back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Batutul alvitei !

Pagini: 1 2 >> Sari la pagina:

gabigabi

12108 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 1 Martie 2009, ora 11:44

La multi ani de prima zi de primavara ! fie ca aceasta sa va aduca numai bucurii ! dar,voiam sa va intreb : citi dintre voi isi mai amintesc ca de Lasata Secului se batea alvita ?! cum era obiceiul pe la voi ? tot asa,cu banuti ascunsi in alvita spinzurata de tavan si-nvirtita ,ca sa n-o poti prinde prea usor ? cu ochii,cu parul,nasul si gura lipite de alvita ? ....eh,unde esti copilarie ?

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 6 Martie 2009, ora 04:04

De la: gabigabi, la data 2009-03-01 11:44:20 La multi ani de prima zi de primavara ! fie ca aceasta sa va aduca numai bucurii ! dar,voiam sa va intreb : citi dintre voi isi mai amintesc ca de Lasata Secului se batea alvita ?! cum era obiceiul pe la voi ? tot asa,cu banuti ascunsi in alvita spinzurata de tavan si-nvirtita ,ca sa n-o poti prinde prea usor ? cu ochii,cu parul,nasul si gura lipite de alvita ? ....eh,unde esti copilarie ?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 6 Martie 2009, ora 04:05

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 10 Martie 2009, ora 14:34

Obiceiul,,batutul alvitei'' consta in atarnarea unei sfori in tavan,la capatul careia se atarna o halvita,pe care copiii casei incearca sa o apuce cu gura.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 10 Martie 2009, ora 15:31

Pe sfoara ramasa de la,,batutul alvitei''se fac din loc in loc,atatea noduri cati membri are familia,apoi i se da foc.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 10 Martie 2009, ora 16:23

Superstitia spune ca ultimul nod inaintea caruia se stinge focul desemneaza pe cel mai norocos membru al familiei in acel an.

mariatu

320 mesaje

Postat pe: 10 Martie 2009, ora 16:30

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-10 16:23:47Superstitia spune ca ultimul nod inaintea caruia se stinge focul desemneaza pe cel mai norocos membru al familiei in acel an.

..supestitii, bine zis!

Domnul este Pastorul meu.
Ebony

14969 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 15 Iulie 2009, ora 23:57

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-03-06 04:05:16

lcdavidro

4 mesaje
Postat pe: 16 Iulie 2009, ora 15:43

Mai exista alvita? Unde? N-am mai vazut de zeci de ani alvita. Mult mi-ar placea o bucata. Unde se mai gaseste alvita? Vreau sa zic alvita adevarata, nu mamaliga asta ce se gaseste acum pe la buticuri. Adica aiai in care daca iti infigeai dintii, acolo ramaneai pana se topea.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 16 Iulie 2009, ora 18:14

De la: lcdavidro, la data 2009-07-16 15:43:55Mai exista alvita? Unde? N-am mai vazut de zeci de ani alvita. Mult mi-ar placea o bucata. Unde se mai gaseste alvita? Vreau sa zic alvita adevarata, nu mamaliga asta ce se gaseste acum pe la buticuri. Adica aiai in care daca iti infigeai dintii, acolo ramaneai pana se topea.

la mine la țarã se mai gãsește...fac niște țigani când sunt bâlciuri de sfinții petru și pavel sau de nașterea maicii domnului ....
în comuna roșile , județul vâlcea se întâmplã asta...
altundeva nu am mai vãzut ...nici mãcar în bucurești...
asta e...pe la sate se mai pãstreazã tradițiile, așa cã...dacã vrei sã mãnânci halvițã , trebuie sã-ți iei concediu și te duci sã locuiești într-o pensiune la țarã o vreme(atunci când sunt sãrbãtori și se fac târguri)

moceanuv

1 mesaj
Oras: Constanta

Postat pe: 18 Decembrie 2009, ora 14:09

:
Da la noi in Dobrogea acest obicei se mai respecta mai ales in rindul familiilor de aromini din care fac si eu parte.
Cel mai batrin din familie ,bunicul leaga alvita cu o ata de sucitor si ii amageste cu ea.Nu ai voie s-o prinzi decit cu gura!
Dupa terminarea mesei de lasata secului se fac matanii la bunici si se dau bani!
Pupici

Fosta membra 9am.ro

152 mesaje

Postat pe: 15 Februarie 2010, ora 01:07

Frumos! Tare ma bucur cand mai gasesc, pe ici-pe colo, relatari despre obiceiurile strabune! Cine mai stie, sa faca bine sa cotrobaiasca in cufarul bunicii si sa le scoata la lumina. Sa nu lasam sa se piarda elemente care tin de identitatea romaneasca.
Stie cineva de exemplu ceva despre folosirea ierbii mari in postul Pastelui? Pe la mine prin sat umblau tigancile din poarta in poarta si vindeau iarba mare pe care mama o cumpara ca sa ne spalam pe cap cu ea... Mai mult nu imi amintesc... Dar stiu ca era un fel de ritual in fiecare an.
La fel cum era si cel al mersului cu "Joimarica" sau al pusului de "Proori" la poarta...

*Per la Scienza il Calabrone non potrebbe volare perché il suo corpo e troppo grande rispetto alle ali. Il Calabrone questo non lo sa, e vola !* *Toti oamenii te aud cand vorbesti; prietenii insa inteleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep si ceea ce n-ai spus in cuvinte.* *Spesso, la verità più profonda, si trova grazie ad una piccola storia* *Vulturul poate zbura mai jos decat gainile, dar gainile nu se vor putea ridica niciodata pana la nori* *"Ca urmare a asezarii geografice, a resurselor naturale si, mai ales a celei mai mici densitati (populationale) din Europa, Romania n-a fost niciodata un stat absolut independent. Tipul de Roman repudiat de toate puterile tutelare este nationalistul cu convingeri imposibil de corupt si patriotul refractar la operatii transactionale. Aceste insusiri de intelect si de caracter sunt considerate a fi periculoase si deci o vinovatie cu care nu se colaboreaza si care se pedepseste daca iese din anonimat. Exact invers, tipul de Roman agreat de toate puterile straine care au tutelat si care au controlat Romania: fara convingeri politice, caldicel in comportament si adaptabil in colaborari cameleon in politica, tranzactionist in afaceri oportunist in relatii si, intotdeauna, de partea Puterii si cu folosinta pentru Putere." (Serban Milcoveanu)**
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 15 Februarie 2010, ora 01:11

Unul din cele mai vechi obiceiuri strabune este mincatul mincarii preparate de cei care se pricep

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

152 mesaje

Postat pe: 15 Februarie 2010, ora 01:19

De la: nastasemihail, la data 2010-02-15 01:11:26Unul din cele mai vechi obiceiuri strabune este mincatul mincarii preparate de cei care se pricep

"La al flamand, tot pita-i in gand" :)

*Per la Scienza il Calabrone non potrebbe volare perché il suo corpo e troppo grande rispetto alle ali. Il Calabrone questo non lo sa, e vola !* *Toti oamenii te aud cand vorbesti; prietenii insa inteleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep si ceea ce n-ai spus in cuvinte.* *Spesso, la verità più profonda, si trova grazie ad una piccola storia* *Vulturul poate zbura mai jos decat gainile, dar gainile nu se vor putea ridica niciodata pana la nori* *"Ca urmare a asezarii geografice, a resurselor naturale si, mai ales a celei mai mici densitati (populationale) din Europa, Romania n-a fost niciodata un stat absolut independent. Tipul de Roman repudiat de toate puterile tutelare este nationalistul cu convingeri imposibil de corupt si patriotul refractar la operatii transactionale. Aceste insusiri de intelect si de caracter sunt considerate a fi periculoase si deci o vinovatie cu care nu se colaboreaza si care se pedepseste daca iese din anonimat. Exact invers, tipul de Roman agreat de toate puterile straine care au tutelat si care au controlat Romania: fara convingeri politice, caldicel in comportament si adaptabil in colaborari cameleon in politica, tranzactionist in afaceri oportunist in relatii si, intotdeauna, de partea Puterii si cu folosinta pentru Putere." (Serban Milcoveanu)**
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:06

De la: gabigabi, la data 2009-03-01 11:44:20 La multi ani de prima zi de primavara ! fie ca aceasta sa va aduca numai bucurii ! dar,voiam sa va intreb : citi dintre voi isi mai amintesc ca de Lasata Secului se batea alvita ?! cum era obiceiul pe la voi ? tot asa,cu banuti ascunsi in alvita spinzurata de tavan si-nvirtita ,ca sa n-o poti prinde prea usor ? cu ochii,cu parul,nasul si gura lipite de alvita ? ....eh,unde esti copilarie ?
La multi ani.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

3581 mesaje

Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:12

De la: nastasemihail, la data 2010-02-15 01:11:26Unul din cele mai vechi obiceiuri strabune este mincatul mincarii preparate de cei care se pricep

Da' alvita ce-i?

Nu trageti in pianist!
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:13

De la: Gigi_Octan, la data 2010-02-16 17:12:45

Da' alvita ce-i?
Nu stiu, ca am mincat doar cind eram mic.

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:17

Alvita e acelasi lucru cu halvita ce ne-o cumparam cand eram copii din piete sau parcuri de joaca?

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:19

De la: rodik_mi, la data 2010-02-16 17:17:49Alvita e acelasi lucru cu halvita ce ne-o cumparam cand eram copii din piete sau parcuri de joaca?
Nu stiu. Aia de la tara iti scoate dintii din gura.

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 16 Februarie 2010, ora 17:24

De la: nastasemihail, la data 2010-02-16 17:19:50
De la: rodik_mi, la data 2010-02-16 17:17:49Alvita e acelasi lucru cu halvita ce ne-o cumparam cand eram copii din piete sau parcuri de joaca?
Nu stiu. Aia de la tara iti scoate dintii din gura.
Da, atunci aceea e Mi-amintesc, in copilarie imi luam dim parcul copiilor de la vanzatori ambulanti Ii spuneam halvita, apoi vata de zahar pe bat colorata, roz ne faceam mustati ...

trandafirm2004

1 mesaj
Oras: Ploiesti

Postat pe: 5 Martie 2010, ora 13:23

doamen, isi mai aduce aminte cineva de obiceiul asta!!!!
credeam ca nu
si noi acasa practicam obiceiul asta
ne adunam cu mic cu mare sub o bucata de alvita in care se infigeau banuti si noi cu gura trebuia sa prindem banutii
nu stiu daca ii prindeam sau ni, dar cert este ca distractia era imensa, plus munca de dupa cand plini de dulceata halvitei trebia sa ne spalam, se lipea uneori si in cap in timp ce era impinsa bucata de halvita intro parte si alta
va urez numai bn tuturor!!!!!

Fosta membra 9am.ro

122 mesaje
Postat pe: 29 Martie 2010, ora 03:32

De la: trandafirm2004, la data 2010-03-05 13:23:19doamen, isi mai aduce aminte cineva de obiceiul asta!!!!
credeam ca nu
si noi acasa practicam obiceiul asta
ne adunam cu mic cu mare sub o bucata de alvita in care se infigeau banuti si noi cu gura trebuia sa prindem banutii
nu stiu daca ii prindeam sau ni, dar cert este ca distractia era imensa, plus munca de dupa cand plini de dulceata halvitei trebia sa ne spalam, se lipea uneori si in cap in timp ce era impinsa bucata de halvita intro parte si alta
va urez numai bn tuturor!!!!!
SI... CU CE SE BATE CA TOT NU PRICEPUI? CU PARU, CU PLICIU LU PRIGOANA?

Fosta membra 9am.ro

326 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 15:42

....nenenene !...intelege, dar se preface ca intelege de la putin spre vag ,sau deloc ,pentru a-i reusi o rastlmacire speculativo-superstitioso-aiuristica in asa fel incat sa nu ne dam noi seama ca ceea ce intelege o afecteaza direct desvaluindu-i realul comportament rufiano-insinuant-obscur conversational.

...se pricepe si la ciomagitul halvitei, dar si-a abandonat: tema, pasiunile gastronomice, aptituinile gospodinei profesioniste,etc. si ne freaca noua icrele filosofale ciomagindu-le pin tigaile ei cu mai dihai decat ciomageau lampasii iliescieni capetele intelectualilor la mineriada din "90.

...iar tu, musetico, daca n-o sa-ti recapitulezi cunostintele predate la cursuri,ai sa vii la examinare complet nepregatita, nota mica, corigenta, un prezent de vai si-amar, meditatii, si-n viitoarea toamna te-astept sa-ti maresc nota.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 15:58

recunosti ca ai o bubita la cap ? haide, recunoaste ! te-ai apucat de rascolit arhiva cu topicuri vechi - iata, ca miine se fac 3 ani de cind n-a mai postat nimeni pe el- si l-ai scos la suprafata , ca sa ce ?
esti chiar simpatic !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:07

...iar tu, musetico, daca n-o sa-ti recapitulezi cunostintele predate la cursuri,ai sa vii la examinare complet nepregatita, nota mica, corigenta, un prezent de vai si-amar, meditatii, si-n viitoarea toamna te-astept sa-ti maresc nota. [/quote]

Permite-mi, 1411, sa te intreb: Cine esti tu?

''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
Fosta membra 9am.ro

326 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:08

De la: gabigabi2, la data 2013-02-05 15:58:06recunosti ca ai o bubita la cap ? haide, recunoaste ! te-ai apucat de rascolit arhiva cu topicuri vechi - iata, ca miine se fac 3 ani de cind n-a mai postat nimeni pe el- si l-ai scos la suprafata , ca sa ce ?
esti chiar simpatic !

...ti-ai abandonat tema , poi ce facem ? importati pana si halvita !?...hai, la treaba !

Fosta membra 9am.ro

326 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:08

De la: Musetel, la data 2013-02-05 16:07:04

..eu ?--sunt cel ce sunt !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:10

De la: gabigabi2, la data 2013-02-05 15:58:06recunosti ca ai o bubita la cap ? haide, recunoaste ! te-ai apucat de rascolit arhiva cu topicuri vechi - iata, ca miine se fac 3 ani de cind n-a mai postat nimeni pe el- si l-ai scos la suprafata , ca sa ce ?
esti chiar simpatic !

Mie nu mi se pare simpatic. E a doua oara ca se agata de mine. Ieri cu gandurile si acum cu marele lui examen agricol!
Bine zicea Black ca daca pleaca toti, se ia de cine ramane. Am ramas care am ramas si se ia de noi.

1411 ai ignor din partea mea.

''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:11

...iar tu, musetico, daca n-o sa-ti recapitulezi cunostintele predate la cursuri,ai sa vii la examinare complet nepregatita, nota mica, corigenta, un prezent de vai si-amar, meditatii, si-n viitoarea toamna te-astept sa-ti maresc nota.

Permite-mi, 1411, sa te intreb: Cine esti tu? [/quote]

@1412 !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2013, ora 16:12

De la: 9am_1411, la data 2013-02-05 16:08:52

..eu ?--sunt cel ce sunt !

Fii......sanatos!

Pagini: 1 2 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Batutul alvitei !
Mergi la: