Info
x
Cafenea cu aroma virtuala
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 26 August 2013, ora 16:56
De la: Corina_Petre_1, la data 2013-08-26 16:30:25... sunt doar legume! :) interesanta reteta , dar nu tu morcov taiat rondele....nu te o boaba de mazare....o pastaie de fasule verde ? ma dau circotasa, dar prea mult ulei ....si ce Dumnezeu cauta usturoiul si atita verdeata-n ghiveciul de legume, ca sa nu zic de ceapa ?....ii schimba tot gustul, na si ori e ghiveci, ori ce-i asta ?!
|
|
Corina_Petre_1 428 mesaje Membru din: 28/01/2013 |
Postat pe: 26 August 2013, ora 17:15
Nu e tocmai ghiveci :). Grecii si italienii sunt ceva mai priceputi decat noi la mancarurile cu legume. Motivul este bineinteles clima. Iar noi nu prea suntem consumatori de verdeturi asa cum sunt mediteraneenii. Tu cat de des folosesti oregano si busuioc? Dar menta? Este drept menta trebuie pusa in cantitati cuminti pt ca este f puternica. Cred ca verdeata de baza a romanului e leusteanul, dar mai sunt o gramada de minuni pe care le ignora pentru simplu fapt ca nu e obisnuit cu ele. Bunica-mea n-a vrut sa auda multa vreme de busuioc in mancare: "ala e pt biserica, de pus sub perna sau pt ceai!"
Morcovii sunt bineveniti in reteta asta. Mazarea nu mi se pare ca se asorteaza nici ca gust si nici ca textura/consistenta. Si nici fasolea verde. Iar ceapa nu este asa de multa, mai ales ca nu este prajita, ci coapta. Cat despre usturoi... eu una nu sunt fan deloc. Urasc usturoiul pus in exces de nu mai simti gustul mancarii. Numai ca aici e altceva. Fiind la cuptor, jumatate intreg, jumatate tocat f marunt, fie se topeste in parte si devine dulce, fara nici un pic de agresivitate. Doar un parfum usor. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Doruleatza 2631 mesaje Membru din: 1/09/2012 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 26 August 2013, ora 18:20
De la: Corina_Petre_1, la data 2013-08-26 16:30:25... sunt doar legume! :) Ba nu! E un adevarat poem... o oda adusa ghiveciului, menita sa-mi kilareasca papilele gustative de pofta!
Raporteaza abuz de limbaj
Doruletz
|
|
Black_Friday_ 4276 mesaje Membru din: 23/08/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 26 August 2013, ora 18:48
De la: daniela_, la data 2013-08-26 07:27:08De la: gabigabi2, la data 2013-08-26 07:18:43ehhhh, unii sunt la mare, la soare ,la visichi-n pahare ....e bine ! asa o fi si pe lumea ailalta , unii cu munca si altii cu distractia ? sau o sa fie viceversa ?lasa ca munca innobileaza pe om Asa este! Si pe regii si imparatii rrrrrtiganilor tot munca i-a innobilat!
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 19:02
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 07:46:57De la: gabigabi2, la data 2013-08-26 07:18:43ehhhh, unii sunt la mare, la soare ,la visichi-n pahare ....e bine ! asa o fi si pe lumea ailalta , unii cu munca si altii cu distractia ? sau o sa fie viceversa ? Facem schimb? Ma sacrific eu si te scap de supliciu. O sa sufar atunci cand pe mine ma vor trezi sirenele din somn, iar pe tine trilurile tuturor ambulantelor, masinilor de pompieri, a soferilor nervosi care isi gasesc ocupate locurile de parcare, a motociclistilor dementi care isi tureaza motoarele la maxim...Ca bonus, o sa te imbete briza prafoasa a Bucurestiului.
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 19:19
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 19:02:17 Da' di ce crezi matali ca eu n-am ambulante, pompieri, bikeri rebeli, soferi nervosi si lipsa locuri de parcare? Am di tati! Si pe deasupra!!! Da' am putea incerca o tura, ca sa apreciem mai mult ce avem...
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 19:40
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 19:19:42De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 19:02:17 Iti las si unditele si lansetele mele. Mie nu o sa imi mai trebuiasca pentru ca o sa ma fac siren, in locul tau. Un siren cu mustata, care o sa ademeneasca fetele de la tarmul marii. Moartea pasiunii...
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 19:48
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 19:40:22 Ei, lasa, nu te mai alinta! Mai moartea pasiunii decat eram eu balena, n-ai cum sa fii!!!
Doruletz
|
|
|
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 19:56
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 19:48:54De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 19:40:22 Respectele mele daca ai reusit sa tii cura de slabire. La mine nu are efect.
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:02
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 19:56:31 N-am nici un merit! Am fost nevoita...
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:06
Frumos a fost cand m-a vazut domnul Doruletz dupa 8 luni si 25 de kile si n-a avut nici o reactie...
Revoltata, il intreb: Tu nu vezi nimic care sa-ti atraga atentia???? La care el mi-a raspuns timid: Ti-ai schimbat cumva culoarea parului?
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:25
De la: gabigabi2, la data 2013-08-26 16:56:35De la: Corina_Petre_1, la data 2013-08-26 16:30:25... sunt doar legume! :) Gabi, nu stiu ce ghiveci or manca italienii, ca prin restaurantele lor nu am vazut decat prostiile alea barbare, paste si pizza. Mai bine ia si noteaza reteta asta si fa-i lui don' Neloo. Tu, mai rarut, ca si mine de altfel, dar noi ne saturam doar preparand minunatiile astea. GHIVECI MÃCELÃRESC - Radu Anton Roman Mâncãricã de zahana și de varã-toamnã, s-a nãscut probabil lângã ospãtãria murdarã a unei piețe și a unui obor de tãiere a animalelor . Carnea, mai toatã, e „cãzãturã“ și mãruntaie, adicã, ce mai, rãmãșițe pe care nu le cumpãrã nici slujbașii, darmite boierii (e interesant cã multe din marile rețete românești – și nu numai, dacã ați umblat prin lume – provin din mãcelãrii și cherhanale, din birturi populare, unde se gãtea tot ce rãmânea, tot ce nu se vânduse dupã o zi de negoț). Și ar fi poate amuzant sã ne imaginãm ucenicul obosit și flãmând, trimis de meșterul casap sãtul de carne și numai carne, sã caute prin piațã – într -o searã de august – sã adune de pe tarabe ce o gãsi și i-or da oltenii. Sunt tot felul de verzituri pe lângã cobilițe, e o varã bogatã, prețurile sunt mici, așa cã un fel de mizerie vegetalã suculentã și perfect recuperabilã dar fãrã valoare zace abandonatã, rostogolitã în rigole. Tot ce au dat deoparte servitoarele unguroaice mânate de doamna sã facã piața, mai ales rãscopturile puțin înmuiate, roșii, vinete, dovlecei, ardei – cele ce fac deliciul fierturilor – ajung în ceaunul afumat și unsuros al mãcelãriei, lângã zecile de „cãzãturi“, de bucãțele de carne și mai grase și mai slabe, rãmase din tãieturi prea lar gi sau prea hapsâne. Fierbe o noapte, vegheat de ucenicul somnoros, chinuit, sub primejdie de moarte, sã primeneascã covãțile și podele sângerate, sã curețe cu sare butucii, sã ascute pânã sclipesc bãrdițele și cuțitele. Vin dis-de-dimineațã nebunii orașului, artiști beți și beizadele zãpãcite, dandys firoscoși și cheflii din lumea bunã, podãrese și curve de lux, se înghesuie sã mãnânce, cu prostimea laolaltã, o lucrare mãiastrã și sã o facã, iatã, celebrã. • 250 g piept de vitã • 150 g piept de porc • 250 g momițe vițe l• 250 g mãduvioare • 250 g gât berbecuț (sau alte „cãzãturi“ de la aceste animale) • 200 g mãduvã de os mare • 150 g unturã de la rinichi • 600 g cartofi • 400 g morcovi • 1 țelinã • 1 conopidã mijlocie • 1 vânãtã potrivitã• 1 varzã micã • 2 dovlecei • 5 ardei grași • 2 fire praz • 1 gulioarã • 2 cepe mari • 300 ml bulion roșii • 500 g fasole verde • 500 g mazãre verde • sare, piper , dupã gust • 1 kg roșii • 250 ml vin alb • câte 1 legãturã frunze țelinã, mãrar , pãtrunjel • Se pun la fiert fasolea verde și mazãrea • Carnea; momițele și mãduvioarele se taie îmbucãturi mari și se sãreazã, pipereazã • Se toacã mãrunt verdeața • Se încinge untura într -o tigaie mare, de neam prost, cum se zice, și se rumenește ușor carnea (acoperitã, sã se și înmoaie) • Gulioara, cartofii, morcovii, țelina, prazul, ceapa se curãțã • Se taie bucãți de-o gurã cartofii, morcovii, țelina, prazul, conopida, vânãta, varza, dovleceii, ardeii, gulioarele • Se toacã mãrunt ceapa • Se scoate carnea într -un vas, se acoperã • Se pun la cãlit, în aceeași unturã, vegetalele: cartofii, morcovii, țelina, prazul, conopida, vânãta, varza, dovleceii, ardeii grași, gulioara cam un sfert de orã, sã ia gust • Se scoate zarzavatul, se dã deoparte, se mai toarnã unturã • Se pune ceapa la cãlit; când s-a îngãlbenit se stinge cu bulion de roșii și se potrivește de sare și piper pentru toatã mâncarea • Se amestecã fasolea și mazãrea fierte cu restul de legume • Ceaunul primește mai întâi, frumos așezate, o jumãtate din legume • Acum se așazã carnea, momițele și mãduvioarele, presãrate cu bucãți de mãduvã grasã • Se acoperã cu restul de legume, se toarnã ceapa cu sosul de roșii • Se presarã verdeața tocatã • Se așterne un capac de jumãtãți de roșii, așezate cu miezul în jos • Se dã pe plitã, sã clocoteascã o datã, apoi se lasã – în cuptorul cu foc mic – spre douã ore • Mâncarea trebuie sã scadã bine de tot, dar n-are voie sã se ardã nici pe dedesupt nici pe deasupra (de aia e așa de grasã) deci trebuie vegheat și strunit focul • Când mai e un pic mai mult de sfert de orã pânã-i ghiveciul gata, se pune vinul la-ncãlzit câteva minute, apoi se toarnã peste lucrare, fãcând-o capodoperã Taine : O modernizare obligatorie a fãcut, în timp, ca untura mãcelarului sã fie înlocuitã cu untdelemnul mãslinarului (pentru cine-și permite), a eliminate mãduva, ba chiar și toatã carnea grasã, lãsând ceaunului numai cãrnița macrã. De ce nu? Vasele de Jena și cu teflon fac sã scadã mâncarea fãrã sã se ardã, așa cã nu mai e mare nevoie de așa multã grãsime. Mai mult, unii au ajuns sã degreseze la sfârșit toatã chestia, pentru a o face și mai digerabilã. Oare ce beau ei, craii, tolãniți pe butucii lustruiți din fața crâșmei, cu coatele îngropate în scândurile groase ale mesei, înfulecând fapta deasã a casapului, înmuind în sos bucãți de pâine neagrã? Ce le turna, pe doi bani buni, stãpânul locului, în cãnile de lut? Un Roze de Mehedinți , pentru cã sigur suntem în sud - ghiveciul a vorbit ! – deci un vinuleț acid și onest ar putea fi la locul lui? Un Berbecel de Greaca ? Un Parmac de Cãlãrași ? Toate sunt întru câtva istorie, pentru cã cineva le-a abandonat, nu demult, într -un cimitir discret și depãrtat al vinurilor românești, gospodãriile țãrãnești de pe malul Dunãrii (dar nu numai!) Vițe vechi, unicate mondiale, dupã o viațã înfloritoare de sute și sute de ani, abia mai pâlpâie amorțit pe lângã garduri mãrunte în toatã România. Cineva a decretat, lua-l-ar dracu în Sahara, cã gata, deajuns cu diversitatea, cu nuanțele, cu originalitatea! Gata cu exprimãrile minore, chiar dacã unice! De acum încolo vom mânca toți doar caviar și foie-gras și vom bea toți doar marile Bordeaux-uri! Nu v-apuca deja greața? Gata cu fetele drãguțe despre care sã poți spune „o iubesc cã are ochi frumoși, gura micã, glezna finã, fundul sus etc.“ Vom clona trei manechine perfecte, așa cã douã milioane de români se vor culca cu Cindy Crawford, douã cu Brigitte Bardot iar restul, cei care preferã inteligența, cu Marie Curie. Nu v-apucã isteria? Așteaptã sã fie redescoperite, reparate sau reconstruite zeci de vinuri de altãdatã, fãrã pereche, nu neapãrat prin valoare ci prin caracteristici unice în lume. E și asta o excepționalitate! Mii de vinuri ale mapamondului fac fala unor vitrine celebre nu numai pentru cã sunt bune, ci pentru cã sunt altfel! Și iatã o micã listã de amator , în așteptarea celei a profesioniștilor , completã: • Roze de Mehedinți (un cupaj nervos, cu fibrã) • Gordan-Drãgãșani (superproductiv , simpatic) • Crâmpoșie-Drãgãșani(deschis, gustos, cu ambiții de parvenire) • Bãșicatã-Dealul Mar e(vesel și simplu) • Seinã (Negru moale) – Maramur eș, Vrancea, Sãlaj și Mehedinți (nu-i clar?) • Corb (Negru Vârtos) – Maramur eș, Sãlaj, Vrancea și Mehedinți (nu-i și mai clar?) • Roșioarã-Dolj(senin, confortabil) • Berbecel – Bechet (zglobiu, parfumat) • Parmac – Calafat (de cursã lungã) • Somoveancã – Tulcea(onest, sprințar) • Majar cã – Timiș(tineresc) • Creațã – Timiș(trei gusturi succesive) • Mustoasã – Arad(adolescent, etern) • Plãvaie – Vrancea(ștrengar , fierbe-n oalã) • Iordanã – Târnave(texturat, bunã remanențã) • Negru de Sarichioi – Tulcea (catifelat) • Verdea – Panciu(neastâmpãrat, simpatic) Doamne ferește, nu spune nimeni sã alungãm ca pe niște invadatori pe post filoxerici! Mai întâi cã e loc pentru toatã lumea, apoi, sunt deja valori ferme, sunt acasã. Așa cã ar fi mare pãcat și mare pierdere. Dar de ce sã continuãm aceastã uniformitate monotonã? De ce mereu, de la Oltina la Cotnari, de la Huși la Teremia, de la Halmeu la Urziceni, sã cultivãm aceleași și aceleași 8-10 vinuri? Suntem mai sãraci cu câteva zeci de soiuri, în timp ce tocmai originalitatea noastrã levantino-carpato-danubiano-balcanicã ne-ar putea îmbogãți, oferind lumii altceva! Altceva decât are deja, din belșug, și mult mai bun decât copiile noastre sãrãcãcioase. Puneți un franțuz, oricât de mofturos și de rafinat, la o paradã de vinuri „de pe aici“: Sauvignon, Pinot Gris, Chardonnay de Dealul Mare! Ce va alege Savarin-ul nostru, mort de sete și curiozitate? Bãșicata, domnilor! Pentru cã Bãșicata e, pentru el, tot ce cãuta aici; o descoperire, o valoare localã, o însușire regionalã interesantã. Pentru el, Bãșicata e un ambasador! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:29
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 20:06:57Frumos a fost cand m-a vazut domnul Doruletz dupa 8 luni si 25 de kile si n-a avut nici o reactie... Ai slabit 25 de kilograme???? Nesuferito, vreau si eu!!!! Glumesc, te admir sincer! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:30
Acum, dupa 40 de kilograme, nu-l mai intreb nimic ca vede cu ochiul liber cum i se subtiaza contul....
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:34
Din toata reteta lui Black/Radu Anton Roman eu am retinut doar asta: "Gata cu fetele drãguțe despre care sã poți spune „o iubesc cã are ochi frumoși, gura micã, glezna finã, fundul sus etc.“ Vom clona trei manechine perfecte, așa cã douã milioane de români se vor culca cu Cindy Crawford, douã cu Brigitte Bardot iar restul, cei care preferã inteligența, cu Marie Curie. Nu v-apucã isteria?"
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:36
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:29:08 Mulsumesc! Mai pune inca 15 si o sa ma admiri si mai mult!
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:45
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 20:36:16De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:29:08 M-ai dat pe spate!
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:48
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:45:40 Yessss! Si eu care ma gandeam ca o sa fie mai greu.... Glumesc! Nu te supara!
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 20:59
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 20:48:44De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:45:40 Sa ma supar? Dimpotriva.... Stiu de gluma, iar glumele voastre, ale tale, Danielei, Ingrid, Gabi....ma fac intotdeauna sa rad. Sunteti foarte simpatice. Ca sa nu ziceti ca fac discriminari.
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:01
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:59:29 Pe mine poti sa ma discriminezi mai mult!
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:29
Dupa ce te-am dat pe spate, te-am redus si la tacere!!!
Noapte buna, evribadi!
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:30
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:01:26De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:59:29 Pentru tine, dublu, cu spor de fidelitate in cafenea. Ca in rest, bate vantul pe aici. Dar si cand se vor termina vacantele! Ma gandesc cu groaza, pentru ca se circula asa de bine dimineata devreme in Bucuresti.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:35
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:29:27Dupa ce te-am dat pe spate, te-am redus si la tacere!!! Noapte buna! Scuze, mai caram din masina niste bidoane cu apa. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:36
Na, ca mi-am supraestimat puterea de seductie!!!
Spor la bidoane! Ma rog, la carat...
Doruletz
|
|
Postat pe: 26 August 2013, ora 21:56
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:36:18Na, ca mi-am supraestimat puterea de seductie!!! Multumesc! Asta e, cand sunt acasa, sunt cineva. Cineva care se ocupa de cumparaturi, ca de aia i-a dat Statul muschi barbatului, sa care greutati. Si cum se terminase apa, am fost azi in Cora, iar cand am ajuns acasa am luat din masina rucsacul cu laptopul, o sacosa cu doua bidoane de apa de 5 litri, 6 cutii de lapte, un pepene de 8 kg...Cred ca mi s-au lungit mainile ca la urangutani. Acum m-am dus sa mai iau restul de bidoane cu apa, ca sa nu le car maine dupa mine la munca.Dar mai bine sa fiu cineva acasa, decat cineva in deplasare. Noapte buna, ma retrag si eu.
|
giovausaro 4610 mesaje Membru din: 21/09/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 26 August 2013, ora 23:29
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 21:56:50De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:36:18Na, ca mi-am supraestimat puterea de seductie!!! A venit schimbul doi trece la facut ghiveci, legume plus usturoi, si fasole verde ,teci. rosii mari si bine coapte, morcovel si ardei gras, vinete-n culori de noapte, adaug dovlecelul ras, le dam in foc nitelus, Pregatim apoi deoparte Roofei un purcelus, Asta-i ghiveci a la carte. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 17703 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 27 August 2013, ora 00:27
De la: giovausaro, la data 2013-08-26 23:29:23De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 21:56:50De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:36:18Na, ca mi-am supraestimat puterea de seductie!!! pofta buna!
Daniela
|
|
Fosta membra 9am.ro 17703 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 27 August 2013, ora 00:31
De la: gabigabi2, la data 2013-08-26 07:41:24 cald si bine, apa calda... am stat numai la umbra, ca nu rezist sa ma prajesc. Maine vreau sa ma trag cu vaporiul
Daniela
|
|
Postat pe: 27 August 2013, ora 00:58
De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:59:29De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 20:48:44De la: Black_Friday_, la data 2013-08-26 20:45:40
Daniela
|
|
Postat pe: 27 August 2013, ora 01:01
De la: Doruleatza, la data 2013-08-26 21:29:27Dupa ce te-am dat pe spate, te-am redus si la tacere!!! sa visezi frumos!!...ceva de genul cum bem noi cafeaua impreuna
Daniela
|
|
|
|

si ori e ghiveci, ori ce-i asta ?!
Am di tati! Si pe deasupra!!!
Respectele mele daca ai reusit sa tii cura de slabire. La mine nu are efect.
Am fost nevoita...
Nesuferito, vreau si eu!!!!
M-ai dat pe spate!
Cineva care se ocupa de cumparaturi, ca de aia i-a dat Statul muschi barbatului, sa care greutati. Si cum se terminase apa, am fost azi in