!!! Da, mey,Hak', te vazui, mey! Mai stii cand postam muzica acelasi stil pe topicele matale? MAi stii? No, daca mai stii ca mi-ai cerut sa schimb platinele, uite, acum este randul meu sa iti cer acelasi ... serviciu, aceeasi faviare! Ce zici? Indiferent de cum esti tu, de cum sunt eu, de cum sutem fiecare de aici, suntem si gata! Poti sa imbunatatesti ceva, o faci , dezinteresat! Daca nu, taci! Eu una as apreci enorm sa imi demonstrezi ca eu nu m-am inselat dandu-ti increderea ca poti sa fii om si sa te integrezi pur si simplu in acest grup virtual! Nu ma dezamagi! Pentru tine, Hak'! www.youtube.com/watch?v=9WXZx-tiMNo Nu iti cer sa apui! Fii tu cel simplu, doar fii TU! Regaseste-te si ne regasesti aici! Raporteaza abuz de limbaj
''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus
''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea
''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 17:53
De la: gabigabi2, la data 2016-06-16 14:52:05De la: Musetel, la data 2016-06-16 11:16:14Mi-am baut cafeaua in viteza. Va spun o vorba draga româneasca si apoi am incalecat pe murgu' meu si va spusei o poveste! Strigat-am si ''Hai Andone!'', intra mai repede in teren, dar tot degeaba! In fine, nici nu se compara cu ce echipa aveam in trecut! Cand faceam pariuri cu tati in perioada aceasta de campionat, ce faine vremuri... Mi-e dor de el... Era stelist. Am cu cine semana, tinand cu Steaua! Mai este sirop pe zmeura aia sau punem ch3cooh si scoatem de o zmeurata, aain? Mama, ce visinata si cornata facea tati... Mai, ce am azi? Tati, te iubesc! Stiu ca ma receptionezi acolo sus! Bun asa... Aici e o vreme de geaca... Senza cravatta, da da: www.youtube.com/watch?v=bqfbyPmD7aA Mda... tatei ii placeau cravatele. Mai ales cele alese de mine. Am pastrat una de a sa, pe care i-o luasem odata din aeroport, la Bxl... Chiar nush ce am azi, pe bune... O fi lipsa de Soare? Neah, mi-e dor de el, atat! Voi... care pe unde mesteriti? Blacku' prin Allemagne, Florion prin capitala, Gabita prin bucatarie, don Nelo e cu catelu la plimbare, io bat tasta.... imediat ma apuc de cratite. LOL!!! Da, mey,Hak', te vazui, mey! Mai stii cand postam muzica acelasi stil pe topicele matale? MAi stii? No, daca mai stii ca mi-ai cerut sa schimb platinele, uite, acum este randul meu sa iti cer acelasi ... serviciu, aceeasi favoare! Ce zici? Indiferent de cum esti tu, de cum sunt eu, de cum sutem fiecare de aici, suntem si gata! Poti sa imbunatatesti ceva, o faci , dezinteresat! Daca nu, taci! Eu una as aprecia enorm sa imi demonstrezi ca eu nu m-am inselat dandu-ti increderea ca poti sa fii om si sa te integrezi pur si simplu in acest grup virtual! Nu ma dezamagi! Pentru tine, Hak'! www.youtube.com/watch?v=9WXZx-tiMNo Nu iti cer sa apui! Fii tu cel simplu, doar fii TU! Regaseste-te si ne regasesti aici! Doresc tuturor o seara linistita sinumai bine! Fie ca cele rele siurate sa se spele! Contez pe colaborarea voastra, a tuturor! Nu aveti dreptul la a esua! Nihil sine Deo! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2016, ora 20:53
De la: Musetel, la data 2016-06-16 17:53:45De la: gabigabi2, la data 2016-06-16 14:52:05De la: Musetel, la data 2016-06-16 11:16:14Mi-am baut cafeaua in viteza. Va spun o vorba draga româneasca si apoi am incalecat pe murgu' meu si va spusei o poveste! sarut mana ...am o mare rugaminte...nu mai incerca sa-l schimbi pe acest derbedeu cu nume urat mirositor...el nu vrea si nici nu poate sa devina om...el este si va ramane un derbedeu, un nimeni in drum tot restul vietii lui...are si el frustrarile lui, vrea sa fie bagat in seama si sa demonstreze permanent ca el e ,,l'ombellico del mondo''...ce n-a reusit o viata-ntreaga ar vrea sa i se recunoasca acum...evident...nemeritat si foloseste absolut orice metoda...nu este cu nimic mai prejos decat cei doi sicofanti care pt. a fi cat mai credibili au inserat in delatiunile lor cat mai multe minciuni si grosolanii...
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine."
(contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
|
|
Postat pe: 17 Iunie 2016, ora 12:19
Salut!
LOCOMOTION, asa cum am spus! www.youtube.com/watch?v=VzOliobMcSA Sper sa va placa OMD! Daca nu, schimbati platina! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
|
|
|
Postat pe: 17 Iunie 2016, ora 13:18
asaaaa ! ia sa vedem ce s-a mai intimplat in ast timp cit nu eram prezenta ! poiiii, zise bine Musetelu' : don Nelo cu catelu' p'afara si eu, ne avind alta treaba , ma " fitziiam " prin bucatarie si coceam niste cocutze cu brinza , ptr. de dimineata
! da' azi, gata cu rasfatul nu zmeura, nu inghetata, ca sa stiti ....azi : o ciorba de fasole deaaaasa si salata cu detoate-n ea ! simbata insa, duminica si luni : rasfat cit cuprinde ! da' o cafea vreti, ca sa stiu ?! daca nu , apa rece !
|
Black_Friday_ 4276 mesaje Membru din: 23/08/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Iunie 2016, ora 16:39
De la: gabigabi2, la data 2016-06-17 13:18:57asaaaa ! ia sa vedem ce s-a mai intimplat in ast timp cit nu eram prezenta ! poiiii, zise bine Musetelu' : don Nelo cu catelu' p'afara si eu, ne avind alta treaba , ma " fitziiam " prin bucatarie si coceam niste cocutze cu brinza , ptr. de dimineata Bine v-am gasit. Doamne ajuta, m-am repatriat astazi, asa ca merge o cafea cu caimac pentru ca m-am trezit cam devreme ca sa prind avionul. Ce caldura, monser! Am venit de la o vreme de octombrie, ca ma saturasem de ploi si frig si am dat peste canicula bucuresteana. Tocmai astazi postesti? Pe mine m-a asteptat madam Black numai cu exceptii de la regim, inclusiv clatiteeee!!!!!
|
Fosta membra 9am.ro 7 mesaje Membru din: 13/06/2016 |
Postat pe: 18 Iunie 2016, ora 11:32
aha!si-a clatit-o bine. |
|
Postat pe: 18 Iunie 2016, ora 13:40
De la: Black_Friday_, la data 2016-06-17 16:39:45De la: gabigabi2, la data 2016-06-17 13:18:57asaaaa ! ia sa vedem ce s-a mai intimplat in ast timp cit nu eram prezenta ! poiiii, zise bine Musetelu' : don Nelo cu catelu' p'afara si eu, ne avind alta treaba , ma " fitziiam " prin bucatarie si coceam niste cocutze cu brinza , ptr. de dimineata ma scuzati domnu' , dar chiar nu stiu ce-mi veni cu ziua asta de vineri, ca io nu prea le am cu postitu ' ! da' las ' ca se drege busuiocul zilele astea de mare sarbatoare !si, ca sa nu uit : bine ai revenit ! este ca nu-i NICAIERI ca acasa ? esteeee !pun de'o cafeluta ....si cu inghetata si caimac si frisca adevarata si tot ce mai vreti voi .... virtualul fiind un tarim magic, orice dorinta se-ndeplineste ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 18 Iunie 2016, ora 20:47
De la: Black_Friday_, la data 2016-06-17 16:39:45De la: gabigabi2, la data 2016-06-17 13:18:57asaaaa ! ia sa vedem ce s-a mai intimplat in ast timp cit nu eram prezenta ! poiiii, zise bine Musetelu' : don Nelo cu catelu' p'afara si eu, ne avind alta treaba , ma " fitziiam " prin bucatarie si coceam niste cocutze cu brinza , ptr. de dimineata Ioi, am ramas io cu vremea asta pe umeri, nu ti-e mila sa ma lasi aici in vestu' asta salbatic? Ti-ai pus in gand sa duci Soarele cu totu' in Romania, stiu io! Da, bine va regasesc! Seara buna! Ies dintre nori si furtuni , aici inca aseara batea grindina. Imi simt toate oasele. De aia dor, ca sa stiu ca le am, stiu io! Acasa sunt 30 si degrade. Se anunta vreo 27 pe Luni si aici. Pana atunci ii da si cu trei ropote pe zi. Ne luam barci, pe bune! Noroc ca se resoarbe repede apa de pe strazi. Ca ieri am schimbat 3 perechi de pantofi, toti uzi leoarca. Si pe 20 e varaaaaaaaaaaaaaa. Da, si eu ,defaptsi noi facuram clatite aseara. Toata ziua am avut asta in cap. Spre seara am finalizat ideea, am concretizat-o rapidos. Acum ma bag sa fac un chec , reteta mamei , mereu cea mai buna! Va salut din mers! O seara faina si numai bine! ...zise Atlasitza din vestu' nordic salbatic de rece si de umed! ...au capu', fruncea... hapcium!
|
|
Postat pe: 18 Iunie 2016, ora 20:51
Il am in memorie, cam asa arata ultima data cand il vazui....
www.youtube.com/watch?v=KpfmG__pFfw Let's zumba! Step touch! Seara faina, pa,pa!
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 09:11
De la: Musetel, la data 2016-06-18 20:47:15De la: Black_Friday_, la data 2016-06-17 16:39:45De la: gabigabi2, la data 2016-06-17 13:18:57asaaaa ! ia sa vedem ce s-a mai intimplat in ast timp cit nu eram prezenta ! poiiii, zise bine Musetelu' : don Nelo cu catelu' p'afara si eu, ne avind alta treaba , ma " fitziiam " prin bucatarie si coceam niste cocutze cu brinza , ptr. de dimineata pfiii, da' ce crezi tu , ca numai pe tine te fulgera si tuna ? ha ! a tunat si fulgerat aseara, cam dupa ora 10 s'apoi a dat si cu galeata de apa..... ce zic eu , galeata ? parca era pus furtunul cu apa pe geamuri ! in sfirsit : la vremuri tulburi si vremea-i la fel ! acum pun si de o cafea .....adica, de o a 2 a, ca pe prima am baut-o la ora 6.30 , jucind cu sor' mea un scrabble !
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:11
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:27
Reportaj din Lyon: România cautã calificarea și prima victorie la un campionat european dupã 16 ani, în orașul lui Antoine de Saint-Exupéry
sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-21092328-reportaj-din-lyon-romnia-... Nu apuci sã vezi mare lucru de pe geamul TGV-ului care te duce de la Paris în Lyon în doar douã ore. Copaci, mașini, nori, stâlpi de electricitate apar și dispar în viteza trenului demn de numele pe care-l poartã – Train à Grande Vitesse – și dupã 460 km care trec ca-n vis, ajungi într-un alt oraș de vis. Al treilea ca mãrime din Franța, Lyon e aproape, dacã nu chiar mai fermecãtor ca Parisul. E un oraș viu, studențesc, în care oriunde întorci capul gãsești comori arhitecturale și piațete gãlãgioase, cartiere cochete și strãduțe înguste, boulangerii și cafenele presãrate pe malurile celor douã râuri care-l strãbat, Rhone și Saone; toate înconjurate de coline vãlurite, spre care urci pe strãduțe ascunse printre copaci, pânã ajungi la impresionanta Basilica of Notre-Dame de Fourvière, alãturi de turiști și suporteri laolaltã, veniți ca în pelerinaj pentru o priveliște a orașului care te lasã minute bune tãcut. Un oraș contemplativ ziua și gãlãgios noaptea, chiar și fãrã invazia suporterilor, Lyon e renumit pentru gastronomie, arhitecturã (e site UNESCO World Heritage) și producția de mãtase, dar și pentru cã aici s-au nãscut Antoine de Saint-Exupéry, autorul Micului Prinț, și frații Auguste și Louise Lumière, inventatori ai cinema-ului. Cu TGV-ul au venit, ieri, și fotbaliștii naționalei, dar și o parte din suporterii care au susținut România din tribunele stadioanelor franceze. La 12 km de oraș, Stade de Lyon (numit și Stade de Lumières), al treilea pe care îl vor colora în galben, face parte din Parc Olympique Lyonnais, un complex de 50 de hectare care se va numi ‘OL Land’ când va fi gata și care va cuprinde douã hoteluri, o piscinã, un centru comercial și un muzeu. Deocamdatã, e gata doar stadionul, impresionant mai ales prin acoperișul vãlurit, din panouri fotovoltaice, în care vir ricoșa cântecele și scandãrile pline de speranțã ale suporterilor. Citește continuarea articolului pe Lead.ro Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:28
De la: Fl_Orion999, la data 2016-06-19 15:27:07 Reportaj din Lyon: România cautã calificarea și prima victorie la un campionat european dupã 16 ani, în orașul lui Antoine de Saint-Exupéry www.youtube.com/watch?v=A1Km_RcPIN4 Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:29
www.hotnews.ro/stiri-esential-21092375-istoricul-mihnea-berindei...
Istoricul Mihnea Berindei a murit duminica dimineata, la Venetia, a declarat pentru Agerpres fostul director al Arhivelor Nationale ale Romaniei, Dorin Dobrincu. "Am pierdut un prieten scump. Alte cuvinte sunt de prisos astazi", a scris Dobrincu, pe pagina sa de Facebook. Mihnea Berindei s-a nascut pe 22 martie 1948 la Bucuresti si a urmat cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, intre anii 1966-1970, specializandu-se in istoria Imperiului Otoman. A emigrat in Franta unde a absolvit, in 1972, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE). Dupa prabusirea regimului comunist, Mihnea Berindei s-a implicat in crearea Grupului pentru Dialog Social iar in anii 2000 a participat la restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din Romania. A facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din Romania. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:32
11 solutii pentru a obtine racoare in casa, fara aer conditionat
de Adrian Iovescu HotNews.ro www.hotnews.ro/stiri-esential-21092220-11-solutii-pentru-obtine-... A venit canicula ! Cum trece temperatura de 30 de grade, deja incepem sa ne simtim inconfortabil. Cel mai simplu, pentru casa sau masina, este sa dam drumul la aerul conditionat. Dar sunt persoane cu o sensibilitate mai mare la aerul conditionat, care racesc foarte usor sau dezvolta alergii si evita sa-l foloseasca. Sau pur si simplu nu avem aer conditionat in spatiul pe care il utilizam. Ce putem face, ca sa ne inbunatatim senzatia de confort ? 1. Umbrirea ferestrelor Din calculele facute la unele certificatele energetice, am observat ca in general, la case cu suprafete vitrate destul de mari si orientate corect spre soare, caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni in procent de 70-80% de la radiatia solara care intra prin ferestre. In acest context, daca reusim sa gasim solutii de a umbri ferestrele, senzatia din interiorul casei se va modifica considerabil. Cu totii stim ce diferenta e intre o masina lasata in soare si una lasata in umbra, deci de ce nu ar fi valabil acest lucru si la case ? Umbrirea ferestrelor trebuie facuta pe exteriorul lor, este mult mai eficienta decat in interior. Cum putem umbri ferestrele ? - Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din panza, retractabile - Se pot monta pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fatada, calculate sa umbreasca ferestrele in timpul verii si sa nu le umbreasca in timpul iernii, cand ne intereseaza aporturile solare. - Se pot monta rulouri desupra ferestrelor. Cel mai bine este sa se monteze de la inceput, deasupra ferestrelor, dar se pot monta si ulterior, in fata lor, in partea de sus. E o solutie eficienta, destul de costisitoare, iar in momentul in care sunt trase devine camera intunecoasa. - Se pot adauga la ferestre obloane mobile. - Se pot planta copaci in fata ferestrelor dinspre est si vest, care vara au frunze si umbresc ferestrele, iar iarna lasa soarele sa treaca. - Pentru ferestrele de la parter orientate spre sud se pot crea bolti din vita de vie. - Se poate confectiona de catre persoanele inclinate spre bricolaj un cadru de dimensiunea fiecarui gol de tamplarie, care contine scanduri orizontale, paralele si putin rotite in jos in partea exterioara. Acest cadru se monteaza in golul ferestrelor, in exterior in fata ferestrelor si astfel se umbreste complet fereastra in perioada de vara, cand soarele are o inaltime mai mare pe bolta. Acesta idee este valabila in special pe orientarea sud, unde raportul intre latimea scandurilor si distanta pe verticala intre ele poate fi de ½, umbrind complet pentru 3 luni (o luna si jumatata inainte si dupa solstitiul de vara). - Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor. Sau pentru cladirile noi, se pot alege din start geamuri care se comporta diferit in functie de sezoane (de tip 4 seasons). Aceste solutii sunt solutii pasive de micsoare a temperaturii, fara consum de curent electric, ca in cazul aparatelor de aer conditionat. - Se vor umbri in mod special ferestrele de mansarda (tip Velux), care primesc radiatie solara mai multa decat ferestrele verticale de aceeasi suprafata. Se pot folosi storuri speciale de exterior. 2. Controlul umiditatii aerului In zilele de canicula, cei de la meteo anunta ca ne vom simti inconfortabil, pentru ca indicele de confort termic va depasi valoarea de 80. Ce este acest indice ? Se poate determina pe baza unei formule, care depinde de temperatura si de umiditatea aerului: ICT = (T x 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 x U) [(T x 1,8 + 32) – 58)] In zilele de canicula, umiditatea relativa a aerului poate sa fie in locuinte in Bucuresti in jurul a 70%. La acesta umiditate, se ajuge la valoarea de 80 a indicelui de confort termic la temperatura de 29,1 grade. Daca insa calculam aceeasi valoare de 80 la o umiditate de 40%, o regasim la o temperatura de 32,7 grade Celsius. Deci tragem concluzia ca e suficient sa micsoram umiditatea aerului de la 70% la 40% si deja simtim o senzatie de confort echivalenta cu scaderea cu 3,6 grade a temperaturii. In acest context, poate fi folosit un dezumidificator - un exemplu de aparat casnic (neprofesional) poate extrage din aer in jur de 16-20 L de apa/zi si poate deservi o suprafata de 30-35mp. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si acesta functie de dezumidificare, pe langa cea de racire. Umiditatea interioara vine si din exterior, dar creste destul de mult si de la folosirea dusului, gatit sau uscarea rufelor. Putem incerca sa decalam acesta activitati in perioadele zilei mai racoroase. 3. Aerisirea suficienta noaptea In Bucuresti, media temperaturilor in iunie este de 20,2 grade Celsius, in iulie de 22,0 grade celsius si in august de 21,2 grade. Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Dar acesta solutie trebuie combinata cel putin cu prima solutie, de umbrire a ferestrelor. Daca exista o problema se securitate prin deschiderea ferestrelor, se poate opta pentru amplasarea unui ventilator suficient de puternic care sa creeze subpresiune intr-un colt al casei si prin deschiderea unei ferestre pe verticala in alta camera se va crea un curent de aer care sa duca aerul cald din casa si sa aduca aerul rece de afara. 4. Izolatia termica O casa bine izolata termic (pereti, acoperis spre pod sau spre exterior, ferestre tripan) va fi mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, prin componenta de transfer termic prin convectie. O casa care are izolatie termica si sub placa de la parter (spre sol) va fi pierde mai putina caldura iarna, dar va primi si mai putina racoare din pamant vara. Se stie ca daca avem camere amplasate la demisol, nu au nevoie de aer conditionat pentru ca primesc racoare din pamant. Se considera la la adancimea de 7m sub pamant temperatura este constanta tot timpul anului, in jur de 10 grade celsius. 5. Bariera contra radiatilor Pentru mansarde, se monteaza intre vata minerala si placa de gips carton o folie de aluminiu, care joaca rol atat de bariera contra vaporilor, cat si de bariera contra radiatilor solare. Caldura de la soare se transmite atat prin convectie (prin aer) cat si prin radiatie. 6. Ventilatoare cu vapori de apa In special pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare. 7. Caldura de la electrocasnice si activitatile din casa Opreste sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu iti folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incearca sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja caldura. Chiar si omul are un flux de 50-100W in functie de tipul activitatii, dar acest aport intern nu il putem limita :) 8. Racirea prin tavan/pereti. O solutie mai costisitoare care se poate aplica la casele noi este de a face racirea prin tavan sau pereti, prin suprafete mari radiante, care permit diferente mici de temperatura fata de aerul din camera si astfel oferta un confort termic deosebit. Trebuie combinata cu solutia de dezumidificare si cu umbrirea ferestrelor. 9. Ventilatie cu recuperare de caldura. Prin folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, aerul fierbine si proaspat care vine de afara va fi racit intr-o mare masura de aerul rece si viciat care iese din casa. 10. Podul aerisit Pentru cei care locuiesc la casa si au pod, este recomandat ca podul sa fie aerisit si ziua si noaptea. Ideal este amplasarea a doua ferestre pe fatade opuse, care sa creeze curent de aer. Atfel, ziua nu va veni cadura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar raci suplimentar etajul de sub pod prin placa 11. Caldura degajata de becuri Inlocuieste becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm. Toate aceste solutii incerca sa trateze cauza si nu efectul, asa cum face aerul conditionat. Cele mai ecologice solutii sunt cele pasive, care functioneaza fara a consuma curent electric. Prin aplicarea unui mix de solutii din cele enumerate mai sus, se limiteaza aporturile de caldura venite din exterior si din interior si astfel se poate ajunge la o senzatie de confort pe perioadele de canicula, fara folosirea aerului conditionat sau cu folosirea lui la minim. Adrian Iovescu este arhitect si auditor energetic, dar si autorul blogului www.ArhitecturaEcologica.ro Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:34
Dreapta populistã ºi rebeliunea douãmiistã: o schiþã a polarizãrii politice româneºti
www.contributors.ro/politica-doctrine/dreapta-populista-si-rebel... O radiografie, oricît de sumarã, a climatului nostru politic ºi civic din ultimii ani nu poate trece cu vederea polarizãrile definite mai ales în “epoca pedelistã”, în care s-a cristalizat ºi o opoziþie civicã “anti-sistem” ce a culminat cu Revoluþia #Colectiv. Pe de-o parte, “pedelismul” din epoca Bãsescu a promovat un neoliberalism ”fãrã faþã umanã”, în virtutea cãruia au prosperat marii antreprenori, în dauna micilor întreprinderi private, cuvintele “social” ºi “asistenþial” devenind anatemã. Corifeii regimului pedelist au fost “intelectualii de dreapta”, care au pledat cu patos cruciat împotriva unui, horribile dictu, “welfare state” care ar reinstitui “marxismul” pe plaiuri mioritice. Meritele pedelismului nu ar trebui totuși ignorate. Acest partid i-a oferit o platformã Monicãi Macovei, care a lansat o politicã anti-corupþie și a instituit DNA-ul. Într-una din cele mai corupte și mai sãrace þãri din Europa, DNA-ul a fost și este o instituþie necesarã. Este, cred, un relativism moral absurd sã susții o toleranþã faþã de corupþii ce îi depriveaza pe sãraci de dreptul la o viaþã mai decentã. În plus, condamnarea comunismului din partea preºedintelui Bãsescu, urmatã de înființarea comisiei prezidenþiale pentru analiza dictaturii comuniste care a prezentat Raportul Tismãneanu, este o altã contribuþie a “pedelismului” la crearea unui climat politic mai respirabil. Pentru justiþia privitoare la abuzurile concrete ale dictaturii comuniste, “epoca pedelistã” nu a fost totuși la fel de favorabilã. În pofida ”dreptãții” vehiculate retoric nu doar de PDL, în momente electorale, ci și de susținãtorii PDL-ului și ai Monicãi Macovei din societatea civilã, Dosarele Revoluþiei, Braºov și Gheorghe Ursu au fost îngropate ºi n-au fost readuse la luminã decît recent. “Epoca Iohannis” se dovedește mai prielnicã pentru a se face, în sfîrșit, dreptate în aceste dosare, în parte ºi datoritã eforturilor consilierului prezidenþial Andrei Muraru și sprijinului acordat de procurorul adjunct al Parchetului General Bogdan Licu. La ora actualã, justiþia româneascã beneficiazã ºi de pe urma portofoliului ministerial asumat de Raluca Prunã, o profesionistã impecabilã, cu un foarte dezvoltat simt al dreptãþii. Neoliberalismul pedelist ce a urmat demagogiei ”social-democrate” a pesedismului a generat, cum era firesc într-o democraþie, o opoziþie “anti-sistem” și ”anti-politicieni”. În vizorul acestei opoziții a intrat chiar ºi Monica Macovei, care, deși are merite incontestabile în crearea DNA-ului, nu s-a mulþumit cu o platformã anti-corupþie, ci ºi-a extins ideologia înspre o zonã economicã ºi socialã situatã mult prea “la dreapta” ‒ ea dorește un stat minimal, funcții reduse la esențial ale statului și un sector privat puternic, dupã o agendã parcã desprinsã din Anarhie, stat și utopie a lui Robert Nozick (o carte pe care filosoful politic american a scris-o totuși la tinerețe și ale cãrei teze aveau sã fie ulterior revizuite). Dupã descrierile colegilor mei Claudiu Crãciun ºi Dinu Guþu, lideri ºi mentori ai unei pãrþi ai “opoziþiei anti-sistem” apãrute în ”epoca pedelistã”, opoziþia în discuție are mai multe facþiuni. O parte considerabilã a ei este constituitã din ”hipsteri” postmoderni, tineri de pînã în 30 de ani care urmeazã tendințe vestimentare cool copiate din Occident, dar care sînt, în adîncul sufletului, ataºaþi de platforma dreptei, pe linia Macovei. Ei sînt astfel angajați civic în lupta anti-corupþie, dar, afirmã aceiași Crãciun și Guțu, sînt ”intoleranți” și insensibili la programe sociale. Opoziția anti-sistem are și o facțiune coerentã de stînga, progresistã, criticã și rebelã, pe care o mobilizeazã și asistã, inter alia, chiar Claudiu Crãciun ºi Dinu Guþu. De pildã, Dinu Guțu le propune ”hipsterilor” autohtoni sã adopte nu doar þinuta, ci ºi valorile specifice aºa-numitei urban cool-left occidentale, ce acþioneazã ºi pentru gentrificarea zonelor sãrace ºi pentru egalitate socialã. E vorba de asumarea unui conținut pentru un trend care, altminteri, rãmîne doar o formã fãrã fond. În parte, valorile apãrate de întreaga ”opoziție anti-sistem” au fost ocazional ”de stînga”, dacã ne amintim de agenda environmentalistã a mișcãrii civice mobilizate pentru a salva Roșia Montanã de exploatarea cu cianuri – chiar dacã motivațiile unora din susținãtorii protestului civic în discuție nu erau în realitate ”de stînga”. Agenda Revoluției #Colectiv a fost, în schimb, mixtã, totul pornind ca o reacție la consecințele dezastruoase – tragice, pentru tinerii care au murit la Colectiv – ale corupției sistemice. Mai nedumeritor însã, în programul facțiunii cu valori ”de stînga” a opoziției anti-sistem, este cã, deși au participat și la proteste civice împotriva corupției politice, liderii ei mai sus-amintiți au o antipatie declaratã faþã de politici anti-corupþie în genul Monicãi Macovei. Acest tip de politici ar încuraja, sugereazã ei uneori, o intoleranþã “iacobinã”. Sã ne înþelegem totuși puþin. Nu putem dizolva toate reperele moralei ºi ale justiþiei numai pentru cã “ei”, adversarii politici (populiºti, conservatori, pedeliºti) le-au susþinut. Dacã facem aºa ceva, “rebeliunea douãmiistã”, sau cel puțin o facțiune a ei, riscã sã devinã o miºcare fãrã substanþã, construitã doar pe logica reactivã a unui anti-. La limitã, se estompeazã chiar miza cauzelor nobile pe care mișcarea le-a apãrat (ecologiste, anti-politicianiste etc.) dacã liderii ei se dovedesc niște ”rebeli de profesie”, pentru care rebeliunea înseamnã o fobie de tot ce au fãcut ceilalți și o dorințã utopic-anarhistã de a face tabula rasa cu tot ce înseamnã establishment sau statu quo. În plus, dacã privim lucrurile rezonabil, nu existã nici o contradicþie între politici anti-corupþie ºi programe sociale. Cu banii recuperaþi de la corupþi se pot foarte bine acoperi coclauri în Ferentari și se pot construi spitale, școli și grãdinițe – ba ar mai rãmîne cîte ceva și pentru programe asistențiale pentru vîrstnicii sãraci. În România lipseºte – am mai spus-o – o miºcare civicã ºi politicã de centru, care sã combine o agendã economicã și politicã liberalã cu politici social-democrate. Cu respect atît pentru rafinaþii intelectuali conservatori ai lui Horia Patapievici, cît ºi pentru ”ultraºii” ce au luptat civic pentru cauze nobile ai lui Dinu Guþu, aº propune sã nu ne pierdem uzul raþiunii, rãmînînd mai pasionaþi de ideologiile noastre coerente (dreapta neoliberalã fãrã politici sociale vs. stînga rebelã și progresistã fãrã justiþie) decît de realitãþile complexe din propria societate. Avem nevoie atît de dreptate și justiție, cît și de echitate și programe sociale. Dreptatea în justiþie nu excude în nici un fel dreptatea socialã. Sã îl privim puþin, în încheiere, pe Joachim Gauck, preºedintele Germaniei, care va vizita în curînd România. El este celebrul anti-comunist care a înfiinþat Institutul Gauck – instituția care a expus crimele fostului STASI. Cu o istorie de familie marcatã de Gulag, Gauck a devenit pastor luteran nu atît dintr-o vocație religioasã, cît pentru cã Biserica era cam singura instituție necontaminatã de comunism din fosta Germanie de Est, care îi îngãduia libertatea sã studieze filosofia. Dupã logica polaritãþilor din România, un anti-comunist precum Gauck ar fi trebuit sã fie “de dreapta”. Ei bine, nu, el se descrie pe sine ca un ”conservator liberal de stînga”. Adicã cineva de centru-dreapta și, în același timp, de centru-stînga. În nici un caz un libertarian sau, la polul opus, un rebel anarhist. Refuzînd etichetãrile ideologice facile, el a declarat: ”nu sînt nici roșu, nici verde, sînt Joachim Gauck”. Pe scurt, Gauck gîndește nuanțat și refuzã sã se înregimenteze la o singurã ideologie. Privind exemplul sãu, nu pot sã nu mã întreb: oare nouã ce ne lipseºte? De ce nu putem gîndi și noi nuanțat, și sîntem mereu captivați de polaritãți ideologice, devenind ori neoliberali hardcore, ori rebeli de meserie? Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:35
Josef Svejk spune:
18/06/2016 la 17:41 “Welfare state” e luxul tarilor bogate. Doar ele si-l pot permite. Romania e o tara mult prea saraca pentru sistemul de asistenta sociala pe care il are deja. Aplicarea principiilor statului social in Romania are rezultate catastrofale. In 2011 (pe vremea lui Boc cel rau) numarul celor ce contribuiau la buget cu mai mult decat primeau era de 3.5 milioane. Acest numar a stat aproape constant in cei 10 ani anteriori, osciland intr-o marja de sub 200000. Daca luam in calcul emigratia masiva de dupa aderarea la UE din 2007, de fapt prcoentul contribuabililor neti la buget a crescut. La sfarsitul lui 2014 numarul contribuabilor neti scazuse deja la 2.6 milioane. Adica in nici 4 ani scazuse cu 25%. Daca adimitem cifra de 19 milioane de romani, atunci inseamna ca avem 13.7% romani productivi, iar restul romanilor, intr-un fel sau altul, traiesc de pe urma statului, platiti de la buget, sau sunt pensionari platiti de la buget, asistati sociali, etc. plus familiile contributorilor neti. E un procent cumplit. Mult mai prost ca al Greciei. Daca Romania continua politica statului social de acum, se indreapta spre un colaps inevitabil. In cei aproape 4 ani de guvernare Ponta datoria publica a crescut cu peste 70%. Ma indoiesc ca treburile stau mai bine sub Ciolos pentru ca nu am vazut nici un fel de taieri ale cheltuielilor sociale si nu imi imaginez de unde ar putea veni cresteri masive de incasari. Adica tara plateste pensiile astea amarate si lefurile bugetarilor indatorandu-se. Deci Romania va ajunge relativ rapid in postura insolventei grecesti. Cu enorma diferenta ca nefiind parte a zonei Euro nimeni nu va misca nici un deget sa o scoata din rahat. Deci mare grija ce va doriti cand vine vorba de statul social. El exista, e malign si e pe cale sa dea o lovitura cvasi mortala Romaniei… Si aici nu e vorba doar de indatorarea peste masura pentru finantarea statului social roman. Adevarata tragedie, e ca pana sa se ajunga la indatorare, fiscalitatea fanariota duce costul muncii la un nivel insuportabil. Pentru o companie sau un intreprinzator care joaca dupa reguli, nu triseaza, face productie industriala si exporta o buna parte a ei, costul muncii unui angajat roman e de deja de ~ $4/$1 dolar platit acestuia inainte de taxe. E o suma infernala, foarte mare chiar si pentru Europa, care e prin excelenta un conglomerat de state sociale. In Polonia (principala concurenta a Romaniei la investitiile industriale) acesta e sub $2/$1 platit angajatului. In concluzie statul social roman indatoreaza tara continuu pentru a plati pomeni sociale si in plus mai si alunga oamenii productivi din tara pentru ca dupa colaps sa nu mai fie cine sa o reconstruiasca… Vae victis! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:38
Interviu cu Armand Gosu. “Obiectivele României pentru summitul NATO nu-mi sunt clare nici mãcar acum, cu trei sãptãmâni înainte de deschiderea lui.” (+Video)
www.contributors.ro/fara-categorie/interviu-cu-armand-gosu-obiec... Summitul de la Varsovia va fi un moment definitoriu pentru stabilitatea in regiune. Care sunt interesele Romaniei acolo, ce doreste si ce sperante are? Din pãcate n-am avut o dezbatere internã consistentã asupra acestui subiect. Aceleași articole documentate pe contributors sau în revista 22, numai cã ele alimenteazã discuția pe o nișã foarte subțire iar impactul lor asupra establishment-ului de politicã externã, apãrare și securitate este foarte redus. Ironia face cã am participat la discuții în Polonia, Țãrile Baltice, în 2015, atunci când corpul de experți din aceste țãri pregãtea agenda pentru Varșovia, iar obiectivele României pentru summitul NATO nu-mi sunt clare nici mãcar acum, cu trei sãptãmâni înainte de deschiderea lui. La începutul acestui an, ministrul Motoc a lansat ideea unei flote NATO la Marea Neagrã, ca proiect românesc destinat riveranilor. Toatã presa internaționalã, analiștii militari și cei de securitate, au vorbit despre flota NATO de la Marea Neagrã, compusã din nave românești, bulgãrești și turcești, care acționeazã în comun. Oficial nu i s-a spus flotã, ca sã nu speriem Moscova, am fost asigurați. Între timp, s-a dovedit cã aceastã poveste cu NATO la Marea Neagrã e un fel de banc cu Radio Erevan. Chiar din gura președintelui Iohannis am aflat cã proiectul românesc nu e despre flotã ci despre exerciții comune. Mai mult, o flotã NATO ar fi chiar o prostie, ne-a asigurat președintele. Domnul Iohannis a oferit aceste precizãri, dupã ce cu câteva ore înainte, guvernul de la Sofia, din rațiuni de politicã internã, a declarat cã refuzã sã se alãture flotei comune în Marea Neagrã, contrazicându-l pe președintele Plevneliev, care cu o zi mai devreme, a spus cã va sprijini inițiativa Bucureștiului. Proiectul de flotã sau mai nou de exerciții comune, cine știe cum o sã fie numit sãptãmâna viitoare, a pornit prost de la început. Bucureștiul a discutat mai mult cu Washington-ul decât cu Ankara și Sofia acest subiect. Dacã Bulgaria, România și Turcia nu pot colabora într-un proiect defensiv într-un moment atât de important, e greu de crezut cã el va putea fi promovat la summitul de la Varșovia, cu șanse de implementare. Chiar dacã inițiativa va figura în declarația finalã, operaționalizarea va cere, pe lângã voințã politicã, timp și mulți bani. Depãșind emoția acestui incident recent din relația cu Sofia, impresia pe care am avut-o a fost cã Bucureștiul, formulând foarte târziu inițiativa la Marea Neagrã, n-a avut mari așteptãri de la acest proiect. Balticii și polonezii au fãcut lobby insistent tot anul 2015 pentru dislocarea de forțe NATO în regiunea lor. Au organizat zeci, dacã nu cumva sute de dezbateri internaționale, la Washington, Londra, Berlin, Paris, Varșovia, Tallin, Riga, Vilnius cu participãri prestioase. Doar cinci luni nu sunt suficiente pentru a convinge partenerii de importanța proiectului tãu. Mai mult, nu cred cã s-au coordonat prea bine instituțiile românești în promovarea lui. Ultima conferințã, și poate cea mai importantã, a fost organizatã de CEPA la București, la Palatul Cotroceni, la inițiativa americanilor, nu a pãrții române. Pare cã unii dintre demnitarii români nu prea înțeleg cum funcționeazã instituții precum NATO, cum se iau deciziile, cum se organizeazã campaniile de diplomație publicã. De ce Marea Neagrã, flancul sudic, nu se bucurã de aceeași atenție, iar deciziile care se vor lua la Varșovia, nu vor fi echilibrate, așa cum acuza președintele Iohannis? Sunt cauze obiective pentru care atenția NATO este concentratã pe flancul nord-estic, Estonia, Letonia, Lituania oferind un sol bun pentru desfãșurarea tacticilor rusești de rãzboi hibrid. Statele baltice sunt și foarte greu de apãrat, sunt simulãri fãcute de experți americani cu totul îngrijorãtoare, practic în cazul unei invazii masive ele pot rezista doar câteva ore. Iar pânã aduci trupe NATO de la bazele din Germania trec câteva zile. Nu se știe dacã le mai poți introduce în teatrul de operațiuni, pentru cã din regiunea Kaliningrad poți închide “pasul” Suwalki, iar trupele și tehnica de luptã rãmân blocate în Polonia. Nu mai pot trece în Lituania. Flancul sud-estic nu e deloc mai simplu. Mi-e teamã cã e chiar mai complicat. In cele din urma, prin actiunile din august 2008 si în februarie 2014, Moscova a aratat ca este dispusa sa practice revizionismul teritorial cu prioritate in ecosistemul Marii Negre, nu in cel baltic devenit acum punctul focal al Aliantei. Presupun cã la MapN, SRI, SIE se înțelege faptul cã anexarea Crimeei are valoare de game changer, modificând substanțial arhitectura de securitate și cã în peninsulã rușii au avansat serios în a construi capabilitãți A2/AD, anti-access și area denial, și cã în curând o bubble, sã traducem prin bulã sau mai bine umbrelã, ar putea extinde zona de interdicție controlatã de Rusia, pânã aproape de litoralul românesc, cu tot cu zona economicã exclusivã. Lucrurile pot evolua dramatic. În caz de conflict, ai putea constata cã nu ai acces maritim nu doar în portul Constanța, ci nici mãcar aerian la baza de la Kogãlniceanu. Dar pentru asta rușii ar trebui sã construiascã o umbrelã, mai mare decât cea din Kaliningrad. Rachetele Iskender au o razã de 500 km. Iar de la baza militarã rusã de la Sevastopol pânã la Constanța sunt 390 km în linie dreaptã. Mai mult, experti militari români precum Claudiu Degeratu, vad posibile scenarii in care sisteme navale anti-acces pot fi aduse in buza coastei romanesti extinzând zona de interdicție adanc in teritoriul nostru. In acelasi timp toata discutia despre exercitiile comune ale statelor riverane arata de fapt cat de putin se intelege amenintarea pe care un bastion A2/AD in Crimeea o genereaza pentru Marea Neagra. De parca solutia unei descurajari credibile ar consta in cateva exercitii comune. Din aceasta perspectiva ar fi nevoie de conturarea unui arhitecturi regionale, de un filtru comun de threat assessment, de o doctrina comuna pentru operatiuni integrate aer-apa, de dezvoltarea si asamblarea complementara a capabilitatilor necesare (probabil chiar propriile perdele A2/AD), cu perspectiva ca eventualele brese sa fie suplinite (chiar rotational) de Alianta. Ar fi inceputurile schematizarii unei descurajari credibile la Marea Neagra. Mi-e teamã cã în unele centre de analizã militarã occidentale se pornise deja de la premisa cã Marea Neagrã este pierdutã, cã România, Bulgaria și Turcia nu vor reuși sã compunã împreunã nici un proiect viabil, iar Rusia va bloca din Crimeea accesul NATO în regiune și, mai mult, ar putea scoate cu totul Ucraina de la Marea Neagrã, prin relansarea proiectului Novorossiia. În afarã de proiectul românesc de la Marea Neagrã, recent secretarul general Stoltemberg a anunțat la ultima ministerialã oferta României de a gãzdui o brigadã NATO. Ar putea aceasta echilibra flancurile nordic și cel sudic, subiect pe care președintele Iohannis a insistat mai mult în ultimele sãptãmâni? În absența detaliilor, cred cã e vorba de regândirea proiectului Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO, cu sediul la București, o structurã anunțatã anul trecut, comandatã de generalul de brigadã Uifãleanu, care în 2016 trebuie sã atingã capacitãți operaționale inițiale și capacitãți complete în 2018. De fapt, Divizia de Infanterie Dacica, care apãra 30% din teritoriul țãrii, s-a transformat în Divizia Multinaționalã, încetând sã existe. Unitãțile de luptã ale vechii divizii Dacica au fost transferate cãtre celelalte douã divizii, Getica și Gemina. De vreme ce era tot mai clar cã Divizia Multinaționalã, care ar fi trebuit sã aibã 10-15.000 militari, are șanse foarte mici sã se materializeze, se încearcã acum formarea mãcar a unei brigãzi multinaționale, compusã din 3.000-5.000 de militari. Deci se încearcã o dezvoltare pe etape a proiectului anunțat anul trecut, plecând de la Comandament, unitãți auxiliare, la care se adaugã aceastã primã brigadã. Problema însã rãmâne de clarificat, nu se știe cine din NATO mai participã la aceastã brigadã, în afarã de militarii români și cei 400 de militari bulgari anunțați recent. În condițiile în care pentru cele 4 batalioane NATO din Polonia și Țãrile Baltice s-au gãsit greu militari, care vin prin rotație în aceste țãri, nu e deloc limpede ce țarã va oferi militari pentru brigada multinaționalã din România. Si pana la urma miza unei prezente credibile de descurajare, practic masura solidaritatii aliate, tine de stimularea unei participari semnificative a unor state din Vechea Europa. Or, de pe acest front nu se aude nimic. Participã și ne-membrii NATO, Ucraina sau Georgia sau nu participã. Poate cã Bucureștiul ar fi trebuit sã plece de la bun început de la un batalion multinațional, cum fac polonezii și balticii. O brigadã pare în acest moment un proiect aproape irealizabil. Nu te iau partenerii în serios. Cu atât mai fantezist este în acest moment proiectul unei divizii. Aceste deplasãri de trupe, trageri în poligon, exerciții complexe de inter-operabilitate nu sunt ieftine, costurile lor trebuiesc prevãzute în bugetele ministerelor apãrãrii din statele membre NATO. De aici și reticența cu care sunt anunțate aceste participãri la formate multinaționale. Anaconda 16 este cel mai amplu exercitiu militar NATO de dupa incheierea Razboiului Rece. Cum interpretati ratiunile acestui exercitiu? Este exagerat fata de posibilitatea reala a unui atac din partea Rusiei? Anaconda 2016 este cel mai mare exercițiu militar. Circa 31.000 de militari din 24 de țãri membre și partenere NATO (participã Suedia și Finlanda pentru prima datã la astfel de manevre) iau parte la acest exercițiu care a început la Varșovia, la 7 iunie, și care dureazã 10 zile. Obiectivul Anaconda 16 este sã antreneze și integreze comandamentul național polonez și structurile lui de forțã într-un mediu multinațional aliat. La manevre participã 14.000 de militari americani, cel mai numeros contingent de peste Atlantic dislocat în Est, spre granița Rusiei, de la destrãmarea URSS. Cea mai mare parte a militarilor și tehnicii de luptã americane provine de la bazele din Germania. Obiectivul tactic este apãrarea unui stat baltic în fața unei agresiuni a Rusiei, în sensul descris de rapoartele RAND Corporation, publicate la începutul anului și reflectate și în presa din România. Amintiți-vã cum acele rapoarte se concentrau pe vulnerabilitata balticilor, mai ales a Estoniei, în fața unui atac rusesc. Este o impresionantã desfãșurare de forțe, cu tancuri, elicoptere de asalt, vehicule blindate, nave maritime și fluviale, cu poduri mobile peste Vistula. În același timp se desfãșoarã un alt exercițiu, Baltops 2016, care dureazã pânã la 19 iunie, la care participã alãturi de statele NATO, Suedia și Finlanda, douã țãri neutre. Aceste manevre adunã aproximativ 5000 de militari, zeci de nave și avioane și se exerseazã operațiuni anti-submarin, desant de forțe amfibii, toate concentrate pe statele baltice, în primul rând. Prin aceste exerciții, Washington-ul transmite aliaților de pe flancul nord-estic cã SUA sunt un partener de nãdejde, cã deși nu vor împinge spre Est bazele militare permanente aflate acum în Germania, sunt prezente în Europa de Est cu tehnicã de luptã și cu militari sub forma unei brigãzi de blindate care se va roti la frontiera esticã a NATO, dar și a unor forțe suplimentare, adevãrat nu foarte mari, care vor fi dislocate în Polonia și Țãrile Baltice. Acest lucru e fãcut posibil de viitorul buget alocat de Pentagon cheltuielilor militare din Europa care vor crește de patru ori, ajungând în 2017 la 3,4 miliarde de dolari SUA. Spuneți cã ar putea fi exagerat. Nu, dupã anexarea Crimeei nici o mãsurã de asigurare și descurajare nu este exageratã. Rusia care în 2014 a efectuat manevre în zonã la care au participat peste 70.000 militari, se plânge acum cã e amenințatã de acest exercițiu, cã este încercuitã de NATO, cã va riposta. Mai cu temei se pot considera amenințate țãrile din flancul estic, mai ales țãrile baltice, care sunt și foarte greu de apãrat. Or, Anaconda 16, tocmai acest lucru își propune sã demonstreze, unitatea și soliditatea NATO înaintea summitul-ului de la Varșovia. Cu toate acestea balticii și polonezii sunt dezamãgiți, ei reproșând aliaților cã unitãțile propuse a fi dislocate sunt mai degrabã simbolice iar rotația trupelor nu este o soluție capabilã sã descurajeze agresivitatea Rusiei. Cum va fi tratata problema Moldovei la Varsovia? Care-s optiunile? Cum e vazuta acum Republica Moldova de catre Aliati? Nu cred i se va acorda o atenție specialã. Americanii jenați de asocierea lor cu Plahotniuc nu vor promova dosarul. Tot în sarcina flancului estic, mai ales a României, rãmâne Republica Moldova. Administrația de la Chișinãu e abulicã, se contrazic instituțiile între ele. În documentul final sper cã va fi menționatã Moldova, mãcar câteva aspecte generale, conflictul transnistrean, rolul Rusiei în destabilizarea regiunii. De vreme ce Moldova nu are mari ambiții, Chișinãul nu se va lupta pentru a obține o cooperare militarã întâritã cu NATO, cum face guvernul de la Tbilisi. S-a mai vorbit de inițiative NATO pentru a oferi țãrilor din Parteneriatul pentru Pace noi proiecte de consolidare instituționalã în zona apãrãrii, dar nu e clar dacã se concretizeazã ceva la summit. Cred cã Moldova va fi foarte fericitã dacã va fi menționatã în Declarația finalã a șefilor statelor NATO adoptatã la Varșovia. Nu cred cã putem spera mai mult pentru Chișinãu. Din pãcate se rateazã un moment foarte bun, când Vestul era dispus sã poarte negocieri mai seriose privind securitatea Moldovei, în contextul rãzboiului din Ucraina. Sunteti unul dintre analistii cei mai buni pe problematica Republicii Moldova. Deseori analizele dvs critica masurile si viziunea politicii externe romanesti, nu merg pe linia politicii externe a statului roman. Cred ca acest lucru este foarte util, pluritatea vocilor este semn de normalitate. Care sunt diferentele cele mai clare intre pozitiile dvs si cele ale statului roman privind Moldova? În privința relației cu Moldova, la București sunt cel puțin douã abordãri. La nivelul guvernului Cioloș, una similarã cu cea a Comisiei Europene. Asta se explicã prin prezența la Palatul Victoria a multor oameni veniți direct de la Comisie, familiarizați cu abordãrile UE. Ei sunt cei care au și blocat creditul promis de guvernul Ponta Republicii Moldova pânã când executivul de la Chișinãu va realiza minime reforme. Solicitãrile Românie sunt consemnate într-o scrisoare a premierului și existã un document la Bruxelles ceva mai detaliat cu așteptãrile UE în materie de reforme. De asemenea, guvernul Cioloș nu a dorit sã se singularizeze și așteaptã ca și FMI și UE sã deblocheze creditarea Republicii Moldova, dupã o evaluare seriosã a performanțelor executivului de la Chișinãu. Bruxelles-ul, dar și individual Berlinul, Varșovia sau guvernul Cioloș sunt conștienți de faptul cã retorica pro-europeanã este un paravan dupã care se ascund elemente ale lumii interlope ajunse la putere la Chișinãu, care au compromis ideea europeanã. Dacã în primii ani au fãcut câteva reforme, dupã Vilnius, noiembrie 2013, liderii politici moldoveni doar le-au mimat. În spatele steagului albastru cu steluțe și a retoricii pro-europene, la Chișinãu s-au pus bazele unui regim politic rezultat al simbiozei dintre lumea criminalã și nomenklatura sovieticã, dominat de corupție, nepotism, care genereazã o sãrãcie cumplitã. Continuarea finanțãrii necondiționate a Chișinãului ar putea consolida acest regim politic hibrid, esențã autoritarã putinianã învelitã în retoricã pro-europeanã. Mãcar președintele Putin conduce legitim Rusia, a fost ales prin vot, pe când Plahotniuc controleazã Moldova, fãrã sã-l fi ales nimeni. Mai mult decât atât, oligarhul este detestat de peste 90% din populația țãrii, potrivit tuturor sondajelor. În cancelarii occidentale importante se crede cã Moldova este un stat capturat iar amenințarea cu tancurile rusești pe Nistru ar fi doar un pretext la adãpostul cãruia s-a constituit un regim hibrid, semi-autoritar poleit cu sloganuri pro-europene. Pe lângã aceastã abordare bruxellesã, existã o alta – sã spunem româneascã – promovatã politic de PSD iar instituțional de MAE. Potrivit acesteia, Bucureștiul trebuie sã sprijine politic, financiar executivul actual controlat de Plahotniuc, pentru cã acesta ar fi un guvern pro-european. În cazul organizãrii de alegeri electorale anticipate forțele pro-ruse, în frunte cu Dodon și Usatîi, ar putea veni la putere și arunca Moldova în brațele Rusiei. Acest lucru trebuie evitat cu orice preț pentru cã o guvernare pro-rusã la Chișinãu ar putea destabiliza regiunea ucraineanã Odesa, într-un context regional extrem de sensibil. Deocamdatã, președintele Iohannis și premierul Cioloș resping aceastã abordare dar în ultimele luni sunt tot mai presați de majoritatea pesedistã din Parlament pentru a trimite banii promiși de Ponta la Chișinãu. Deci, nu existã o abordare unitarã la nivelul instituțiilor românești. În ce privește poziția mea, ea a fost tot timpul mai apropiatã de cea a UE și a guvernului Cioloș decât de a PSD și MAE român. Despre cartea dvs, “Euro-falia”, aparuta acum doua saptamani la Editura Curtea Veche, spuneti ca este o pledoarie pentru formarea unei scoli de studii rusesti si euro-asiatice la Bucuresti. Care sunt argumentele pentru o astfel de scoala? E nevoie urgentã de creșterea expertizei pe spațiul ex-sovietic. Asta ar trebui sã se reflecteze în analizele militare și de intelligence, policy paper, brief paper sau revista presei cotidiene, cu care ar trebui sã-și înceapã ziua decidenții din apãrare, securitate și politicã externã. România se aflã situatã la 300 km de bazele rusești din Crimeea. România are cea mai lungã granițã dintre statele membre UE și NATO cu Ucraina, stat care se aflã practic în rãzboi cu Rusia. Dacã ne bazãm doar pe norocul nostru în istorie…. riscãm prea mult. Norocul nostru legendar, condimentat cu ceva expertizã de politicã externã și securitate ar putea face minuni. Țãrile baltice sunt mai influente decât România la Bruxelles, Washigton, Londra și Berlin atunci când se discutã dosare de securitate. Bucureștiul n-a știut sã compunã nici cu Varșovia, nici cu Sofia, nici cu Ankara, e mai degrabã izolat, cert e cã a eșuat în a promova interesele flancului sud-estic al NATO, a țãrilor riverane Mãrii Negre, la summitul de la Varșovia. O sã plãteascã cineva pentru eșecul care se prefigureazã la Varșovia? Nu cred. Demnitarii de pe Dâmbovița au exercițiul manipulãrii presei, vor gãsi câțiva jurnaliști de casã care vor lãuda “succesul” diplomației române…. Cunoașteți rețeta, cu siguranțã ați vãzut-o aplicatã și cu alte ocazii. Aceste rețele de putere, care moștenesc genele Securitãții, național comunismului agresiv, și care controleazã zona de decizie în politica externã și de apãrare sunt o mare amenințare la adresa securitãții naționale în momente de crizã globalã sau regionalã, cum este acesta, pe care-l traversãm. E o problemã de securitate naționalã sã nu lași deciziile doar pe mâna unor oameni incompetenți, corupți, pentru care micile afaceri prin Moldova sau regiunea Odessa sunt mai importante decât apãrarea flancului estic. În locul lor n-ai ce pune în loc deocamdatã pentru cã nu existã expetizã serioasã. Ai nevoie de zeci și sute de oameni. Ca sã pregãtești un expert dureazã minim cinci ani. Trimiți 500 de tineri studenți în spațiul respectiv și dupã 10 ani abia dacã ai 50 experți și academici foarte buni, cu care poți sã ieși la conferințe internaționale, și încã 50 de funcționari superiori decenți. Și încã ceva foarte important. Trebuie spart monopolul serviciilor pe dosarele estice. Calitatea precarã a deciziilor politice, ieșirile în décor ale fostului președinte Bãsescu, prostiile care apar prin presã, nu se datoreazã MAE, care n-are nici un cuvânt de spus, ci SIE și SRI care controleazã dosarele pe est de peste un deceniu. Cum apreciati lucrarile publice pe aceasta teme ale membrilor ASSN – Academia de Științe ale Securitãții Naționale? Ma rog, vorbesc de membrii pe care ii stim… Dintre numele apãrute în presã, nici unul nu are contribuții notabile pe spațiul ex-sovietic. Sunt foști diplomați ceaușiști acolo, ofițeri superiori de Securitate, acoperiți ai bãtrânei Securitãți, chiar personaje implicate în mari scandaluri de corupție, unii condamnați, alții care fac naveta la DNA…. Cei mai mulți sunt absolvenți de Drept, mai puțin de Sociologie, Istorie, Științe Politice, Relații Internaționale. Și toți sunt apropiați de PSD și UNPR, sau chiar membri în aceste douã partide. Nici nu cred cã-I intereseazã vecinãtãțile României, n-am auzit de experți autentici pe Balcani, spațiul ex-sovietic, Europa Centralã care sã rupã ușile acestei așa-zise Academii…. Ce conteazã aici nu e competența, ci accesul la acea sinecurã, de circa 3000 ron pe lunã, adicã o sumã mai mare decât salariul meu de la Universitatea din București. Acuzati in prefata cartii diletantismul “expertilor” din mass media din Romania, care scriu despre situatia din est. Deseori ei preiau stirile livrate de propaganda rusesca pur si simplu din ignoranta. Asa se ajunge ca de cele mai multe ori cititorul sau telespectatorul sa asiste la dezbateri si problematizari care nu au legatura cu realitatea. Dati-mi va rog cateva exemple de preluare fara discernamant a unor informatii dubioase. Un exemplu este în carte și nu am subliniat suficient gravitatea lui. Chiar MAE câteva sãptãmâni a plecat dupã fenta propagandei rusești, ieșind public cu diferite comunicate în care protesta fațã de un lucru care nu se întâmplase. E în prima parte a cãrții descris contextul, capitolul se intituleazã “România și criza din Ucraina, o poveste de Ilf și Petrov”. Vã invit sã-l citiți, dacã vi se pare cã exagerez cumva, promit sã-l modific sau sã-l scot cu totul la urmãtoarea ediție. Alt exemplu. Țineți minte, în contextul doborârii avionului de pasageri MH 17, au apãrut tot felul de teorii. Cea mai popularã în acele zile, plecatã din laboratoarele Kremlinului, era aceea cã ucrainenii au doborât avionul de pasageri crezând cã e avionul președintelui Rusiei, Putin, care trecuse pe acolo chipurile cu o zi mai devreme. Nu doar bunã parte din presa de la București ci chiar europarlamentari români creditau aceastã teorie. Erau poziții clar exprimate în acest sens pe rețelele sociale. Le am arhivate. Presa din România aproape cã n-a ratat niciuna dintre capcanele întinse de propaganda ruseascã în ultimii 20 de ani, mai ales pe subiectul Ucraina. Din aceastã cauzã, cartea mea se și concentreazã mai mult asupra crizei din Ucraina, de la Euro-Maidan, la anexarea Crimeei și la rãzboiul ruso-ucrainean din Donbass. Cui recomandati aceast volum? Studenților și masteranzilor mei care au și inspirat unele capitole, ziariștilor de politicã externã, analiștilor spațiului estic, militarilor interesați de campania rusã din Siria. Cu toții cred cã ar avea de câștigat de pe urma citirii acestui volum. Multe informații nu vor fi consemnate în manualele de istorie obișnuite care rezumã și reduc la esențã ca nu cumva sã ne obosim neuronii. Sunt relatãri detaliate scrise sub impactul evenimentelor. Scrise de un om care se ocupã de acest spațiu de peste 20 de ani, care a trãit acolo o perioadã mai lungã, deci cunoaște nu doar din cãrți ci și din experiențã personalã directã, care acceseazã surse din acel spațiu, în limbile rusã și ucraineanã, care predã la universitate despre spațiul euro-asiatic, deci care are probabil o oarecare competențã pe aceste subiecte. (L.P.) Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:39
Alegeri locale 2016Gorghiu, Blaga și Atanasiu au împrumutat, fiecare, PNL cu 45.000 de lei în campania electoralã
www.euractiv.ro/politic-intern/gorghiu-blaga-si-atanasiu-au-impr... Liderii PNL Alina Gorghiu ºi Vasile Blaga, dar și prim-vicepreºedintele liberal, senatorul Teodor Atanasiu, au împrumutat PNL cu câte 45.000 de lei pentru campania electoralã de la alegerile locale din 2016. Ei urmeazã sã își recupereze banii. Cei doi copreºedinþi PNL, Vasile Blaga ºi Alina Gorghiu, au împrumutat partidul, pentru campania electoralã de la alegerile locale din 5 iunie, cu câte 45.000 de lei, sumele fiind înregistrate în declaraþiile de avere ale celor doi politicieni. În declaraþiile de avere pe 2016 ale celor doi lideri liberali, la capitolul împrumuturi în nume personal, sunt înregistrate sumele de 45.000 de lei cãtre Partidul Naþional Liberal, pentru campania electoralã de la alegerile locale din 5 iunie. Și prim-vicepreºedinte al PNL, senatorul Teodor Atanasiu, a împrumutat partidul, pentru campania electoralã de la alegerile locale din 5 iunie, cu 45.000 de lei, la fel ca ºi cei doi copreºedinþi, Alina Gorghiu ºi Vasile Blaga. Dovada stã, și la el, în declarația de avere. Conform legislației, în declaraþia de avere trebuie sã fie trecute toate împrumuturile care depãºesc suma de 5.000 de euro. În luna aprilie, copreºedintele PNL Vasile Blaga declara cã variantele luate în calcul pentru finanþarea campaniei la alegerile locale sunt fie accesarea unui credit bancar, pentru care sã se gireze cu sediile, fie opțiunea ca 40 de colegi din conducere sã împrumute partidul, în condiþiile legii, urmând sã-ºi recupereze banii în octombrie-noiembrie, transmite News.ro ”Un partid pentru campania la nivel central poate cheltui 2.200.000 de lei, aproximativ 400.000 de euro”, spunea Blaga, adãugând cã partidul are douã variante pentru finanþarea campaniei, conform legislaþiei în vigoare. ”O variantã, pentru care noi am început demersurile încã de sãptãmâna trecutã pentru un împrumut la una din bãnci, nu cele de stat, pentru cã amândouã nu au dreptul sã împrumute partide, conform unei Hotãrâri de Guvern de la începutul anului, dacã nu, sã nu vã surprindã, 40 de colegi din conducerea partidului o sã împrumute, în condiþiile legii, partidul, urmând sã-ºi ia banii înapoi în octombrie-noiembrie, aºa cum spune legea, dupã ce se încheie toatã aceastã procedurã de cãtre AEP - împrumuturi pe persoanã fizicã ºi din cont”, afirma Vasile Blaga. Se pare cã liberalii au ales cea de-a doua variantã, iar cei trei lideri nu sunt singurii care au susținut financiar și au împrumutat, cu câte 45.000 de lei, PNL, pentru campania electoralã de la alegerile locale din 5 iunie. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:42
CMR,cãtre Vlad Voiculescu: Fiecare medic e un feudal pentru cã "stãpâneºte" relaþia cu pacientul sãu
www.euractiv.ro/social/cmr-catre-vlad-voiculescu-fiecare-medic-e... Colegiul Medicilor transmite ministrului Sãnãtãþii, în replica la afirmaþia potrivit cãreia sistemul de sãnãtate este “de tip feudal”, cã fiecare medic e un feudal la locul sãu de muncã, deoarece doar el poate sã stãpâneascã relaþia cu pacientul sãu. Ministrul Sãnãtãþii, Vlad Voiculescu, a declarat, recent, cã sistemul de sãnãtate din România este "o feudã de sus pânã jos, în care este vorba mai puþin despre oameni, ci despre sistem". El a comparat corupþia din sãnãtate cu "un cancer" pentru care tratamentul este chimioterapia. "Primul gând care îmi vine mie în minte când mã gândesc la sistemul de sãnãtate este feudal. Este o feudã de sus pânã jos. ªi într-un sistem feudal e mai puþin vorba despre oameni, oameni buni, oameni rãi, este vorba despre sistem”, a spus ministrul Sãnãtãþii. În replicã la aceste afirmaþii, Colegiul Medicilor din România aratã, într-o scrisoare adresatã ministrului Sãnãtãþii, cã are dreptate când vorbeºte de feudã, dar medicul este un feudal la locul sãu de muncã pentru cã încearcã sã stãpâneascã, în ciuda ingerinþelor exterioare ºi a suprareglementãrii, relaþia fundamentalã cu pacientul sãu. "Aceastã relaþie este cea care îi conferã calitatea de stãpân feudal, pentru cã numai el poate sã gestioneze aceastã relaþie”, se aratã în scrisoarea adresatã ministrului, semnatã de preºedintele CMR, Gheorghe Borcean, relateazã News.ro. CMR precizeazã cã pacienþii "se îmbolnãvesc statistic, dar se vindecã individual", iar fiecare împrejurare sau loc este o feudã, a cãrei organizare þine de modul în care medicul ºi personalul din sãnãtate gestioneazã relaþia cu pacienþii. "Da, medicul este un feudal, în mãsura în care reuºeºte sã convingã în mod individual ºi colectiv despre competenþa sa, despre calitatea ºi valoarea socialã a muncii sale, despre respectul sau ne-respectul pe care îl aratã pacienþilor sãi, despre nivelul de libertate în care îºi practicã profesia, despre faptul cã reuºeºte, în ciuda ingerinþelor exterioare, sã fie independent în practica profesiei, demosntrând cã libertatea în exerciþiul profesiei nu este un cadou pe care ºi-l asumã el însuºi ci este dovada respectului fundamental al drepturilor pacientului”, îi transmite preºedintele CMR ministrului Sãnãtãþii. Preºedintele CMR mai spune cã multe dintre atacurile "furibunde” la adresa sistemului de sãnãtate sunt "justificate de neconformitãþile economico-financiare”, dar îi atrage atenþia ministrului Sãnãtãþii cã acestea nu sunt în sarcina medicului, ci a gestiunii sistemului, uneori practicatã de cãtre medici. "Cu cât suma de bani din Fondul Naþional al Asigurãrilor de Sãnãtate este mai mare (ºi Fondul creºte în cantitate de la an la an), este în firea lucrurilor ca la acest rezervor uriaº «sã se înþepe oricare capitalist», în ideea cã oricum nu se va observa, pentru cã tot eºafodajul economico-financiar ºi politic se clãdeºte pe relaþia directã între medic ºi pacient ºi oricum aceºtia doi nu vor constata decât târziu sau niciodatã cã banii adunaþi de la pacienþi pentru plata serviciilor de sãnãtate, cãtre personalul din sãnãtate, sunt dijmuiþi de cãtre un sistem supra-normat”, precizeazã Gheorghe Borcean. Preºedintele CMR susþine cã toate aceste lucruri neconforme se petreceau ºi înainte ºi erau cunoscute de multã lume, dar acum "ies la ievealã” ºi îi cere ministrului Sãnãtãþii sã constate cã singura sursã solidã, de nãdejde, de perspectivã competentã ºi în mare parte liberã din sistem este resursa umanã. "Dacã vã manifestaþi interesul pentru destructurarea reþelelor infracþionale sau cu potenþial infracþional, dacã vã manifestaþi interesul pentru sãnãtatea naþiunii, cu respect, Domnule Ministru, vã rog sã vã detaºaþi de gândirea structuralist-politicã a unui înalt funcþionar public ºi sã vã aliaþi cu cele douã categorii fundamentale ale sistemului sanitar: personalul din sãnãtate ºi cetãþenii”, mai scrie preºedintele CMR în scrisoare. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:43
UPDATEBucurești: Explozie în zona Valea Cascadelor - 12 persoane au fost rãnite
O explozie a avut loc duminicã, în București, în zona Valea Cascadelor, Sectorul 6, în urma cãreia șase persoane s-au ales cu arsuri, a anunțat purtãtorul de cuvânt al ISU, Daniel Vasile, scrie Agerpres. UPDATE În urma incendiului, 12 persoane au fost rãnite, nouã fiind internate în spital. Unul dintre rãniþi are rãni pe aproximativ 50% din corp. La nivelul Ministerului Sãnãtãþii s-a reunit Celula de crizã. +++ Potrivit acestuia, din prima evaluare, cele șase persoane ar avea arsuri de gradul 2. Explozia, produsã la un depozit din interiorul unui târg, a fost urmatã de un incendiu, la faþa locului fiind trimise mai multe echipaje SMURD, conform Digi24. Din primele informaþii se pare cã evenimentul ar fi fost cauzat de o instalaþie improvizatã la un grãtar pentru mici ºi de la o butelie de gaz. Depozitul se aflã în interiorul unui târg de duminicã din zonã. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:45
Trei rãspunsuri, o scrisoare pierdutã ºi un proiect amânat: Analizã Strategicã a Apãrãrii
www.contributors.ro/administratie/armata/trei-raspunsuri-o-scris... Motto1: “În momentul în care primim informãri, le citim ºi ne considerãm informaþi…”. Klaus Werner Iohannis. Motto2:”Eu vreau sã rãspund pentru ce spun eu, nu pentru ce au înþeles ei!”. Anonim Am reflectat îndelung la decizia de a scrie aceste rânduri despre un subiect pe care l-am abordat sumar într-un articol scris acum douã luni{1}. Era o formã discretã de a induce nu doar specialiºtilor, dar ºi celor care nu cunosc domeniul militar, detalii despre ceea ce înseamnã Analizã Strategicã a Apãrãrii (AªA), cunoscutã în armatele occidentale cã Strategic Defence Review (SDR). Eºecul recent al României de a coagula o iniþiativa la Marea Neagrã, relevã încã o datã lipsa unui proiect robust ºi transparent care sã ofere viziune în domeniul apãrãrii. Analizã Strategicã a Apãrãrii, ar fi putut sã ofere argumente pro sau contra în legãturã cu o asemenea iniþiativa regionalã. Iatã de ce am decis cã trebuie sã public acest text în speranþa cã decidenþii acestei þãri, politicieni ºi militari, vor reconsidera acest proiect vital pentru România. Începând cu 16 decembrie 2015, imediat dupã instalarea actualului guvern, am crezut cã este momentul pentru „resuscitarea” acestui demers pe care l-am menþionat ºi într-un articol din 2009, în care subliniam: „Acum este necesarã iniþierea procesului de analizã strategicã a apãrãrii. (….) O asemenea analizã strategicã nu s-a fãcut niciodatã pentru Armata României, deºi finalizarea ei ar permite atât evaluarea capacitãþii sale de lupta, cât ºi formularea de opþiuni cu propuneri pentru decidentul politic”{2}. Generalul Mihail Popescu a fost singurul ºef SMG, de dupã 1990, care a înþeles ºi ºi-a asumat declanºarea ASA, cu consultanþã americanã, fãrã ca opþiunile rezultate sã fie materializate într-un proiect de anvergura de modernizare a armatei. De aceea, la trecerea în rezervã a spus: „Reforma Armatei României, s-a oprit la restructurare”. În continuare, voi insera doar ceea ce a fost relevant în rãspunsurile pe care le-am primit de la cei cãrora m-am adresat, astfel: 1. Ministerul Apãrãrii Naþionale: “…analiza a fost un proces, nu un document care sã poarte aceastã denumire”. Eu am înþeles cã, în situaþia în care alþii au o idee bunã, dar este pusã în practicã româneºte, avem de-a face, în realitate, cu o idee foarte proastã. Marea Britanie, Georgia ºi SUA, pot sã publice ASA on line, iar noi, nu! De ce? Rãspund eu: pentru cã în armata României nu s-a fãcut ASA, dupa reguli transparente. 2. Guvernul României: în discursul primului ministru, la Bilanþul de la MapN, de anul acesta, a spus: „Va fi, de altfel, nevoie de creºterea pe mai departe a capacitãþii operaþionale a Armatei României coroborat cu alocarea fondurilor necesare pentru înzestrare, inclusiv cu echipamente majore. Ȋn materializarea acestei prioritãþi a Ministerului Apãrãrii Naþionale s-ar putea avea în vedere o revizuire strategicã a apãrãrii – menþionatã, de altfel, în raport, (…..)”. In primul rand, primul ministru recunoaste indirect ca nu s-a facut ASA, iar in al doilea rand, de la acel moment al declaraþiei au trecut 5 luni fãrã sã se iniþieze ASA. 3. De la Preºedinþia României, am primit urmãtorul rãspuns, pe care îl reproduc aºa cum mi-a fost trimis pe email: „Petiþia nr.9262 Datã: 16-05 Domnule Iordache Olaru, Referitor la scrisoarea dumneavoastrã, adresatã Preºedintelui României, domnul Klaus Iohannis, ºi înregistratã în cadrul Departamentului Securitãþii Naþionale cu nr. DSN/650/11.05.2016, prin care transmiteþi argumente ºi propuneri de începere a Analizei Strategice a Apãrãrii, va comunicãm urmãtoarele: Revizuirea strategicã a apãrãrii este un proces politico-militar de analizã ºi evaluare, prin care se fundamenteazã luarea deciziilor în domeniul apãrãrii ºi îndeplinirea obiectivelor stabilite, pe baza unei analize pragmatice ºi realiste a rolului forþelor armate în contextul specific al mediului de securitate, care în prezent este marcat de schimbãri profunde ºi complexe. Acest proces a fost prevãzut în Programul de guvernare 2012-2016 ºi s-a desfãºurat în Ministerul Apãrãrii Naþionale, aºa cum rezultã ºi din cartea albã a apãrãrii, aprobatã de Parlamentul României în ºedinþa din 11.04.2016. Procesul de revizuire strategicã a apãrãrii este un proces perfectibil ºi cã atare va mulþumim pentru sugestiile fãcute, urmând cã acestea sã fie analizate ºi valorificate în mod corespunzãtor, în funcþie de utilitatea lor”. Formã ºi conþinutul acestui rãspuns prefer sã fie comentate de cititorii acestui articol. 4. A patra scrisoare a fost adresatã ºefului Statului Major General. Generalul cu cea mai mare funcþie militarã din armata românã, cu „nisip pe epoleþi”, având cursuri, inclusiv în SUA, nu mi-a rãspuns si am considerat ca a fost pierduta. Daca totusi a citit-o, pot înþelege din lipsa de reacþie cã nu doreºte Analizã Strategicã a Apãrãrii. Indiferent de motivele tãcerii generalului, el ar trebui sã ne spunã dacã armata „funcþioneazã aproape în regim de avarie”{3} ºi dacã doar „40 la sutã din capabilitãþile militare sunt în stare de lupta”, aºa cum afirmã ministrul Oprea. Ar trebui sã ne mai spunã dacã este adevãrat cã armata „este dotatã la nivel de muzeu”{4}, aºa cum spunea ministrul Sebastian Vlãdescu, dacã România este „umilitã” aºa cum spunea preºedintele Bãsescu pentru cã nu-ºi poate face poliþia aerianã {5} ºi…. dacã toate acestea sunt reale, ar trebui sã ne spunã care este proiectul strategic pe care îl are în mandatul sau. Eu, ca fost militar, decriptez astfel aceste mesaje: bugetul de „avarie” a dus la încetinirea operaþionalizãrii structurilor cu consecinþe în compromiterea obiectivelor asumate faþã de Alianþa ºi cã armata României contabilizeazã, în dreptul rãmânerilor în urmã la obiectivele forþei, sume în euro cu foarte multe zerouri. Mai înþeleg, cã România a aderat la NATO nu doar pentru avantajele pe care le conferã calitatea de aliat. Integrarea va dura încã ani buni, iar acest proces necesitã eforturi financiare ºi umane considerabile dar si responsabilitate.. Al cui este eºecul? În primul rând, al clasei politice în integrum, pentru cã nu a fost interesatã sã afle care sunt adevãratele probleme ale armatei ºi care sunt soluþiile. În al doilea rând, este ºi vina actualului ºef al apãrãrii, pentru cã „tace ºi înghite” ºi nu spune care este adevãrul în legãturã cu afirmaþiile politicienilor. ªeful apãrãrii ar avea ceva de învãþat de la un general norvegian care, recent, a fost recompensat cu o importantã suma importantã de bani de cãtre un NGO, pentru cã a declarat public aspecte legate de subfinanþarea armatei, de capabilitãþile învechite ºi alte probleme critice legate de instruirea trupei {6}. În România, în 2002, generalul Mihail Popescu, pentru afirmaþia „m-am sãturat sã stau cu cãciulã în mâna sã cer bani pentru armata”, nu a fost recompensat, a fost chemat sã dea explicaþii la mai marii þãrii de atunci, dar a fost singurul ºef SMG care ºi-a asumat adevãruri pe care politicienii nu vor sã le recunoascã sau sã ºi le asume{7}. Faptul cã Secretarul general al NATO a declarat recent cã NATO se confruntã „cu o situaþie dificilã a securitãþii”{8}, cã Danemarca a decis sã cumpere 27 avioane F 35, cã SUA a hotãrât sã aloce 3,7 milioane de dolari în beneficiul apãrãrii þãrilor din estul Europei, iar NATO va desfãºura 4 batalioane pentru a suplini lipsa de mijloacelor performante la flancul de est al Alianþei, toate acestea ar trebui sã ne determine sã fim responsabili ºi sã adoptãm un proiect credibil ºi rezonabil pentru apãrarea þãrii. κi mai aminteºte cineva de promisiunea noastrã pentru perioada 2004-2008, cã armata va beneficia de 2,38 la sutã din PIB pentru apãrare, dar ºi de faptul cã tot noi spuneam cã vom fi un aliat de nãdejde în aceastã zona a Europei? Ei bine, eu îmi amintesc de aceste promisiuni dar pe care acum le consider minciuni. Cred ºi acum, în rezervã fiind, cã declanºarea Analizei Strategice a Apãrãrii/SDR (Strategic Defence Review) ar fi semnalul pe care actuala guvernare poate sã îl dea pentru o abordare curajoasã ºi realistã a problemelor multiple cu care se confruntã armata. Armate moderne din Europa plãtesc instituþii neutre pentru asemenea analize, pe care le pun ºi la dispoziþia contribuabilului {9}{10}. Fãrã un asemenea proiect, se va continuã irosirea puþinelor resurse financiare pe programe nerelevante, fãrã impact în ceea ce priveºte capacitatea de apãrare a þãrii, din cauza lipsei unei viziuni, a unui proiect credibil, etapizat ºi transparent de modernizare pe baza de studii ºi resurse rezonabile. Recentul bilanþ al ministrului apãrãrii, la 6 luni de la preluarea mandatului, demonstreazã cã la apãrare se improvizeazã, inclusiv din raþiuni de imagine. Cât timp se amânã acest demers pot suspecta cã, inclusiv actualului guvern, îi este teamã de rezultatul pe care analizã l-ar putea oferi. În continuare, va propun spre lecturã un extras dintr-un document din fondul Serviciului Istoric al Marelui Stat Major, elaborat în 1934 de cãtre generalul Ion Antonescu, în care este prezentatã starea armatei: „Armata este, cum se ºtie cã este, din cauza: – haosului pe care l-a produs prin legislaþia numeroasã‚ improvizatã ºi nearmonizatã, rãu studiatã ºi rãu aplicatã; – hidrocefaliei; – birocraþiei, care s-a dezvoltat ºi continuã sã se dezvolte în detrimentul corpului principal al oºtirii; – servituþilor, care i-au supt toatã seva ºi care au sporit ºi sporesc continuu în detrimentul armatei, pe care se sprijinã‚ cu adevãrat apãrarea naþionalã ºi care astãzi primeºte resturile ºi chiar deºeurile naþiunii; – bugetului rãu studiat ºi rãu aplicat; – lipsei unui plan precis de ansamblu al pregãtirii statului pentru apãrarea lui; – lipsei unui plan propriu de organizare, de dotare, de încadrare ºi de pregãtire de rãzboi, adaptat condiþiilor generale, nevoilor ºi posibilitãþilor actuale; – lipsei continuitãþii în toate ramurile de activitate care privesc direct ºi indirect, apãrarea de astãzi ºi de mâine a statului. Din aceste cauze, schiþate numai în liniile lor generale, toate sacrificiile materiale fãcute, de la rãzboi, de stat cu armata; tot timpul pierdut de cetãþeni, în instituþii militare, în timpul serviciului lor sub drapel; toate energiile consumate, pe toatã scarã, de la soldat la general, pot fi trecute în bilanþul general al statului, total la capitolul pierderii de timp, de bani,de energii ºi de bune intenþii, când ºi unde au fost. Þarã este astãzi într-o totalã imposibilitate de a se aparã, dacã va fi atacatã. Armata ei este complet dezarmatã, pseudo-instruitã ºi demoralizatã. Dacã va fi chematã în situaþia de astãzi sã apere frontierele, va fi, cu toate sacrificiile de vieþi care se vor face – ºi vor fi pe cât de numeroase pe atât de inutile – un dezastru militar unic în istoria popoarelor. Dupã el va urma cu siguranþã la scurt, foarte scurt interval de timp, dezastrul social ºi politic care ne va costã nu numai graniþele României Mari, dar ne va duce chiar în situaþia de a nu ne putea opri nici la acelea ale României de la 1916. Situaþia este cunoscutã. Se pot gãsi în aceastã þarã oameni conºtienþi, care sã nu fie îngrijoraþi? ªi care sã nu se întrebe în fiecare zi, ºi de mai multe ori pe zi, cu inima strânsã ºi cu fruntea încreþitã, ce ne facem dacã ne surprind evenimentele în halul ºi în haosul de astãzi? Cohorta lor este nenumãratã ºi întreabã, au dreptul sã întrebe, ºi la ziua judecãþii supreme vor întreba: ce au fãcut atâþia ani de zile conducãtorii? Rãspund eu. S-au certat, au discutat, au fãcut, rând pe rând, proiecte peste proiecte ºi cu aceeaºi uºurinþã cu care le-au fãcut unii, cu aceeaºi uºurinþã le-au rupt alþii; s-au acuzat ºi continuã sã se acuze reciproc de nepricepere, de necinste, de rea credinþã etc…. Vrem sã evitãm finalul tragediei… Dacã o facem imediat, avem putinþã, sper eu, de redresare. Nu trebuie pentru aceastã bani aºa mulþi cum s-a spus ºi nici numai bani, fiindcã oricâti am avea, cu sistemul actual de întrebuinþare a lor, vom ajunge matematic unde simþim cu toþii cã mergem: la dezastru. Pe lângã bani trebuie: • o voinþã fermã conducãtoare; • un plan clar, complet ºi metodic de refacere; • continuitate ºi energie în aplicarea lui; • înlãturarea, cu biciul ºi fãrã milã a farsorilor, a fait-neantilor ºi a prevaricatorilor care, ridicându-se la treptele de conducere prin alte mijloace decât acelea pe care le da trecutul, meritul ºi muncã lor, n-au fãcut decât sã anihileze acþiunea celor animaþi, desigur foarte mulþi, de alte sentimente, dotaþi cu alte calitãþi ºi în plus apþi de o muncã încordatã, modestã, dezinteresatã ºi discretã”. NOTÃ: Studiul integral din care am extras fragmentul de mai sus a apãrut la Atelierele Grafice ,,Flacãra”, Societate Anonimã, Bucureºti, 1913 ºi este reprodus ºi în O istorie a structurii centrale de Personal a Armatei Române 1862-1947, Bucureºti, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, 2006, pp. 134-150, scrisã de general locotenent (r) Ion Gurgu, locotenent colonel dr. Sergiu Balanovici, Vasilicã Manea. Afirm cã nimeni nu va fi vinovat, dar toþi vom fi responsabili, inclusiv cei care mi-au rãspuns sau nu mi-au rãspuns la scrisori, dacã actuala stare a armatei seamãnã cu concluziile de mai sus. Nu am nicio miza ºi nicio aºteptare legatã de acest articol. În afarã de faptul cã unii interesaþi de subiect ar gãsi ceva util, în rest autismul celor care ar putea sã facã ceva îmi este cunoscut. Nu sunt dezamãgit, am dorit doar sã nu privesc ºi sã aºtept anchilozat schimbãrile pe care eu însumi nu le-am putut face. De altfel, oricine îmi poate reproºa asta: „De ce n-ai fãcut-o tu ºi dai din gurã sã o facã alþii? Facem ºi noi ce putem în condiþiile perpetuate de-a lungul deceniilor de neputinþã româneascã.” Iordache Olaru NB. In speranta ca vor fi cititori care doresc sa stie mai multe despre Analiza Strategica a Apararii, prezint in continuare cateva argumente pentru initierea ASA, astfel: 1. Indiferent dacã se face sau nu ASA, se pune o întrebare legitimã: este Armata României cu actualã structura de forþe pregãtitã sã îndeplineascã misiunile încredinþate potrivit cu riscurile, ameninþãrile ºi vulnerabilitãþile în evoluþie pe plan regional ºi global? Comentariul 1: ASA este o trecere în revista a apãrãrii naþionale, fãcutã cu metode ºtiinþifice, de cãtre specialiºti cu expertize în domenii complementare, pentru a determina în ce mãsurã forþele armate, inclusiv jandarmii ºi alte forþe care participã la apãrarea þãrii, sunt înzestrate, încadrate, antrenate ºi gata în orice moment pentru a duce la îndeplinire misiunile, potrivit cu scenariile conflictelor cele mai probabile. Dacã în urmã analizei, rãspunsul este DA, atunci ceea ce existã este suficient ºi nu e nevoie decât de menþinerea capacitãþilor existente. Dacã rãspunsul este NU, atunci trebuie identificatã o altã structura de forþe, care elimina limitele celei existente. Comentariul 2: ASA poate oferi rãspuns la întrebãrile legate de misiunile care nu pot fi îndeplinite, sau în ce procent sunt îndeplinite, ce impact au riscurile ºi vulnerabilitãþile identificate, cum ar putea fi eliminate sau diminuate, care ar putea fi contribuþia aliaþilor, ce alte mãsuri de naturã militarã, diplomaticã sau economicã ar putea aduce la nivel optim capabilitãþile armatei dar ºi ale altor structuri din sistemul de apãrare a þãrii pentru ca România sã fie apãratã. Concluzie: ASA este singurã cale de a informa liderii politici despre tipurile de misiuni corespunzãtoare riscurilor identificate, urmând cã aceºtia sã decidã ºi sã distingã între ceea ce se doresc ºi ceea ce se poate în termeni de capabilitãþi, personal ºi resurse. De retinut: ASA nu este un instrument care rezolva probleme, ci o cale care propune solutii. 2. Pânã în prezent la procesul de analizã a apãrãrii au participat numai specialiºti din structurile centrale ale MapN, categoriilor de forþe ale armatei ºi comandamentelor cu responsabilitãþi în domeniul planificãrii apãrãrii (fapt confirmat in scrisoarea pe care am primit-o de la MapN). Comentariul 1: Din experienþa statelor occidentale la procesul ASA/SDR, am dedus cã la ASA ar trebui sã mai participe ºi reprezentanþi de la: - Secretariatul General al Guvernului; - MAE; - Ministerul Economiei; - Ministerul Finanþelor; - MAI, SRI, STS; SIE, SPP; - CSAT; - Comisiile de apãrare din Parlament; - Centrele de cercetare, reprezentanti ai industriei de armament ºi echipament militar; - experþi în resurse umane, institute; - reprezentanþi ai asociaþiilor militarilor în rezervã, diplomaþi, etc. Spre exemplu, analiza britanica, a beneficiat de peste 2000 de propuneri venite din medii, altele decât cel militar{9}. Comentariul 2: Având în vedere cã þãri cu tradiþie în domeniu încã perfecþioneazã acest proces, angajarea unui contractor strãin, cu expertizã pe acest domeniu, ar putea fi garanþia cã rezultatele nu vor fi viciate ºi cã, impreuna cu expertii romani, vor prezenþa situaþia realã ºi opþiunile adecvate momentului. Comentariul 3. De ce e nevoie ca ASA/SDR sã cuprindã toate structurile cu atribuþii de securitate, menþionate mai sus? Rãspuns: pentru cã au potenþial acþional (în sens militar) care poate fi valoare adãugatã la identificarea riscurilor, pericolelor, ameninþãrilor ºi vulnerabilitãþilor care pot genera misiunile, dar pot participa la efortul dus de forþele militare. De exemplu, în scenarii asimetrice cum ar fi terorism, atacuri cibernetice, criza emigranþilor, razboi hibrid sau în caz de dezastre, structurile de informaþii sau parte din structurile din subordinea MAI au un rol specific, relevant ºi complementar celor care sunt în subordinea MApN. Concluzie: Dacã s-a fãcut o ASA doar de cãtre cei din MApN, ea nu a fost urmare a unei decizii politice la nivelul Guvernului României sau Preºedinþiei. În situaþia în care se doreºte o analizã transparenþã care sã potenþeze controlul democratic asupra organismului militar, conducerea procesului ASA trebuie asumatã responsabil ºi cu fermitate de Secretariatul General al Guvernului sau CSAT ºi nu cum greºit s-a procedat pânã acum, numai de cãtre militarii ºi civilii din ministerul apãrãrii. Numai procedând astfel, la finalul procesului de analizã, decidentul politic, dar ºi contribuabilul vor ºti în mod real ºi transparent dacã întregul potenþial existent (în interiorul ºi în exteriorul MApN) e folosit eficient sau nu, ºi dacã nu, care sunt mãsurile ºi costurile asociate. 4. Din surse deschise se cunoaºte cã structura de forþe a armatei române are aproximativ 70.000 de militari ºi 14.000 de civili. În ciuda promisiunilor cã armata va primi 2,38 din PIB, pentru perioada 2004-2008, aceasta a primit anual sume cu mult inferioare acestei cifre, ceea ce a dus la afirmaþii cum ar fi “armata este dotatã la nivel de muzeu” sau “armata funcþioneazã la nivel de avarie”, avansandu-se ºi un procent de 40 la sutã. Este evident cã procentul de 2 la sutã nu poate satisface nevoile actualei structuri de forþe ºi nici misiunile pe care ar trebui sã le îndeplineascã, în condiþiile în care aproape 70 la sutã din buget reprezintã cheltuieli pentru personal. Comentariul 1. Este posibil cã procesul de analizã sã ajungã la o varianta de structura de forþe inferioarã celei existente în prezent, care ar putea fi satisfãcãtor susþinutã financiar cu actualul buget. Problema este cã, chiar la o structura mai micã, s-ar putea ca procentul necesar din PIB sã fie cu mult mai mare de 2 la sutã, situaþie în care susþinerea financiarã va fi o restricþie la performanþã. Prin comparaþie cu bugetul Olandei, de 7,5 miliarde de euro pentru o structura a forþei de 46.000 de oameni, concluzia este cã actualã structura de forþe a Armatei României este supradimensionatã în raport cu posibilitãþile de susþinere financiarã ale României. De asemenea, trebuie menþionat cã, în ultimii 10 ani, majoritatea armatelor occidentale ºi-au redus atât efectivele, cât ºi bugetele. România a redus drastic bugetul si nesemnificativ efectivele, cu efecte vizibile în planul precaritãþii asigurãrii rezonabile a resurselor necesare îndeplinirii misiunilor ºi asigurãrii achiziþiilor. 5. MApN a iniþiat, în ultima perioada, câteva acþiuni care vizeazã, printre altele, si transformarea Statului Major General în Defence Staff, specific armatelor occidentale, care este mai suplu, mai puþin birocratic ºi mai eficient. Este evident cã aceste transformãri trebuie sã aibã în vedere reforma de ansamblu a ministerului apãrãrii. Atât la nivel SMG, cât ºi la nivel minister, existã o super birocraþie, se produc nepermis de multe hãrtii care nu genereazã securitate ºi capabilitãþi, ci insecuritate. NOTE _____________ {1}www.contributors.ro/editorial/bilan%C8%9Bul-de-la-mapn-%C8%99i-n... {2}militar.infomondo.ro/opinii/umilirea-armatei-nationale-scrisoare... {3}www.hotnews.ro/stiri-esential-7169805-ministrul-apararii-armata-... {4}www.bursa.ro/cu-exceptia-catorva-unitati-armata-romana-este-dota... {5} www.aviatiamagazin.com/headline/nato-va-face-politie-aeriana-pe-... {6}www.dagbladet.no/2016/05/10/kultur/politikk/forsvar/fritt_ord/fr... {7} www.resboiu.ro/generalul-mihail-popescu-s-a-retras-in-walhalla/ {8}[www.realitatea.net/secretarul-general-al-nato-apel-urgent-la-ali... {9}adevarul.ro/news/politica/cum-evaluarea-apararii-nationale-uk-1_... {10}https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_... Raporteaza abuz de limbaj
|
|
sunt_al_naibii 3127 mesaje Membru din: 7/08/2010 |
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 15:47
Care sunt noile servicii medicale decontate de care vom beneficia de la 1 iulie RMN de sani, obturatii dentare, proteze de gamba si de deget pentru copii, consultatii stomatologice pentru minori o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent sunt doar cateva dintre noile servicii decontate prin contractul-cadru din sanatate care intra in vigoare de la 1 iulie. Vezi mai jos in prezentarea pregatita in colaborare cu News.ro, ce alte noi servicii vor intra in noul contract-cadru, dar si de ce ramuri medicale apartin. Deschide prezentarea Care sunt noile servicii medicale decontate de care vom beneficia de la 1 iulie CNAS Social Pentru asistenta medicala primara Pentru asistenta medicala ambulatorie - clinica de specialitate Pentru medicina dentara Pentru asistenta medicala ambulatorie paraclinica Pentru asistenta medicala spitaliceasca Pentru farmacii Asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS ← → Mai multe despre sanatate, servicii, medicale, gratuite, decontate, contract cadru, 1 iulie Deschide prezentarea » www.9am.ro/top/Social/293766/care-sunt-noile-servicii-medicale-d... Raporteaza abuz de limbaj
Numai persoanele care se smulg din atracția sferelor
mistico-religioase sãlbatice pot ajunge la
inspiratia, ocrotirea și ajutorul Adevãratului Dumnezeu--------"Dragostea infinitã este singurul ADEVÃR ... orice altceva este o iluzie."
- David Icke-----http://youtu.be/s8P7Eitg9cs-------chiar daca un om este ingenuncheat ...dar inca mai are spiritul si constiinta treze...acel om este liber....
|
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 16:13
asta fiind un fel de trecere-n revista a evenimentelor proaspete, iti zic mersic ! Dumnezeu sa-l odihneasca pe dl. Berindei ! ....dar si pe DNA.ul Monicai Macovei care , prin unii care fac "justitie" acolo , da dovada de coruptie la fel de mare ca si cei pe care-i ancheteaza ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 19 Iunie 2016, ora 21:51
|
|
|
|

Ne-o furam si de la Albania si mer'em acasa! PAcat de sufletele românesti dezamagite , nu-i asa? Poi se poa', mai baieti, mai! Ia, cu chishoru' pe loabda/minge, nu ma determinati sa aleg sa dorm in loc sa ma uit lameciurile voastre! Apoi invingatori sunteti ori ... cizme, bre?
dar , de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere, asa ca ma duc sa-mi iau o cana de cafea si sa pun pe masa niste zmeura cu zaharul facut , deja, sirop si e asa de buna ca abia ma pot abtine sa nu pun castronul la gura ca sa i-l sorb .....
immmmm
nu zmeura, nu inghetata, ca sa stiti
Pe mine m-a asteptat madam Black numai cu exceptii de la regim, inclusiv clatiteeee!!!!!
este ca nu-i NICAIERI ca acasa ?